• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 19 Decembrie , 2012

Liber la majorări de taxe şi impozite!

Guvernul dă undă verde autorităţilor locale să crească taxele şi impozitele locale! Prin hotărârea aprobată de Guvern se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, precum şi al amenzilor aplicabile începând cu anul 2013 cu rata inflaţiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012. Prin această măsură se preconizează ca veniturile bugetelor locale vor creşte cu 527,73 milioane de lei.

 
 

Persoanele fizice şi juridice vor plăti cu 16% mai mult la impozitul pe clădiri, impozitul pe terenuri şi mijloacele de transport. Guvernul a avizat, la mijlocul săptămânii trecute, creşterea cu 16,05% în 2013 a taxelor şi impozitelor locale şi a altor obligaţii asimilate acestora, după un proiect propus de Ministerul Finanţelor din luna octombrie, dar retras atunci din dezbatere publică. Întâmplător sau nu, proiectul a fost readus în discuţie imediat după alegeri şi a devenit lege. Astfel, de anul viitor, taxele şi impozitele locale se actualizează cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, ceea ce corespunde unei majorări cu 16,5%. Vor creşte cu acelaşi procent şi taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere şi cuantumul sancţiunilor impuse de autorităţile locale.

 

Premierul Victor Ponta s-a scuzat că Guvernul nu face decât să comunice rata cumulată a inflaţiei autorităţilor locale, însă nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%. Întrebat de ce sunt majorate taxele de către Guvern, Ponta a explicat că Guvernul înştiinţează autorităţile locale care este rata cumulată a inflaţiei pe trei ani, „în care au dreptul dacă vor ei şi dacă votează în Consiliul Local să actualizeze taxele“. „Deci, eu nu măresc nicio taxă, eu fac ceea ce mă obligă legea, şi anume, îi informez pe cei din consiliile locale cât au voie (să modifice cuantumul taxelor - n.r.), că nu au voie să le mărească cu 100% sau cu 50%“, a susţinut Ponta. Premierul a mai susţinut că „16% este rata cumulată a inflaţiei, iar ei au voie conform legii +/-20%“. „Adică, pot să şi le scadă cu 4% taxele, pot să şi le mărească cu 16 plus 20, deci 36% maximum. Nu intervine Guvernul în finanţele publice locale, asta decid consilierii“, a spus Ponta.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului l-a contrazis însă, declarând că nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe trei ani şi a precizat că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%. Întrebat de jurnalişti dacă majorarea taxelor şi impozitelor locale trebuie aplicată de toate autorităţile locale, a răspuns afirmativ: „Peste tot! 16,05% este indexarea pe ultimii trei ani. Se aplică la absolut toate autorităţile locale. Ordonanţa a fost emisă de Ministerul Finanţelor, în colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor“, a spus purtătorul de cuvânt.

 

În luna octombrie, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanţă publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern. Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din ultimii 3 ani şi s-a enervat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat: “Când am văzut ştirea - căci eu n-am văzut propunerea - l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu şi am spus: Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi? El a spus ca nu ştie nimic şi că-l sună pe secretarul de stat Liviu Voinea. Îl sună pe Voinea care spune: nu ştiu nimic. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca într-o “scrisoare pierdută”. După care m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică, şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum o descriu eu. O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, poate să mărească anumite taxe. Sigur că   m-am enervat, pentru că nu am fost consultat şi nu au explicat ei ce explic eu acum”, a menţionat atunci Ponta.

 
Salarii plafonate
 

Salariile bugetarilor se vor menţine anul viitor la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2012, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Finanţelor Publice. De asemenea, Guvernul nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă, va sista în continuare plata unor indemnizaţii lunare reparatorii pentru o categorie de revoluţionari, va limita gratuităţile la transportul feroviar şi va păstra îngheţate angajările în sistemul public. Aceste drepturi nu au mai fost acordate începând cu anul 2009, iar actualul guvern intenţionează să blocheze plăţile şi anul viitor, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor. Surse oficiale au declarat că proiectul de ordonanţă a fost aprobat de Guvern în şedinţa de miercuri. Documentul stabileşte categoriile de plăţi şi facilităţi care nu vor fi acordate nici anul viitor, după modelul aplicat în ultimii ani de fostele guverne. De la 1 decembrie, salariile bugetarilor au fost majorate cu 7,4% faţă de nivelul din noiembrie. Banii vor intra efectiv în plată în ianuarie 2013.

 

„Taxele locale nu se măresc, nu se măreşte nicio taxă locală şi în niciun caz nu Guvernul face acest lucru. Autorităţile locale, dacă aşa se decide în Consiliul Local şi Consiliul General, pot să actualizeze taxele locale cu rata inflaţiei”

Premierul Victor Ponta

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.