• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 22 Februarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Februarie , 2025

Lector univ. dr. Ilie Gherheș a plecat în veșnicie

Există oameni rari și profunzi, capabili să ajungă la miezul lucrurilor. Au darul de a vedea imaginea de ansamblu, chiar dacă piesele de puzzle sunt răsturnate pe masă. Pentru ei, e mai important ce ar fi putut fi decât ceea ce este, pentru că știu că obligatorie e lupta, nu biruința. Văd lumea și lucrurile într-o altă cheie, ca și când ei ar conduce timpul și nu invers. Un astfel de om a fost Ilie Gherheș. Și, poate, relația lui specială cu timpul venea din dragostea pentru trecut, ca un istoric și cercetător pasionat ce era, sau poate din firea lui de moroșan neaoș, care știa că binele și răul sunt amestecate și, de aceea, trebuie să zâmbești în fața amândurora.

 

Într-o lume nebună, mereu în grabă, el avea mereu timp pentru o vorbă tihnită. Se bucura de orice cuvânt descoperit, de orice informație interesantă și, mai ales, de orice om pe care îl întâlnea. Aveai impresia că cel mai important lucru din programul zilei respective era, pentru el,  întâlnirea cu tine. Și așa și era. Dar nu doar cu tine, ci cu fiecare om pe care îl întâlnea.

 

Avea darul prieteniei și descoperea oameni și lucruri cu bucuria și curiozitatea unui copil. Nu refuza niciodată un proiect care avea legătură cu Maramureșul sau maramureșenii. Dădea mereu celorlalți din preaplinul minții și sufletului lui și nu se zgârcea să le dăruiască timp, chiar dacă asta însemna să-și treacă proiectele personale pe locul doi. Părea că stăpânește nu doar trecutul, ci și viitorul și chiar veșnicia. Avea acea înțelepciune ancestrală în ochi, care unea lecțiile trecutului cu speranțele viitorului.

 

Deși era un intelectual pur-sânge și un om de cultură cum puțini a avut Maramureșul, a rămas neschimbat întreaga viață, nu a uitat niciodată cine este și de unde a plecat, a rămas loial identității lui și satului în care s-a născut: Petrova Maramureșului. Modest, ca un om care înțelege lucrurile la scara istoriei, dar, totodată, demn și grav, avea, ca toți moroșenii autentici, același antidot pentru prostie și răutate: umorul.

 

Istoric, profesor, cercetător și muzeograf, fost director și lunga listă de funcții ar putea continua, la fel și cărțile publicate, premiile și diplomele primite. Dar pentru Ilie Gherheș cel mai important titlu era cel de maramureșean și de român.  Avea o relație profundă cu Dumnezeu și cu poporul român, de care nu făcea niciodată paradă, ci doar o demonstra, prin fapte.

Dumnezeu i-a trimis o soție pe măsură, Cristina-Mihaela Gherheș, cu care a împărțit aceeași pasiune pentru istorie și pe care a învățat-o să iubească Maramureșul la fel de mult cum îl iubea el.

Mereu surprinzător, îi plăcea să uimească mereu participanții la vreun eveniment sau prietenii, cu o expresie neaoșă sau o informație șocantă.

 

Era de așteptat ca plecarea să-i fie la fel de surprinzătoare ca viața. Ne-a șocat pe toți, plecând fulgerător, pe neașteptate. De acum, veșnicia va avea pentru cei care l-au cunoscut și chipul lui. Știm că, în astfel de momente, se spune „Odihnească-se în pace!”. Dar toți cei care l-am cunoscut și l-am prețuit n-o să-l lăsăm să se odinească, ci, la fiecare subiect istoric sau etnografic greu, la fiecare moment important, ne vom gândi: „Cum ar spune Ilie Gherheș?”. 

 

Mircea CRIȘAN

Ioana LUCĂCEL

 

 

 

Mesajul președintelui CJ, Gabriel Zetea

 

Un alt OM de valoare ne-a părăsit...

Rămâi în pace, prof. dr. Ilie Gherheș!

 

Am aflat cu profundă tristețe despre trecerea la cele veșnice a profesorului și istoricului prof. dr. Ilie Gherheș, un intelectual de excepție, un slujitor devotat al culturii și istoriei Maramureșului.

 

În scurta perioadă în care a fost director al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în timpul mandatului meu anterior de președinte al Consiliului Județean, am avut plăcerea să colaborăm îndeaproape. Dar legătura noastră a mers dincolo de acea perioadă...Dr. Ilie Gherheș a fost, ani la rând, un pilon esențial al muzeului și un reper în viața culturală maramureșeană.

Prin cercetările sale, prin pasiunea și dăruirea cu care a promovat patrimoniul cultural și istoric al Maramureșului, a lăsat o moștenire inestimabilă generațiilor viitoare. Azi ne luăm rămas bun de la un OM care a iubit Maramureșul cu toată ființa sa, un OM care și-a dedicat viața scrisului, arhivelor, muzeului, istoriei.

 

Drum lin spre Ceruri, domnule prof. dr. Ilie Gherheș! Un alt nume valoros îngroașă acum, acolo sus, rândurile marilor artiști și personalități pe care le-a dat acest pământ binecuvântat. Dumnezeu să vă odihnească în pace!

Gândurile mele se îndreaptă către familia îndurerată, căreia îi transmit sincere condoleanțe și multă putere în aceste momente grele. Suntem alături de fiecare dintre dvs, cu tot sufletul!

 

 

 

Mesajul primarului Doru Ioan Dăncuș

 

Cu profundă tristețe în suflet, am aflat în această dimineață vestea trecerii la cele veșnice a uneia dintre marile personalități ale municipiului Baia Mare și Maramureșului, lector univ. dr. Ilie Gherheș.

Am pierdut astăzi un om care și-a dedicat viața cercetării și păstrării memoriei maramureșene, un om, un profesionist desăvârșit care a iubit acest ținut sfânt până în ultima clipă. Sunt convins, însă, că va rămâne mereu alături de noi prin moștenirea pe care a lăsat-o generațiilor viitoare, prin cărțile scrise și poveștile spuse, prin dragostea sa față de tot ce e maramureșean.

 

Sunt alături, cu sufletul și în rugăciune, de familia îndurerată, în aceste momente grele.

Drum lin, domnule profesor!

 

 

 

Cu durere în suflet și profundă tristețe anunțăm că dr. Ilie Gherheș, colegul nostru drag, a încetat din viață în această dimineață.

 

Istoric, profesor, cercetător și muzeograf dedicat, dr. Ilie Gherheș a fost un adevărat pasionat al trecutului, contribuind cu devotament la conservarea și promovarea patrimoniului cultural. Prin munca și dragostea sa pentru istorie, a lăsat o moștenire valoroasă în comunitatea muzeografică și academică.

 

Plecarea sa fulgerătoare lasă un gol imens în sufletele celor care l-au cunoscut și au lucrat alături de el.

Din pământ venim, în pământ ne întoarcem...

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei îndurerate și multă putere de a trece peste această grea încercare!

 

Colectivul Muzeului de Eatnografie și Artă Populară Maramureș 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.