• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 02 Aprilie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 31 Martie , 2025

Lebăda Neagră, între Ungaria și Turcia, la Primăria Baia Mare

În premieră, Sala Europa a Primăriei Municipiului Baia Mare a găzduit recent un eveniment de referință pentru peisajul editorial și diplomatic românesc: conferința „Vecinătate și bună vecinătate în relațiile internaționale”, prilejuită de lansarea volumelor „Lebăda Neagră de pe Balaton” și „Lebăda Neagră de pe Bosfor”, semnate de jurnalistul Romeo Couți.

 

Evenimentul a adus în atenția publicului teme de actualitate privind politica externă și securitatea regională, analizând influența unor lideri precum Viktor Orban și Recep Tayyip Erdoğan asupra României și regiunii. Contribuțiile valoroase ale invitaților – diplomați, istorici și editori – au transformat această întâlnire într-o platformă de dezbatere intelectuală și reflecție.

 

La eveniment au participat Romeo Couți, jurnalist și autor, Alexandru Ghișa, diplomat și istoric, contributor al ambelor volume, Virgil Oniță, editor și director al Grupului Libris, ing. Nicolae Bud, moderator al evenimentului, dr. Teodor Ardelean, director al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, care a răspuns la întrebările adresate de Virgil Oniță, legate de drumul cărții de la editură la cititor și de cât de mult se mai citește în zilele noastre.

Volumele analizează, cu sprijinul unor experți în politică externă, intelligence și diplomație, relațiile geopolitice complexe ale României cu Ungaria și Turcia, aducând o perspectivă nouă asupra dinamicilor regionale.

 

Discuția interactivă cu elevii și profesorii prezenți a oferit un prilej de dialog deschis, ridicând întrebări relevante și stimulând gândirea critică în rândul tinerilor. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, marcând o întâlnire memorabilă între autori, invitați și public.

 

În numerele viitoare ale GAZETEI de Maramureș vom publica două interviuri-eveniment. Ține-ți aproape!

Romeo Couți

Jurnalist TV senior la Postul Public de Televiziune - TVR Cluj. Activează în presă din anul 1991 și a lucrat în domenii fierbinți ale jurnalismului: știri, reportaje de anchetă și corespondențe din zonele de conflict. A fost cooptat câțiva ani în colectivul de jurnaliști care lucra pentru CNN. Pe lângă activitatea profesională bogată, a ocupat și funcții de conducere editorială, fiind o perioadă șeful redacției de știri la TVR Cluj, al redacției de publicistică de la aceeași instituție și o bună perioadă, aproape 20 de ani, directorul TVR Cluj, unde a  încercat să impună, în premieră, o politică editorială prin care să mediatizeze Republica Moldova și comunitățile de români din Spania, Valea Timocului, Ungaria și Ucraina. Este atras de proiecte jurnalistice care sunt de mare interes și care, în general, ies din zona narativului oficial. Astfel și-a fondat un podcast care se numește Lebăda Neagră și care abordează subiectele cenzurate. Este autorul a două volume, Dialoguri cu Andrei Marga și Auschwitz Alive. S-a născut la Baia- Mare, este mândru de acest lucru și a absolvit Institutul Politehnic din Cluj, Facultatea de Calculatoare în anul 1987. Este membru fondator al Fundației pentru Jurnalism Independent și Președinte al Forumului Internațional al Jurnaliștilor Români.

 

Alexandru Ghişa,

Istoric şi diplomat.

 

Născut la 25 noiembrie 1950, în localitatea Filea de Jos, județul Cluj. Studii liceale şi universitare la Cluj-Napoca. Din 2000, doctor în științe istorice al Universității „Babeş-Bolyai”, cu tema „Începutul relațiilor diplomatice între România şi Ungaria, 1918-1921”.

Experiență profesională – cadru didactic, specialitatea istorie-geografie, cercetător principal, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, diplomat – în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, cu misiuni de lungă durată la Budapesta (1987-1989), Stockholm (1991-1994) şi din nou Budapesta (2000-2005). Între 2006-2013, consilier diplomatic în cadrul Direcției Arhive Diplomatice, iar între 2014-2018, profesor asociat la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de istorie, Departamentul de relații internaționale și politici de securitate. În prezent, pensionar.

A publicat: România şi Ungaria la început de secol XX, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2002, cu o ediție în limba engleză, Romania and Hungary at the beginning of the XX-th Century, Institutul Cultural Român – Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2003, participare la volume de documente diplomatice, studii şi articole în: Studia UBB, Banatica, Dosarele Istoriei, Magazin Istoric, Transylvanian Revew, etc. 

 

 

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.