Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 19 Martie , 2007
Laptop-jucarie de 150 de dolari!
* Programul un laptop pentru fiecare elev ar putea deveni operational in septembrie
„Un laptop pentru fiecare elev si fiecare cadru didactic din Romania”. Nu e un slogan electoral, ci un proiect legislativ dezbatut de luni! Desi initiativa ar fi una benefica pentru elevi si profesori, exista si numeroase semne de intrebare legate de program. Unul ar fi legat de pretul scazut care pune la indoiala performantele laptop-ului cu …manivela. Oricum se pare ca, dupa ce a fost considerat irealizabil, acum premierul a anuntat ca programul ar putea fi derulat din toamna acestui an.
Programul „One laptop per Child” ar putea deveni functional si in Romania. Cel putin asa sustine primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, care ar dori implementarea proiectului din toamna acestui an. Numai ca, de la initiere, proiectul a fost un soi de „fata-morgana” si a starnit numerose dispute, fiind respins de-a lungul timpului atat de parlamentari, cat si de ministri.
Programul se desfasoara pe plan mondial, si, in prima faza, s-a vehiculat faptul ca primii beneficiari vor fi opt tari sarace ca si Brazilia, Libia, Pakistan sau alte tari in curs de dezvoltare. Proiectul infiintat de Massachusetts Institute of Technology isi propune livrarea de laptop-uri la pretul de 150 de dolari. Proiectul a devenit celebru si pentru caracteristicile tehnice ale laptop-urilor, dotate si cu o manivela pentru generarea electricitatii necesare pentru incarcarea bateriei, o tastatura care permite schimbarea limbii in care se introduc datele, o camera video digitala, conectivitate wireless si un sistem de operare Linux.
In toamna anului trecut, 14 liberali au initiat un proiect legislativ prin care si-au propus sa ofere cate un laptop nu numai elevilor, ci si profesorilor.
Printre initiatori, s-a aflat si deputatul PNL de Maramures, Ioan Hoban. Numai ca, proiectul nu a putut fi materializat din diferite motive. Pe de o parte, reprezentantii Ministerului Educatiei spun ca invatamantul are alte prioritati, iar programul ar costa aproximativ 500 milioane euro.
Mai mult, si ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, a respins proiectul legislativ pe motiv ca sistemul sugerat este limitat in functionalitati si incert in ceea ce priveste performanta.
Ne permitem?!
Saptamana trecuta insa, proiectul a fost scos iar de la „naftalina” si s-a stabilit un nou termen pentru demararea lui. Motivul? Premierul s-a intalnit la Palatul Victoria cu Nicholas Negroponte, profesor la Massachusetts Institute of Technology, initiatorul acestui program. Si, in urma intalnirii, se pare ca au disparut toate probleme si semnele de intrebare care planau asupra proiectului. „Un astfel de proiect este abordabil pentru Romania din punct de vedere financiar. Subliniez ca este vorba despre un program educational, si nu despre un program social. Acest program este o sansa la informatizare pentru elevi, o sansa care inseamna integrarea intr-o adevarata Romanie europeana”, a afirmat premierul Tariceanu.
Seful Executivului a precizat ca va fi facuta o evaluare privind categoriile de familii care nu-si pot permite achizitionarea unui computer pentru ca programul guvernamental sa se adreseze in special acestui segment. De asemenea, se va analiza daca programul se va adresa tuturor elevilor din invatamantul preuniversitar sau doar celor din clasele I-VIII.
Astfel ca, Tariceanu crede ca proiectul va deveni operational in jurul datei de 15 septembrie acest an.
Nicholas Negroponte a declarat, la randul sau, ca proiectul pe care l-a gandit este unul educational, care sa ofere copiilor scolari un suport suplimentar invatamantului clasic. „Scoala poate fi plictisitoare si de aceea am incercat sa facem un laptop cat mai ieftin, cu un design atractiv pentru copii, multifunctional si, cel mai important, care sa poata fi achizitionat de oricine”, a spus Nicholas Negroponte.
Primarii maramureseni sunt incantati de proiect, dar sunt sceptici inca in privinta termenului dat de premier. Nicolae Pop, primarul din Grosii Tiblesului, a spus ca „avem internet in zona. Initiativa e foarte buna, dupa parerea mea e o treaba excelenta. Avem 10 calculatoare noi si vreo 5 mai vechi. Dar proiectu’ e numai la nivel de vorba, vom vedea cand va fi concret. Pana in septembrie se pot imtampla multe. Nu stiu ce tip va fi, poate fi tip jucarie”. Si Florica Roman, primarul din Miresu Mare, crede ca: „proiectul ajuta in primul rand copiii de la scolile din mediul rural, ca ceilalti mai au acasa calculatoare. Si noi avem un cabinet la scoala, dar sunt vechi calculatoarele. Le-am primit inainte de 2000”.
Initiativa
„Aceasta initiativa a aparut la Tunis, in noiembrie 2005, cu ocazia celei de a patra Conferinte Mondiale pentru Societatea Internationala, WSIS (World Summit for Information Society). Declaratia Conferintei mondiale de la Tunis prezinta directiile strategice de actiune ale statelor lumii in drumul lor spre societatea informationala. La conferinta mondiala de la Tunis, care s-a desfasurat sub egida ONU si a UTI (Uniunea modiala pentru tehnologie si informatii) a fost prezentat de catre profesorul Nicholas Negroponte, de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) din SUA, modelul laptopului de 100 de dolari si initiativa OLPC (One Laptop per Child). Acest calculator este dezvoltat de catre cel mare producator de laptopuri din lume (Quanta) si a intrat in fabricatia de serie la inceputul lunii octombrie 2006”, se arata in expunerea de motive a legii ”un laptop pentru fiecare elev si pentru fiecare cadru didactic din Romania”.
„Sper sa fie performante!”
Gheorghe Visovan, primarul din Rozavlea, a spus ca: „este o inititiva buna, dar sper sa fie performante laptop-urile. Ca altfel o sa patim ca si cu calculatoarele date elevilor. A scris si presa ca o parte aveau probleme, erau vechi. Acum sper sa nu se intample la fel. La noi se fac cursuri la scoala, periodic. Si ar fi un lucru bun pentru elevi, ar avea alte perspective. Plus ca avem un proiect cu un centru de documentare-informare”.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.