• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 03 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Decembrie , 2014

Loteria anti-evaziune

Ministerul Finanţelor vrea să combată evaziune fiscală cu… loteria. Mai exact, o loterie fiscală cu premii, care se va organiza lunar pentru toţi cei care păstrează chitanţele şi se înscriu online cu datele fiscale de pe acestea.

 
 

Bonuri electronice, o loterie fiscală şi schimbul automat de informaţii dintre Fisc şi bănci. Pe scurt, noile măsuri prin care Ministerul Finanţelor doreşte să reducă evaziunea fiscală.

Ideea loteriei fiscale este prezentată într-un proiect al Ministerului Finanţelor şi este menit să reducă evaziunea fiscală. Loteria bonurilor funcţionează şi în state precum Slovacia, Malta, Portugalia, în timp ce Polonia se pregăteşte să o pună în aplicare. O altă măsură pregătită de guvernanţi pentru reducerea evaziunii este schimbul automat de informaţii dintre Fisc şi bănci. Autorităţile vor astfel să afle toate datele despre tranzacţiile bancare făcute de români.

 

Ideile sunt fundamentate pe un studiu realizat de Pricewaterhouse Coopers, în care este apreciat ca implementarea graduală, pe o perioadă de cinci ani, a unor măsuri de acest gen, dar şi altele, precum limitarea încasărilor zilnice de numerar şi a plafonului de casă pentru operaţiunile de încasări, atât de la persoane fizice, cât şi de al cele juridice, ar putea conduce la o reducere a economiei gri cu aproape 10% în următorii şapte ani, echivalând cu o combatere a evaziunii în suma totală de aproximativ 14 miliarde euro.

Astfel, o primă măsură anunţată de ministrul de Finanţe este dotarea obligatorie a caselor de marcat cu un jurnal electronic, conectat la un server central al autorităţilor fiscale, pentru a combate în special evaziunea la TVA.

 

„România este unica ţară din Europa care a rămas să folosească case de marcat cu role de hârtie (...) Vom face aceasta trecere în paşi, vom lăsa în jur de un an şi jumătate timp, astfel încât să se treacă de la casele de marcat cu rolele de hârtie la cele cu jurnal electronic”, a spus Petrescu.

 

Ea a precizat că perioada de tranziţie va fi mai mare pentru firmele mici şi IMM-uri şi mai scurtă pentru marile companii.

O altă măsură care vizează combaterea evaziunii este înfiinţarea unei loterii fiscale online pentru plătitorii de taxe şi impozite, care vor fi astfel premiaţi lunar.

„Vorbim de o loterie care se va face online, oamenii se vor putea înscrie online şi pune detalii de pe codul fiscal şi va exista o tragere la sorţi în fiecare lună, cu premii”, a arătat ministrul.

 

O a treia măsură avută în vedere de Guvern este asigurarea unui schimb automat de informaţii între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi bănci.

„Aici vorbim de comunicare, practic lunară, de rulaje şi de tranzacţii între bănci şi ANAF. Este o măsură foarte bună de a reduce evaziunea fiscală mare”, a apreciat Petrescu.

 

Concluziile studiului privind impactul plăţilor electronice în economie, realizat de Pricewaterhouse Coopers, subliniază că, în ultimii cinci ani, ponderea numerarului în circulaţie în România a fost de 60% din PIB, de şase ori mai mare faţă de nivelul statelor din zona Euro, în timp ce valoarea plăţilor cu cardul au fost de doar 4,4% din PIB, de trei ori mai mică decât media UE.

Autorii studiului arată că numărul mic al tranzacţiilor electronice este corelat direct cu dimensiunea economiei gri, care în România atinge 28,4% din PIB (fiind depăşită în UE doar de Bulgaria).

 

Studiul recomandă totodată raportarea către autorităţile fiscale a plăţilor electronice de către procesatori, astfel încât informaţiile să poată fi folosite în cadrul inspecţiilor fiscale, întărind astfel capacitatea de control a acestora.

 
 

Firmele din România vor trebui să înlocuiască, într-un an şi jumătate, casele de marcat fiscale cu role de hârtie cu case de marcat cu jurnal electronic, a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

România este singura ţară din Europa care încă mai utilizează case de marcat cu role de hârtie, în timp ce casele de marcat cu jurnal electronic pot fi conectate la un server central, iar MFP poate urmări tranzacţiile şi poate combate evaziunea pe TVA, a arătat ministrul Finanţelor.

 
 

În plus, a adăugat Petrescu, măsura va duce la reducerea costurilor pe care le au companiile cu depozitarea rolelor de hârtie, care trebuie păstrate un număr de ani, costurile fiind de 150 de euro pe an, pe casă de marcat.

Măsura va fi implementată pe un orizont de timp de un an şi jumătate, firmele mari urmând să adopte casele de marcat cu jurnal electronic într-o perioadă de timp mai scurtă, în timp ce IMM-urile vor avea mai mult timp la dispoziţie.

 
 

„România este unica ţară din Europa care a rămas să folosească case de marcat cu role de hârtie (...) Vom face aceasta trecere în paşi, vom lăsa în jur de un an şi jumătate timp, astfel încât să se treacă de la casele de marcat cu rolele de hârtie la cele cu jurnal electronic”.

Ioana-Maria Petrescu, Ministrul Finanţelor Publice

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.