• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Februarie , 2022

Licitație pentru atelierele de creație din cadrul Coloniei Pictorilor

Ultima ședință a Consiliului Local Baia Mare va aduce, probabil, o oarecare liniște în viața culturală băimăreană. Se vor da în folosință atelierele artiștilor din cadrul Coloniei Pictorilor. De asemenea, se va înființa Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor. Prin înființarea acestei instituții, se dorește ridicarea activității Coloniei la „nivelul următor”.

După cum se știe, Colonia Pictorilor a fost în mijlocul unui scandal între artiști și administrație cu mai mulți ani în urmă. Atunci, administrația băimăreană a dat undă verde pentru modernizarea Coloniei Pictorilor, una dintre cele mai importante instituții de cultură, moștenire de la întemeietorii Școlii de Pictură din Baia Mare. Mai mulți pictori cu greutate nu au fost de acord cu planul de modernizare. Dar in­vestiția a fost realizată, pictorii care aveau acolo atelierele de creație fiind nevoiți să își caute loc pentru atelierele personale.
Din păcate, după terminarea modernizării, lucrurile  au intrat într-o bizară lentoare, în sensul că atelierele pregătite pentru artiștii plas­tici băimăreni nu au fost acordate într-un fel sau altul. De aici, alte discuții, alte acuze. Cea care a gestionat problema Coloniei, Laura Ghinea, a avut o atitudine ciudată în tot acest timp. Sunt voci care spun că președintele UAP Baia Mare a jucat o carte care nu ar fi favorabilă artiștilor plastici. Așa că o parte dintre ei a plecat din orga­nizația condusă de Ghinea. Sau au ales un fel de „silenzio stampa” al activității culturale în Baia Mare. De fapt, rebelii au cam fost excluși din expozițiile sau manifestările organizate în această perioadă. Laura Ghinea s-a înconjurat de artiști care „au apreciat” calitățile sale, ca atare a avut câștig de cauză în toate aceste demersuri în ultimii ani.

Dincolo de aceste probleme ce se vor rezolva, probabil, odată cu trecerea timpului, rămâne  actuala dorință de a deschide noua Colonie pentru activitatea artiștilor plastici băimăreni sau de oriunde altundeva.
În cadrul celor două proiecte de hotărâre ce se vor dezbate la șe­dința de CL, se va aproba regulamentul de funcționare a Coloniei și  se va organiza o licitație pentru închirierea atelierelor.
Cei care vor fi numiți în comisia de evaluare pentru închirierea prin licitație publică a spațiilor din cadrul ansamblului „Coloniei Pictorilor” sunt:
1. Chira Adrian Vasile
2. Ghinea Laura
3. Gligan Cameliu
4. Solomon Raluca
Iar ca membri supleanți:
1. Prykop Adrian
2. Hereș Pavel Alin
3. Mitre Nicoleta
4. Băban Ioana

Din raportul de specialitate, am aflat un lucru foarte important.  Vocea liberă spunea că, în cadrul Coloniei Pictorilor, ar urma să aibă loc anumite modificări, schimbări, chiar micșorarea spațiului. Se spunea că rechinii imobiliari așteaptă momentul în care vor primi o parte din terenul pe care se află Colonia. Ceea ce nu se va întâmpla. Modernizarea Coloniei s-a realizat cu fonduri nerambursabile de la ADR N-V. În raportul prezentat în șe­dința de acum se arată că: Beneficiarul trebuie să cunoască faptul că, dacă până la finalizarea perioadei de durabilitate intervin modificări de natură să afecteze obiec­tivul Proiectului sau modificări care afectează condițiile de eligibilitate prevăzute pentru obținerea finan­țării, proiectul poate fi declarat neeligibil, caz în care finanțarea nerambursabilă se va sista, iar sumele acordate până în acel moment se vor recupera în conformitate cu legislația națională/ europeană și prevederile contractuale.
Prezentul contract, precum și toate drepturile și obligațiile decurgând din implementarea acestuia nu pot face obiectul cesiunii totale sau parțiale, novației, subrogației sau a oricărui alt mecanism de transmisiune și/ sau transformare a obli­gațiilor și drepturilor.

De utilizarea spațiilor din cadrul ansamblului „Coloniei Pictorilor” pot beneficia următoarele categorii de persoane:
- Artiști plastici profesioniști români sau artiști plastici pro­fe­sio­niști străini - membri ai orga­ni­zațiilor culturale, naționale sau interna­ționale;
- Elevi, studenți şi cadre didactice care îşi desfășoară activitatea în cadrul instituțiilor locale de învă­țământ vocațional primar, gimn­azial, liceal sau universitar cu prioritate (elevi şi profesori ai Cole­giului de Arte Baia Mare, studenți şi profesori ai programelor de studii de licență şi masterat în domeniul artelor;
- Specialiști în domeniul Artelor vizuale sau ai altor domenii co­nexe, istorici, curatori şi cercetători ai institutelor culturale din țară şi din străinătate, membri ai altor asociații profesionale;
- Rezidenți ai municipiului Baia Mare sau a altor localități din Maramureș, artiști plastici amatori, iubitori de artă plastică, scriitori, muzicieni, actori;
- Elevi, studenți şi profesori ai altor unități de învățământ vocațional din țară sau din străinătate;
- Entități cu personalitate juridică având activități în domeniul artei și culturii. Prețul de pornire pentru licitația de atribuire a atelierelor de creație a fost stabilit la valoarea de 0,5 lei/mp. util/ lună. Rămâne de văzut ce vor hotărî consilierii băimăreni la actuala ședință de CL.

Descrierea Ansamblului „Colonia Pictorilor”

Ansamblul imobiliar „Colonia Pictorilor” cuprinde terenul pe care este amplasat ansamblul Colonia Pictorilor, Punctul de informare/ documentare, Galeria Hollósy, precum şi 28 de studiouri decreație pentru artiști. Complexul de clădiri este încadrat în Lista Monumentelor Istorice și se află în intravilanul municipiului Baia Mare, conform CF.
Terenul pe care se află amplasată „Colonia Pictorilor” este proprietate publică a municipiului Baia Mare, are o suprafață totală de 13.417 mp şi este înscris în CF. Accesul principal în curtea „Coloniei Pictorilor” este prevăzut pe latura nordică (str. Victoriei) asigurând atât accesul pietonal, cât şi pe cel auto. Accesul secundar se face de pe strada Băii, latura estică. Terenul, respectiv parcul aferent, este integral amenajat fiind prevăzute căi de acces auto, finisate cu asfalt în zona accesului principal, delimitate cu borduri de beton, alei pietonale finisate cu piatră, zone verzi cu gazon şi arbuști decorativi. Împrejmuirea terenului este complet realizată: cu gard viu pe latura nordică şi cu gard fie din plasă, fie plasă şi piatră sau plăci de beton pe celelalte trei laturi ale terenului.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.