• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Martie , 2012

Undă verde pentru pactul UE

Guvernul a aprobat, în şedinţa de săptămâna trecută, proiectul de lege privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice Monetare între cele 25 de state semnatare.


Guvernul a adoptat marţi proiectul de lege privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, propunerea legislativă urmând să fie înaintată Parlamentului pentru dezbatere în procedură de urgenţă, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu: „Guvernul a aprobat proiectul de lege privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare între cele 25 de state semnatare, e vorba de celebrul Tratat fiscal. Este în interesul României, al Guvernului ca acest document să intre rapid în procedura de legiferare, de aceea se va solicita procedură de urgenţă pentru ca acest proiect de lege să treacă prin Parlament”.
Pe 28 februarie, Guvernul a aprobat un memorandum privind semnarea de către România a Tratatului european de stabilitate. Potrivit Guvernului, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare stabileşte ca limită a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%, iar în cazul în care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% şi nu există riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice, acest deficit structural poate să ajungă la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va încadra în limita de 3% din PIB. Executivul preciza că intrarea în vigoare a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în Uniunea Economică şi Monetară va aduce o consolidare fiscală importantă, în anii următori, pentru România.
Potrivit tratatului, în cazul în care se înregistrează abateri faţă de aceste nivele, se va declanşa automat un mecanism de corecţie, ce trebuie introdus în legislaţia naţională, la fel ca şi aşa-zisa „regulă de aur”, privind limitarea deficitului structural. Dacă un stat membru nu transpune aceste două prevederi în legislaţia naţională, poate fi sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Nerespectarea deciziei acestei instanţe poate duce la o sancţiune financiară de maximum 0,1% din PIB-ul ţării respective.


„Guvernul a aprobat proiectul de lege privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare între cele 25 de state semnatare, e vorba de celebrul Tratat fiscal. Este în interesul României, al Guvernului ca acest document să intre rapid în procedura de legiferare, de aceea se va solicita procedură de urgenţă pentru ca acest proiect de lege să treacă prin Parlament” - Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.


Proiectul de lege privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice Monetare va fi aplicat în cele 25 state semnatare, respectiv Regatul Belgiei, Republica Bulgaria, Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Irlanda, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Republica Italiană, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, Ungaria, Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonă, Republica Portugheză, România, Republica Slovenia, Republica Slovacia, Finlanda şi Regatul Suediei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.