• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Mai , 2022

Legături culturale între Maramureș și o regiune a Belgiei

Sâmbătă, 30 aprilie, într-un decor idilic din apropierea graniței cu Franța, în localitatea belgiană La Buissière, excelența sa Ambasadorul României în regatul Belgiei, doamna Andreea Păstârnac și Asociația Condorcet Voltaire au inițiat proiectul de colaborare și înfrățire culturală dintre regiunea wallonă și Maramureș.

Inițiativa a fost pusă la cale de Pierre Dutron, președintele Asociației, care a locuit la Cavnic 12 ani, și Antoniu Nyerjak, „originar” tot din Cavnic și care lo­cuiește în Belgia din 2009. Pierre Dutron, o figură originală, este un mare și cunoscut pasionat de tot ce înseamnă cultură și tradiții din Maramureș și România, fiind „pă­rintele”  mai multor aso­ciații culturale. Antoniu Nyerjak, printre altele cantautor folk, a fost ambasadorul onorific al României în capitala culturală europeană Mons 2015 și colindă lumea cu iarba verde și cu spiritul Cavnicului natal în suflet.
„Am descoperit Maramureșul în anii 90, atunci când am participat la Festivalul datinilor și obiceiurilor de la Sighetu Marmației și m-am îndrăgostit instantaneu. Mai apoi, am avut ocazia să cunosc artiști maramureșeni de renume, ca Mihai Dăncuș, Ioan Marchiș și alții, precum și arta populară și tradițiile din acest magnific colț de lume”.

„Această înfrățire se dorește a fi o punte peste Europa, o punte peste timp. Vrem să aducem Wallonia și tot ce înseamnă cultura ei în Ma­ramureș și invers, vrem să facem cunoscute aici tradițiile noastre. În Belgia, există 17 localități înfrățite cu localități din România și avem o comunitate estimată la 300.000 de români care trăiesc și muncesc aici, în toate domeniile, de la înalți funcționari din instituțiile europene, până la muncitori în agricultură. Toți sunt integrați, dar tot trăiesc cu nostalgia pământului românesc în inimă, majoritatea tânjesc, deschis sau în secret, să se întoarcă acasă, chiar dacă visul acesta e pentru mulți o utopie, copiii care merg la școli aici fiind principalul motiv pentru a rămâne. Pentru această înfrățire, contăm pe sprijinul Consiliului Județean Maramureș, al Ministerului Culturii, al Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu Mara­mureș, al Ambasadei României din Regatul Belgiei, al europarlamentarilor ro­mâni, iar din partea wallonă al numeroaselor personalități politice și culturale, printre care Elio Di Rupo, fost prim-ministru și actual ministru președinte wallon. În zilele de 3-4-5-6 iunie, vom face o serie de manifestări culturale, o expoziție de artă plastică, o seară de teatru wallon, o seară de folk românesc (care, spre surprinderea și încântarea mea, a fost foarte apreciat atunci când am avut ocazia să mă prezint în fața publicului din Belgia), și, cel mai important, un spectacol al Ansamblului Transilvania din Baia Mare. Sperăm să-i putem avea cu noi și pe cei din grupul Iza și pe dragii mei prieteni Călin Ionce și Adrian Bogdan. În orice caz, cu asemenea afiș, succesul este garantat, iar asta este doar începutul”.


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.