• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 03 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Aprilie , 2019

Liberalii maramureşeni explică nevoia de referendum

În cadrul unei conferinţe de presă, liderii liberali maramureşeni au comentat temele propuse de refe­rendumul din 26 mai, teme anunţate zilele trecute de preşedintele Klaus Iohannis. Au fost prezenţi Cristian Niculescu Ţâgârlaş, purtătorul de cuvânt al PNL Maramureş, şi Călin Bota, preşedintele PNL Baia Mare.

 

Temele propuse de referendumul din mai au suscitat multe discuţii în rândul politicienilor români. Pu­terea şi opoziţia au păreri diferite, iar organizaţiile locale, judeţene ale partidelor politice prezintă păreri
despre acest subiect
Cristian Niculescu Țâgârlaș, vice­pre­șe­dintele PNL Maramureș, a vorbit despre cele două teme ale referendumului: interzicerea ambi­ției și grațierii pentru infracțiunea de corupție și interzicerea de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor. În ceea ce privește prima temă, Niculescu Ţâgârlaş consideră că românii nu sunt de acord ca persoanele care au săvârșit infracțiuni de corupție să beneficieze de clemența legiuitorului prin acordarea amnistiei sau a grațierii.
„Este clar că întreaga comunitate românească, întreaga naţiune este împotriva posibilităţii adoptării unor măsuri legislative prin care infrac­ţiunile sau cei care au fost con­dam­naţi pentru infracţiuni de corupţie sau care au săvârşit astfel de infrac­ţiuni să beneficieze de clemenţa legiuitorului şi să se dispună amnistia sau graţierea. Aceste două ins­tituţii sunt prevăzute în Codul Penal, deci ele nu pot să fie înlăturate. Sunt instituţii care au fost prevăzute în arealul foarte larg al drepturilor omului, dar orice naţiune poate să limiteze modul de aplicare a acestor instituţii de clemenţă, iar întrucât corupţia la nivelul României este un fenomen extrem de îngrijorător şi de răspândit, una dintre manierele de a bloca o astfel de evoluţie a infrac­ţionalităţii pe domeniu este şi a limita posibilitatea acordării cle­menţei pentru cei care săvârşesc astfel de fapte.
Un singur aspect foarte important, pe care PSD-iştii trebuie să-l înţe­leagă: infracţiunea de corupţie este şi abuzul în serviciu, chiar dacă ea este considerată asimilată infracţiu­nilor de corupţie. În sfera temei de discuţie va intra nu numai luarea şi darea de mită, traficul de influenţă, specifice infracţiunilor de corupţie, ci şi abuzul în serviciu.”, a spus Niculescu Țâgârlaș.

Referitor la cea de-a doua temă, pentru ca o OUG să fie dată de Guvern, ea trebuie să atingă, cel puțin pe domeniul justiției, un element foarte important, și anume urgența.

„A doua temă este una consacrată de Curtea Constituţională, care în mai multe hotărâri date a subliniat faptul că ordonanţele de urgenţă, ca să poată fi date de Guvern, trebuie să atingă, cel puţin pe domeniul justiţiei, un element extrem de important: urgenţa şi, într-un fel, vremelnicia. Altfel, această inge­rin­ţă a Guvernului ar fi o decapitalizare a forţei Parlamentului României, a forţei legislative, lucru neacceptat.
Toată legislaţia românească cu privire la justiţie este reglementată prin legi organice, legea organică are un cvorum de adoptare mult mai larg decât cel al legilor ordinare, pentru că Constituţia şi cei care au gândit Constituţia au considerat că domeniul de reglementare al justiţiei e unul foarte simandicos, cu ghi­limelele de rigoare, ca de altfel un domeniu foarte important în care legiuitorul trebuie să fie foarte atent.
În această situaţie ne regăsim şi în România zilelor de astăzi, în care Guvernul 20 20, susţinut de către domnul Zetea din Maramureş, în­cearcă printr-o ordonanţă de urgenţă să reglementeze domeniul penal, măcar pentru un singur ministru, astfel încât să poată profita infractorii PSD-işti de acest beneficiu al legii penale mai favorabile, lucru extrem de grav, care trebuie să fie blocat prin mecanismele parlamentare şi mecanismele democraţiei într-un stat de drept”, a spus pur­tătorul de cuvânt al PNL Maramureş.

Cristian Niculescu Ţâgârlaş a precizat că liberalii se vor implica în a explica cetăţenilor motivele pentru care referendumul este necesar, iar în urma alegerilor să se obţină un scor mare pentru a fi valabil.

La rândul său, Călin Bota a vorbit despre atragerea fondurilor euro­pene de către România. El afirmă că au fost atrase în actualul exerciţiu financiar numai 17% din aceste fonduri.
„Guvernarea social-democrată nu a făcut altceva decât ca în ultimii doi ani să ia împrumuturi de 9,4 mld de Euro, ignorând toate resursele dispuse de către Comisia Europeană în vederea dezvoltării infrastructurii naționale. Eu cred că cei de la PSD ar trebui să revină cu picioarele pe pământ și ar trebui să manifeste acea competență pe care au clamat-o pe parcursul campaniei electorale și prin modul în care gestionează lucrurile la nivelul ministerelor de resort și care au capacitatea de a genera astfel de proiecte.”, a spus Călin Bota.

 

„Este clar că întreaga comunitate românească, întreaga naţiune este împotriva posibilităţii adoptării unor măsuri
legislative prin care infrac­ţiunile sau cei care au fost con­dam­naţi pentru infracţiuni de corupţie sau care au săvârşit astfel de infrac­ţiuni să beneficieze de clemenţa legiuitorului şi să se dispună amnistia sau graţierea. Aceste două ins­tituţii sunt prevăzute în Codul Penal, deci ele nu pot să fie înlăturate”.
Cristian Niculescu Țâgârlaș, vice­pre­șe­dintele PNL Maramureș

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.