• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 04 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Aprilie , 2013

Lecţie despre produse tradiţionale, la Băcănia Tradiţională

Băcănia Tradiţională şi GAZETA de Maramureş vă prezintă, vă explică ce înseamnă un produs tradiţional, ecologic sau bio. Diferenţele între aceste produse, modul în care putem identifica un produs din această zonă. Dorim ca cititorii noştri să privească cu alţi ochi acest gen de produse, să înceapă să consume produse de calitate.

 
 

Administratorul Băcăniei Tradiţionale, Nadia Alexandrina Hăşmăşan, doreşte să aducă în Baia Mare conceptul de hrană sănătoasă, de alimentaţie sănătoasă. Băcănia Tradiţională se găseşte în Centrul Vechi, spre intrarea în Parcul Municipal şi comercializează o gamă diversă, gustoasă de produse tradiţionale, ecologice sau bio. Pentru a delimita aceste concepte, vom prezenta o serie de materiale în care vom explica ce trebuie ştiut dacă vrei să mănânci sănătos.

Un studiu sociologic arată că, acum 200 ani, omul îşi aloca mai mult de 30% din timpul zilnic pentru a-şi procura hrana. În prezent, omul dedică doar 5% din timp. Apariţia produselor de tip fast-food, mecanizarea şi ultraprocesarea alimentelor a condus la pierderea abilităţii de a identifica hrana cu adevărat nutritivă. Un consumator conştient din zilele noastre trebuie să-şi aloce mai mult timp pentru a procura hrana. Astfel va descoperi că există alternative la supermarketuri şi produse fast-food, chiar şi în apropierea casei. Există o vorbă: “Nu mânca nimic din ceea ce bunicii tăi nu ar putea identifica”. Doar prin educare proprie putem să descoperim realitatea care se află în spatele industriei alimentare şi putem găsi alternative durabile şi sănătoase pentru a ne hrăni.

În acest număr şi cel viitor vom prezenta produsele tradiţionale.

 

Producătorii tradiţionali îşi înţeleg rolul de administratori şi nu neapărat de stăpâni ai pământului pe care îl lucrează. Îi cunosc valoarea şi îl folosesc cu înţelepciune. Ştiu că resursele naturii nu sunt fără sfârşit şi că existenţa lor depinde de ele. În general, sunt fermieri de semi-subzistenţă, cu ferme mici, care integrează cultivarea pământului cu creşterea animalelor. Practică agricultura de tip tradiţional, ceea ce înseamnă că folosesc doar îngrăşăminte organice şi câteva utilaje.

Practicile agricole tradiţionale nu pun în pericol speciile de plante şi animale care trăiesc în spaţiul rural şi nu afectează mediul de viaţă al acestora.

Mai mult, produsele tradiţionale sprijină economia locală: prin valorificarea lor, veniturile obţinute se întorc la fermieri şi astfel ajută la susţinerea pe viitor a activităţii acestora. Pentru mulţi dintre fermieri, aceste activităţi reprezintă principala sursă de venit, fără de care nu şi-ar putea continua munca, oricât de mult şi-ar dori să păstreze tradiţiile şi să rămână aproape de natură.

 

Un produs tradiţional menţine patrimoniul cultural al zonelor rurale şi ajută la păstrarea identităţii culturale, prin păstrarea tradiţiilor şi a obiceiurilor locale: sărbători locale şi festivaluri în cadrul cărora se promovează porturile, obiceiurile şi produsele deopotrivă.

Nu în ultimul rând, produsele obţinute prin practicile tradiţionale au o calitate mai bună şi sunt mult mai sănătoase, mai ales pentru cei mici. Laptele, de pildă, este mai bun, pentru că vara, vitele şi oile pasc liber pe păşunile montane, iar iarna sunt hrănite cu nutreţ natural, fân şi concentrate naturale.

Va urma!
 
 

Cum recunoaştem un produs tradiţional?

 

Cu toţii apreciem alimentele tradiţionale, pentru că sunt gustoase, sănătoase şi ne duc cu gândul la tradiţiile şi la locurile pitoreşti din care provin. Dar cum putem avea garanţia că le consumăm pe cele autentic tradiţionale? Diferenţele dintre produsele tradiţionale şi cele convenţionale sunt, de multe ori, insesizabile, mai ales pentru cei care nu ştiu exact ce culoare, gust, miros sau consistenţă ar trebui să aibă un astfel de produs.

Cu ajutorul mai multor producători din toate colţurile ţării, WWF a realizat un scurt ghid al consumatorului, prin care încercăm să oferim câteva indicii de recunoaştere a produselor tradiţionale, după cum urmează:

 
 
Brânzeturile
 

- Culoarea – albă; în cazul brânzei de capră, albul este mai intens.

- Gustul – plăcut şi autentic, nestandardizat.

- Mirosul – specific (brânza de oaie miroase a...oaie).

- Consistenţa – untoasă, în cazul brânzei naturale cu conţinut ridicat de grăsime. Brânza dulce de vacă este mai dulce.

 

Fiţi atenţi la ambalaj! Produsele lactate care sunt ambalate în ambalaj natural (vezică de porc, coajă de brad, etc.) sunt autentice. De asemenea, încercaţi să consumaţi brânză nesărată, deoarece cantitatea mai mică de sare din brânză îţi dă garanţia că produsul e proaspăt. Sarea se pune în brânză pentru a se păstra mai bine, în special în brânza telemea şi brânza de burduf. Unele produse sunt sezoniere! Caşul de oaie se găseşte pe piaţă în stare proaspătă în perioada mai-august-septembrie.

 
 
Carnea
 

- Culoarea – în general, roşu intens. Se modifică în timpul păstrării, deoarece produsele naturale nu conţin antioxidanţi şi polifosfaţi.

- carnea de porc are o culoare roşie intensă, marmorată datorită particulelor de grăsime care se găsesc în masa musculară

- carnea de pasăre – la exterior este gălbuie, datorită grăsimii; în interior are culoarea roşu deschis

- carnea de vită - culoare roşie intensă

 

- Gustul – dulceag şi plăcut

- Mirosul – carnea autentică are un miros specific, care o distinge de carnea produsă în sistem industrial (ex: puiul de curte)

- Consistenţa – tare, fermă, având ţesutul muscular maturat

 

Carnea cu grăsime ne poate indica provenienţa naturală! Carnea cu mai puţină grăsime se obţine în sistem intensiv şi nu este sănătoasă. De asemenea, caută să cumperi carnea necondimentată: majoritatea condimentelor ascund nereguli ale cărnii.

 

Nu cumpăraţi cârnaţi din carne tocată mărunt! Cârnaţii autentici se fac din carne şi condimente specifice, în secţiune fiind vizibile bucăţile de carne de culoare roşie intensă. Dacă în cârnaţi s-a pus soia, atunci măcinătura este mai măruntă, culoarea este mai palidă.

Şi carnea are sortimentele ei sezoniere: carnea de oaie se consumă în special toamna. Nu uitaţi că produsele tradiţionale din carne se deshidratează în timp.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.