Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Lectura, încă un motiv de mândrie sigheteană
Cele două finaliste s-au calificat în urma concursului regional pentru care au avut de citit şi prezentat 10 cărţi din repertoriul internaţional. Concursul se desfăşoară pe două categorii, copii, între 11-13 ani şi adolescenţi 14-18 ani.
Daria şi Bianca sunt îndrumate de către Delia Şerba, bibliotecară în Sighet. Conform dânsei, la finala regională s-au calificat 12 copii. Aceştia trebuiau să citească o listă de 10 cărţi şi să alcătuiască un caiet de lectură pentru fiecare. „Este interesant să vezi cum percep copii mesajele cărţilor, ei nu sunt la fel de marcaţi de evenimentele care se desfăşoară şi privesc acţiunea din altă perspectivă. Fiecare din aceste cărţi transmit un mesaj pe care noi îl percepem diferit faţă de participanţi. Copii din toată ţara vor fi la Cluj-Napoca pentru a-şi prezenta cartea preferată şi pentru a-şi prezenta viziunea asupra ei”, a declarat Delia Şerban.
Tot ea a spus că lectura ne influenţează pozitiv şi că este imposibil să nu fie o carte pentru fiecare dintre noi. „Lectura ne influenţează pozitiv, dacă ştii cum să corupi pentru a convinge să citească este imposibil să nu găseşti o carte care să ţi se potrivească, o carte care să te inspire sau chiar care să te ajute să te dezvolţi. Lectura stă şi ea la bazele unui adult sănătos”, a mărturisit Delia Şerban. La finala care va avea loc la Cluj-Napoca fiecare participant va trebui să îşi prezinte cartea preferată dar şi să răspundă la întrebările adresate de public şi juriu purtând numele „Convinge-mă să citesc”, ideile cele mai originale şi inventive vor fi premiate.
Daria Rapolti, concurenta de la categoria copii, în vârstă de 12 ani, a ajuns să citească încă de mică, din pasiune, conform spuselor ei. „Încă din copilărie mă fascinau poveştile,văd lectura ca o activitate indispensabilă, mă relaxează şi mă ajută să cunosc diverse aspecte ale vieţii. Consider că fără cărţi lumea ar fi mult mai tristă, pot să mă refugiez în ce lume doresc, în ce univers hotărăsc. Dintre toate cărţile din lista oferită, consider că Minunea de RJ Palacio este cea mai frumoasă. Este vorba de un copil care suferă de o boală care îl face să arate diferit. Prezintă o poveste despre acceptare şi integrare, viaţa unei copil diferit şi cum reuşeşte odată ce merge la şcoală să treacă peste jigniri şi totuşi să reuşească să fie privit cu alţi ochi”, s-a destăinuit Daria.
Când vine vorba de concurs pare destul de încântată şi sigură pe ea, „în carul concursului voi putea să întâlnesc copii cu aceleaşi interese şi consider că astfel de concursuri mă ajută să mă dezvolt intelectual”, iar când vine vorba de realizări, la doar cei 12 ani nu se lasă mai prejos. „Am primit locul doi la olimpiada judeţeană de limba română şi m-am calificat la concursul naţional Ionel Teodoreanu, doi ani consecutiv. În cadrul şcolii avem un club de lectură şi revista şcolii, TicTac, la care sunt redactor şef, iar astfel activitatea mea literară este stimulată.”
Danci Bianca, cea de a doua fata clasată în finala de la Cluj-Napoca, are 17 ani, având puţine emoţii pentru concurs. „Am puţine emoţii pentru că nu ştiu la ce să mă aştept, nu ajunge să fii doar pregătit, trebuie să ai argumente destul de convingătoare pentru a putea atrage juriul de partea ta”. Ea a ajuns să iubească cărţile pentru că „te pun în situaţii care s-ar putea întâmpla în viitor, lucruri pe care pot să le învăţ şi să le previn, dar totodată sunt un loc bun în care să te observi din greşelile altora. De mică, lectura era una din principalele activităţi în familie, atât poveştile spuse de mama, cât şi cărţile de prin casă.”
Cele două liste de cărţi pentru categoriile de vârstă sunt, pentru copii, 11-13 ani, Băiatul miliardar, de David William, Băiatul cu pijamale în dungi de John Boyne, Minunea de RJ Palacio, Solomon Snow şi giuvaierul furat de Kaye Umansky, Copilul apelor de Emily Diamand, Charlie Wilcox de Sharon McKay, Pe urmele lui Vermeer de Blue Balliett, dar şi Povestea secretă a lui Tom Inimă-Curată, băiatul aventurier de Ian Beck, Emil şi detectivii de Erich Kästner, Tabăra de Louis Sachar. Iar pentru cea de a doua categorie, adolescenţi, 14-18 ani, lista de cărţi este următoarea, Jurnalul unui adolescent timid de Stephen Chbosky, Harun şi Marea de Poveşti de Salman Rushdie, În sălbăticie, de John Krakauer, Strada, de Adrian Chivu, Copila de zăpadă, de Eowyn Ivey, Hoţul de umbre, de Marc Levy, Flori pentru Algernon, de Daniel Keyes, Fahrenheit 451, de Ray Bradbury, dar şi O zi din şapte, de Lauren Olivier, Starters, de Lissa Price.
În momentul înscrierii la concurs se primeşte un carnet de lectură, în care se acordă puncte de la 1 la 5 pentru fiecare carte citită, dar şi o fişă de lectură în care se notează impresiile despre cartea citită. Finala va cuprinde dezbaterea „Convinge-mă să citesc!”, în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată, un concurs pe marginea cărţilor citite, iar la final jurizarea şi festivitatea de premiere. Participantul care va prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi va răspunde cel mai bine la întrebări va deveni Cititorul anului, iar Cartea care se va bucura de cele mai multe solicitări şi va obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor va deveni Cartea anului.
„Lectura ne influenţează pozitiv, dacă ştii cum să corupi pentru a convinge să citească este imposibil să nu găseşti o carte care să ţi se potrivească, o carte care să te inspire sau chiar care să te ajute să te dezvolţi”.
Delia Şerban