• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Martie , 2012

Lege pentru arbori excepţionali

Aleşii maramureşeni au iniţiat împreună o lege privind arborii excepţionali. Trecând peste diferenţe politice şi de opinie, cei cinci deputaţi maramureşeni, Pavel Horj, Vasile Berci, Florin Tătaru, Doru Leşe Braşoan şi Istvan Ludescher au semnat iniţiativa profesorului Valentin Bolea de la Institutul ICAS Braşov.

 

În Proiectul de lege privind conservarea arborilor excepţionali din România se arată că: „Arborii excepţionali fac parte din patrimoniul naţional. Ei participă la identitatea şi cultura poporului nostru şi au o valoare, istorică, estetică, sentimentală, socială şi economică inestimabilă. Forţa de simbol a acestor arbori – monument joacă un rol important în păstrarea credinţei şi unităţii naţionale. Ca urmare este o datorie de onoare a proprietarilor acestor monumente ale naturii şi a tuturor organizaţiilor neguvernamentale, începând cu Societatea Progresul Silvic, să sprijine autorităţile locale şi naţionale de protecţia mediului în acţiunea de identificare şi conservare a arborilor excepţionali”.

Deţinătorii de astfel de arbori adică: şefii de ocoale silvice, de stat ori particulare, directorii departamentelor de zone verzi, primarii localităţilor fără birouri de zone verzi, proprietarii de terenuri, vor avea obligaţia:

 - să însemne arborii excepţionali cu un inel de vopsea galbenă, având 3 cm grosime, intercalat cu semnul coroanei, pe cele patru puncte cardinale.

- să protejeze de orice influenţă negativă (utilaje, chimicale, foc, păşunat, zdreliri) printr-o împrejmuire pe perimetrul proiecţiei pe orizontală a coroanei.

- să urmărească în permanenţă starea de sănătate a arborilor excepţionali (defoliatori, ciuperci, insecte, intoxicări prin poluare, după simptomele foliare).

Comentariile celorlalți

vartej pe 21.03.2012 la 16:28
dar de restul padurilor ce se taie de pe Valea Vaserului care se taie fara mila nu va intereseaza ? mergeti sa vedeti ce a mai ramas pe Wasser , ce credeti cine sunt vinovati ?

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.