• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Octombrie , 2012

„Lucrăm şi noi ceva p-aici?”

Şedinţele în care se iau decizii pentru judeţ par să fi intrat într-o nouă etapă. Până acum şedinţele păreau mai degrabă doar un linşaj public la adresa fostului preşedinte al CJ. La ultima întâlnire, consilierul Eugenia Godja a readus lucrurile pe cursul firesc, provocând dezbateri asupra unor aspecte ce intră într-adevăr în sarcina CJ.

 
 

De când s-a schimbat conducerea judeţului şi echipa de consilieri, şedinţele Consiliului Judeţean (CJ) au dat impresia de totală lipsă de substanţă. De câteva luni încoace, singurele momente în care consilierii au lăsat să se vadă că sunt şi cuvântători, nu doar ridicători de mână, au fost cazurile în care îl tachinau politic pe Mircea Man, fostul preşedinte al CJ. Şedinţa plenului dedicată lunii septembrie a fost atipică tocmai prin faptul că s-a trecut şi la dezbateri serioase.

Şedinţa a început anost, lălăindu-se 10 minute o poveste simplă, dacă să se amâne sau nu un proiect de pe ordinea de zi. Asta în condiţiile în care pe vremea lui Mircea Man plenul vota 10 proiecte în 10 minute. S-a tot vorbit dacă să-l mai lase o lună sau nu pe consilierul Toader Dunca, care a fost exclus din PP-DD şi căruia în mod normal îi încetează mandatul de consilier judeţean.

Apoi, s-au scos de pe ordinea de zi 4 proiecte care se refereau şi la aprobarea proiectului de management şi a duratei contractului de management la diverse instituţii de cultură. Decizia a enervat-o pe consilierul Eugenia Godja, care-i şi preşedintele Comisiei de Cultură şi care a atras atenţia că nu i se pare normal să se scoată de pe ordinea de zi proiecte pe care s-a muncit în comisii şi asupra cărora există avize. Ea a întrebat retoric ceva de genul: dacă sunt persoane care pot să-şi bage nasul pe proiectele trecute de comisii, sau dacă sunt alţii din exterior care ştiu lucrurile mai bine decât cei din comisii, de există atâta interes pentru amânarea unor proiecte.

 

Preşedintele Zamfir Ciceu a supus la vot un proiect care nu avea avizul comisiei economice, şi anume, să se dea bani de cofinanţare pentru Centrul „Pentru Voi”. Centrul fiind unul cu autofinanţare, s-a spus că dacă CJ pompează bani aici, defavorizează celelalte ONG-uri. Preşedintele s-a grăbit să-l supună la vot înainte de a asculta toate argumentele şi, având numărul de voturi necesar, proiectul a fost adoptat. După vot, consilierul Călin Matei a ţinut să-i atragă atenţia preşedintelui că a vrut să vorbească, că a ridicat mâna şi că n-a fost lăsat. „Sunt convins că nu ştiţi ce aţi votat” a adăugat Matei, care pe perioada cât a fost vicepreşedintele CJ a avut printre atribuţii şi funcţionarea Centrului „Pentru Voi”.

Pe ordinea de zi au fost câteva proiecte care vizau planul de reparaţii şi acţiunile pe drumuri inclusiv pe perioada de iarnă. În condiţiile rezilierii contractului cu Selina, unul dintre consilieri a atras atenţia că în proiectele supuse la vot nu există specificat cum se va face deszăpezirea pe drumul Baia Sprie – Bârsana. Dar preşedintele Ciceu a zis că nu-i nicio problemă, că se va reveni pe subiect după ce se vor purta discuţiile la Bucureşti privind paşii ce urmează să se facă privind proiectul de reabilitare a acestui drum.

 

De fapt, cel mai important moment din şedinţă a fost înscrierea la cuvânt a consilierului Eugenia Godja, fostul primar al Sighetului, care după ce a spus că nu-i normal să se scoată proiecte avizate de pe ordinea de zi, a spus că până în decembrie vrea să existe o strategie pentru instituţiile de cultură, iar de anul viitor să fie toate cuprinse sub umbrela unui Centru Cultural Judeţean. Ea a cerut conducerii executive ca acest Centru să fie inclus în strategia de dezvoltare a judeţului. Argumentul principal fiind că în mandatul de consilier, aleşii trebuie să-şi asume anumite sarcini, astfel încât la sfârşitul mandatului să poată răspunde în faţa alegătorilor dacă le-au dus sau nu la îndeplinire. Intervenţia lui Eugenia Godja vine să zgâlţâie oarecum atitudinea de delăsare de până acum din rândul consilierilor judeţeni, care n-au parcă altă grijă decât să vină o dată pe lună la şedinţe şi să ridice mâna.

Iniţiativa lui Godja a fost salutată şi de opoziţie, şi cu atât mai mult cu cât era vorba de o primă abordare serioasă din acest mandat a unor probleme reale, Mircea Man i-a spus „bun venit în lumea noastră”. Spontană cum o ştim, Eugenia Godja i-a dat imediat replica lui Man: „...m-a vrut şi el în lumea lui”, asta spre amuzamentul general al celor care au înţeles foarte clar că PD-L-ul i-a dat fostului primar de Sighet târcoale să treacă din barca PSD.

 

Am observat de vreo trei ori cum consilierii au strigat „pentru ce votăm acum?”, asta pentru că preşedintele Ciceu a omis să spună că este vorba de proiectul în formă de pe ordinea de zi. S-a ajuns în situaţii de acest gen atunci când între lectura proiectului şi votul propriu-zis s-au purtat discuţii. Ciceu a ţinut să-i apostrofeze pe consilieri spunând „vă rog să fiţi mai atenţi”.

Un alt detaliu de nuanţă pe care l-am sesizat a fost că pe Călin Matei l-a întărâtat că n-a fost lăsat să vorbească la punctul cu Centrul „Pentru Voi”.

Cunoscându-i atitudinea din plen şi tonul când este ironic, vrem să vă spunem că la un moment dat i s-a adresat preşedintelui cu „aşa cum spuneţi, domnule preşedinte”. Însă, pe lângă aparenta politeţe, era o ironie clară. Nu ştim dacă a sesizat-o Ciceu, dar acesta a răspuns zâmbind: „nu, aşa cum votaţi!”. Ştiindu-i temperamentul vulcanic al lui Matei, ne permitem să facem o prognoză: dacă executivul nu scoate cât de repede „buchetul de iartă-mă”, la următoarele şedinţe vom avea parte de replici spumoase.

 

În ultima parte a şedinţei, s-a supus la vot fără să existe avizul comisiei juridice dacă CJ să angajeze avocaţi în procesele începute din cauza rezilierii contractului pe drumul Baia Sprie – Bârsana şi pentru reabilitarea Spitalului Judeţean. Eugenia Godja a cerut să fie întrebaţi juriştii CJ dacă pot reprezenta instituţia în aceste procese, spunând că nu-i normal să se angajeze alţi oameni din moment ce există specialişti în instituţie. Şi alţi pesedişti au vorbit pe linia pornită de Godja, doar că în momentul votului s-a văzut cine îşi susţine ideile cu verticalitate. Că de fapt, votul a fost politic: dintre pesedişti, doar Godja a votat împotriva angajării de avocaţi, restul votând pentru, aşa cum a propus preşedintele Ciceu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.