Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Lansarea Strategiei de Dezvoltare a Comunei Cerneşti
„Dezvoltarea durabilă este dezvoltarea care asigură necesităţile prezente fără a compromite posibilităţile generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile necesităţi”. Fără o strategie clară, realizată profesionist, orice dezvoltare e haotică şi ineficientă. Tocmai de aceea, ca o administraţie locală responsabilă, Primăria Cerneşti şi primarul Nelu Şovre au realizat prin echipa de profesionişti condusă de Sandu Hotima un document vital pentru viitor: „Strategia de Dezvoltare a Comunei Cerneşti” pentru perioada 2014-2020”, care a fost lansat săptămâna trecută, atât în format tipărit, într-o lucrare de excepţie de peste 150 de pagini, cât şi printr-o prezentare. Un eveniment de excepţie, pentru o lucrare de excepţie.
Mai mult decât oricând, comunităţile locale sunt forţate să găsească modalităţi noi şi creative, pentru a face faţă presiunilor cu care se confruntă. Abordări noi sunt necesare atât pentru a rezolva problemele prezentului, cât şi pe cele ale viitorului. Dacă cetăţenii şi autorităţile nu vor realiza faptul că există o profundă schimbare în contextul rezolvării de probleme la nivel local, şansele ca reacţiile lor să fie cele potrivite sunt foarte slabe. Autorităţile locale dispun de sume mult mai mici decât cele necesare, cheltuirea banilor de la buget fiind restricţionată de diverse cerinţe. Autorităţile naţionale, sunt mult prea presate de probleme majore cu care România se confruntă la ora actuală. Fără a neglija sprijinul pe care trebuie sa-l primească de la autorităţile naţionale, comunităţile ar trebuii să se bazeze în primul rând pe forţe proprii pentru a-şi rezolva problemele.
Pornind de la aceste realităţi, autorităţile locale din comuna Cerneşti au realizat prin echipa de profesionişti condusă de Sandu Hotima un document vital pentru viitor: „Strategia de Dezvoltare a Comunei Cerneşti” pentru perioada 2014-2020”, care a fost lansat săptămâna trecută, atât în format tipărit, într-o lucrare de excepţie de peste 150 de pagini, cât şi printr-o prezentare.
Primarul Nelu Şovre a declarat: „Pentru ca o comunitate să se dezvolte, iar dezvoltarea să fie durabilă, este necesară o strategie de dezvoltare la nivel local care să corespundă nevoilor reale identificate în comunitate. Factorii de mediu, resursele umane şi economice, cultura, tradiţiile şi relaţiile intercomunitare sunt elemente care nu pot fi ignorate şi care trebuie valorificate în folosul comunităţii, iar capitalul social, informaţional, economic, contribuie în procesul de dezvoltare al calităţii vieţii.
În situaţia actuală, când se realizează trecerea la nivel naţional de la un mod de lucru haotic, la un sistem organizat care să reflecte voinţa comunităţii, avem nevoie de prezentarea lucrărilor în mod real, aşa cum sunt în clipa de faţă, cu punctele lor tari şi slabe, de stabilire a măsurilor pentru valorificarea oportunităţilor şi înlăturarea riscurilor în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă comuna noastră. Îndeplinirea obiectivelor prezentei strategii reprezintă scopul principal al primarului, viceprimarului şi al tuturor compartimentelor din primărie. Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea „Strategiei de dezvoltare a Comunei Cerneşti, pentru perioada 2014-2020”. Prin paticiparea la consultările, dezbaterile şi sondajele realizate de echipa de consultanţi (Sandu Hotima şi Valentin Coman)”. A fost o muncă uriaşă, în cadrul căreia au avut loc consultări cu toţi factorii implicaţi, documentări în teren etc.
Primarul explică: „În urma etapelor de consultări ale autorităţilor publice locale, consilierilor locali, actorilor principali locali, reprezentanţilor agenţilor economici şi localnicilor, echipa de consultanţi care au elaborat acest document a stabilit, împreună cu grupurile de mai sus amintite, obiectivele comunei noastre pentru perioada 2014-2020, şi a identificat priorităţile şi măsurile necesare îndeplinirii acestor obiective. Elaborarea unei strategii de dezvoltare socio-economică pentru o comunitate este ca planificarea unei călătorii lungi, în care apar o serie de evenimente. Înainte de a pleca la drum, trebuie să ştim pe unde mergem, ce resurse avem, pe cine luăm cu noi în călătorie şi care este perioada de timp în care ne vom încadra pentru a ajunge la destinaţie. Existenţa unei strategii de dezvoltare, economică şi socială, ne ajută să creăm o viziune asupra comunităţii pe ne-o dorim în viitor, care ne oferă imaginea în care credem şi pentru care muncim. Ne pune la dispoziţie o imagine completă asupra modului în care economia, mediul, infrastructura, se pot îmbunătăţi”.
Strategia de Dezvoltare, pune la dispoziţia autorităţilor locale un ghid în vederea îmbunătăţirii vieţii în comună şi a reducerii discrepanţelor între satele componente ale acesteia. Planificarea strategică are drept scop maximizarea eficienţei utilizării resurselor locale şi dezvoltarea unei viziuni asupra viitorului comunităţii.
Elaborarea strategiei a fost realizată în vederea implementării cu succes a cât mai multor proiecte cu finanţare nerambursabilă, a reducerii decalajului economic şi social, dintre comunele din regiunea Nord-Vest şi a Comunei Cerneşti pe de o parte, şi reducerea decalajului dintre satele componente comunei, pe de altă parte: „Dezvoltarea Comunei Cerneşti, prin participarea publică, reprezintă sprijinul şi implicarea localnicilor pentru demararea de proiecte, responsabilizarea factorilor implicaţi, reducerea costurilor, creşterea transparenţei, obţinerea de rezultate şi, foarte important, eliminarea sentimentului de neputinţă şi inutilitate faţă de problemele comunităţii. Mulţumesc încă o dată tuturor celor care au contribuit la elaborarea strategiei, dumneavoastră celor prezenţi aici şi, nu în ultimul rând, invitaţilor”, a încheiat primarul din Cerneşti.
„Elaborarea unei strategii de dezvoltare socio-economică pentru o comunitate este ca planificarea unei călătorii lungi, în care apar o serie de evenimente. Înainte de a pleca la drum, trebuie să ştim pe unde mergem, ce resurse avem, pe cine luăm cu noi în călătorie şi care este perioada de timp în care ne vom încadra pentru a ajunge la destinaţie”.
Nelu Şovre