Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Liceul teoretic „Emil Racoviţă” - model de promovare locală şi europeană
Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” propune un astfel de model educaţional eclectic care urmăreşte compatibilizarea principiilor de dezvoltare instituţională cu valorile europene şi politicile educaţionale locale.
Acest aspect a fost evidenţiat în săptămâna 11 – 15 mai 2015, în care activităţile la clasă s-au armonizat cu vizita delegaţiilor din cele 3 ţări co-participante în programul Erasmus+ „European Students Red Roof” , in care Liceul Teoretic Emil Racoviţă este partenerul Fundaţiei Echo pentru promovarea voluntariatului, cu Festivalul Internaţional Chants, Sons sur Scene, în care Liceul a fost reprezentat de profesori în echipa de organizare şi a asigurat o parte din sponsorizare şi prezenţa la Târgul Ofertelor Educaţionale 2015.
Crearea de oportunităţi este un factor cheie a unui management de succes, în tandem cu folosirea oportunităţilor existente, în scopul de a contura o imagine reprezentativă prin care să îţi promovezi OAMENII, indiferent că vorbim de elevi, personal didactic, didactic auxiliar sau nedidactic - OAMENII ŞCOLII, voluntari desăvârşiţi. În continuare veţi descoperi o parte din ceea ce reuşesc aceşti OAMENI pentru EDUCAŢIE, pentru dezvoltarea lor personală, prin muncă în echipă şi spirit de iniţiativă.
Săptămâna voluntariatului e la ea acasă în Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, întrucât coincide cu încheierea unei serii de activităţi complexe al căror obiectiv comun se regăseşte tocmai în această prioritate promovată la nivel European.
Un parteneriat fructuos cu Fundaţia Echo, Baia Mare, a prilejuit liceului nostru, să fie atât gazdă, cât şi furnizor de resurse umane şi materiale pentru implementarea unei secvenţe din proiectul Erasmus+ „European Students Red Roof” în perioada 11 – 15 mai 2015, având ca obiectiv promovarea voluntariatului în situaţii de urgenţă. Programul, proiectat pe o perioadă de 2 ani, este coordonat de o echipă de la o şcoala din Turcia, iar pe lângă partenerii români, implică şi instituţii de învăţământ din Italia şi Grecia.
În vederea implementării activităţilor de proiect, la nivelul Liceului nostru s-a constituit o echipă de voluntari Echo, formată din elevii: Bogdan Bledea, Bogdan Lauran, Bogdan Dunca, Cezara Ţineghe, Ana Tomşe, Alexandru Curac, Daniel Leşe, Alexandra Bizău, Paula Ioana Iusco, coordonaţi de profesor Rodica Constantinescu. Ei au fost sufletul tuturor acţiunilor de proiect din etapa aceasta.
Astfel, o primă activitate a fost cursul de formare şi informare susţinut de dna. Florica Lupan - Temle şi dl. Adrian Sabău de la I.S.U. MM pe tema procedurii de intervenţie în caz de cutremur şi training-ul susţinut de dl. dr. Vlad Bîrle, specializat pe SMURD.
Abilităţile şi deprinderile astfel dobândite au fost puse în practică prin implicarea celor 10 voluntari în simularea de cutremur, urmat de incendiu organizată în parteneriat cu IGSU MM, în data de 30 aprilie 2015.
O altă mare secvenţă de proiect a constituit-o vizita partenerilor străini în liceul gazdă. Elevii au fost găzduiţi de voluntarii Liceului Teoretic Emil Racoviţă pe tot parcursul şederii şi împreună au beneficiat de toate privilegiile unui schimb de experienţă complex.
Agenda proiectului a cuprins diverse activităţi: în data de 12 mai a avut loc întâlnirea de proiect, care a cuprins, printre alte secvenţe, o serie de prezentări tematice, în cadrul cărora echipele de elevi voluntari au împărtăşit experienţa de muncă de teren, concretizată printr-o serie de studii de caz realizate pe teritoriul judeţului. Astfel, ei au identificat cazuri de incendii, inundaţii şi alunecări de teren pe care le-au investigat pe baza unor instrumente şi proceduri prestabilite, cu scopul de a cunoaşte în mod direct factorii specifici situaţiilor de urgenţă.
Acţiunea a adus un iz de noutate în liceul gazdă, prin prezenţa oaspeţilor din străinătate, prin cunoştinţele şi experienţele împărtăşite cu aceştia şi prin perspectiva viitoarelor colaborări din cadrul întregului proiect.
Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” , ca părtaş al evenimentului muzical francofon cu ecouri internaţional CHANTS, SONS SUR SCENE în Baia Mare, a fost gazda a 50 dintre participanţi şi însoţitorii acestora, iar la reuşita activităţilor şi-au adus contribuţia doamnele profesoare de limba franceză Alina Soreanu şi Adriana Florian, şi doamna prof. Loredana Baciu, specialitatea turism.
Nota de autenticitate a festivalului a fost conferită pe de-o parte de implicarea partenerilor organizatorici ai Asociaţiei Române a Profesorilor de Limba Franceză, respectiv Ambasada Franţei şi TV5, care a asigurat cadrul francofon de desfăşurare a probelor de concurs, precum şi impactul rezultatelor în afara graniţei. Pe de altă parte, veridicitatea cadrului competiţional a fost asigurată de componenţa juriului, prin prezenţa unor personalităţi culturale şi muzicieni de prestigiu.
Dimensiunea internaţională a TÂRGULUI OFERTELOR EDUCAŢIONALE 2015 a fost dată de prezenţa delegaţiei din Turcia în cadrul Proiectului Erasmus European Red Roof, invitaţi de conducerea şcolii, iar nota de inovaţie a rezultat din modul în care liceul a ales să se prezinte: stand de prezentare, sondaj de opinie efectuat la stand pe tema Absolvenţi ai claselor a VIII-a, viitori elevi la Racoviţă, moment scenic, la care a fost prezentat filmul Cadre peste timp, dedicat mentorului Liceului Teoretic Emil Racoviţă, schiţa de profil a liceului cu menţionarea rezultatelor şcolare şi extraşcolare obţinute de către elevi şi profesori, proiecte şi programe educaţionale în implementare, valorile europene pe care şcoala le promovează, viitorul plan de şcolarizare. Ca un element inedit, vizitatorii au putut asculta, în premieră, Imnul Liceului EMIL RACOVIŢĂ.