• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Februarie , 2016

Legenda zidului ţiganilor, probabil motiv de campanie

Zilele trecute a fost în Baia Mare reprezentantul departamentului minorităţilor naţionale din cadrul ALDE România, Dana Varga, fost consilier al primului ministru. Aceasta s-a întâlnit cu membrii filialei ALDE Maramureş şi cu lideri ai romilor din Baia Mare. O întâlnire în care s-au spus multe şi mărunte.

 

Întâlnirea a avut loc la o locaţie din centrul oraşului, a fost invitată şi presa băimăreană. La ora fixată, ziariştii au venit spre sala de şedinţă, crezând că va fi o chestiune specifică pregătirilor pentru precampanie şi campania electorală pentru localele din iunie.

Pe lângă membrii organizaţiilor ALDE Maramureş, au venit şi lideri ai unuia din partidele romilor maramureşeni. Liderul, un tip cu ochelari fumurii s-a aşezat pe locurile destinate presei, s-a înarmat un carneţel şi un pix ieftin. Lângă el au luat loc, un fel de consilieri personali, probabil. Ziariştii s-au aciuat pe unde au putut pentru a asculta ce se spune. A fost prezentată doamna Varga, s-a dat drumul întrebărilor pe chestiunea ţigănească.

 

„Cunosc situaţia romilor din Baia Mare şi din judeţ, dar măsurile care sunt luate până acum, pe oraşul Baia Mare, legat de problemele romilor, mă nemulţumesc. Se încheie mandatul administraţiei locale şi problemele sociale ale romilor sunt aceleaşi ca în urmă cu patru ani. S-a vorbit, dar fapte, nimic. Nici mutarea romilor nu a fost un lucru bun. Am discutat despre acest aspect cu primarul oraşului la Bucureşti, dar nu am găsit deschiderea necesară pentru a rezolva situaţia romilor care locuiesc în condiţii indecente. Din păcate, mulţi dintre romi sunt sclavi ai unui sistem politic, în multe din judeţele din România. Sclavi politici!”, a spus Varga. Fostul consilier al primului ministru a spus că problemele romilor au fost discutate de mulţi, dar nu s-a făcut nimic.

 

„Îmi amintesc că în 2012, marele lăutar, Damian Drăghici  a intrat în guvernul României ca şi consilier de stat, spunând că el rezolvă problema de la Baia Mare, că a găsit soluţia, că a găsit un program, că are un proiect, a făcut şi o Fundaţie, un proiect ca să găsească soluţia aici, un mare miracol, o minune, ca să zic aşa. A promis şi nu a făcut. Eu nu pot să promit! Este foarte greu de rezolvat această problemă, nu pentru că nu ar fi soluţii, ele există, dar nu există voinţă. Şi aici vorbim de voinţa administraţiei locale. Romii din Baia Mare, sclavii politici sunt victime ale sistemului social. Aceste probleme trebuie văzule la nivel general, nu separate pe etnii. În ultimii zece ani a crescut numărul celor asistaţi sociali. A crescut sărăcia”, a spus Varga.

 

Dar discuţiile pe tema romilor au căzut uşor pe o pantă interesantă, mai ales că liderul unui partid de romi, prezent la masă, nu s-a prezentat, a aţâţat subiectul şi inevitabil s-a ajuns şi la povestea devenită legendă urbană, a zidului ţiganilor. S-au spus lucruri ce depăşesc limitele unei astfel de întâlniri.

Poate doamna Varga ar trebui să se intereseze de situaţia zecilor de blocuri distruse de minoritatea din care face parte, aşa că acum nu pot sta în ele români şi ţigani în egală măsură. Cei care fac informări ar trebui să ia în calcul ce au primit romii în ultimii zeci de ani, ce au distrus şi ce au primit tinerii români, referindu-ne la infrastructura imobiliară a municipiului. Acceptă doamna Varga că tineri români majoritari sunt discriminaţi?  

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.