Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Lecţia de etnografie” - un dialog despre tradiţie şi neam
Dana Gagniuc
Expert comunicare
Compartiment Strategii Judeţene
O lecţie emoţionantă despre formele de locuire ale omului tradiţional, despre relaţia sa cu casa, biserica, satul şi neamul a fost susţinută în data de 12 mai 2017, de conf. dr. Delia Suiogan, la Centrul de Informare Turistică din Săcălăşeni.
Acţiunea este prima din şirul manifestărilor pe care Consiliul Judeţean Maramureş le organizează în perioada de sustenabilitate a proiectului „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul de Intervenţie-5.1. Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea / modernizarea infrastructurilor conexe.
Proiectul a fost finalizat în iunie 2016 şi are ca principal obiectiv punerea în valoare a 16 biserici de lemn din Maramureş, prin realizarea unor Centre de Informare Turistică în proximitatea lor, prin amenajarea aleilor, a parcărilor, a iluminatului ornamental şi a împrejmuirilor. Rolul acestor centre, care sunt dotate cu utilităţi la standarde europene, este de a oferi turiştilor informaţii despre obiectivele turistice ale comunei şi ale judeţului.
La manifestare au participat copiii şi cadrele didactice de la Şcoala gimnazială Săcălăşeni, reprezentanţi ai proiectantului, reprezentantul Ministerului Turismului pentru Maramureş şi Suceava, membrii unităţii de implementare a proiectului, reprezentanţi ai Serviciului Turism şi Salvamont din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş şi locuitori ai comunei.
Aşa cum se cuvine într-o comunitate rurală tradiţională, acţiunea a început cu binecuvântarea preotului paroh, Vasile Lăcătuş, şi cu cuvântul de bun-venit al primarului Emilian Pop. Managerul de proiect, Claudia-Maria Breban – director al Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş - a precizat că, acţiunea de la Săcălăşeni, derulată sub genericul „Lecţia de etnografie”, poate fi considerată „kilometrul zero” al unui şir de manifestări care urmează să se desfăşoare în toate locaţiile proiectului pe perioada de sustenabilitate.
Conf. dr. Delia Suiogan, cadru universitar al Centrului Universitar Nord Baia Mare, care a venit însoţită de un grup de studenţi, a accentuat importanţa unor asemenea dialoguri, din perspectiva cunoaşterii şi perpetuării tradiţiei. S-a vorbit despre importanţa nepervertirii portului popular, despre păstrarea identităţii şi a tradiţiei, despre rânduielile fireşti din viaţa omului tradiţional şi despre întoarcerea la rădăcini. „Trebuie să ne cunoaştem rădăcinile, trecutul, tradiţiile. Oricât ar fi de frumos, un copac care nu are rădăcini va cădea la primul vânt” – a declarat conf. dr. Delia Suiogan.
Îmbrăcaţi în costumele specifice zonei, copiii din ansamblul „Florile Chioarului” au susţinut, la finalul manifestării, o suită de dansuri tradiţionale.