Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Lansarea numărului 5 din revista de istorie militară românească și internațională „Tactica și Strategia”
Apărută la Baia Mare sub egida Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Maramureș și cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, această revistă și-a câștigat notorietatea prin bogăția tematică a conținutului și condițiile grafice deosebite, fiind deosebit de apreciată pe plan național atât de profesioniști, cât și de pasionații de istorie, mai cu seamă de istoria militară, a luptelor și războaielor neamului românesc, dar și de istoria militară mondială. Cele 96 de pagini full-color abundă de articole deosebit de interesante, însoțite de imagini, schițe, hărți, pentru a face lectura cât mai incitantă și mai plăcută. Ajunsă la numărul 5, distribuită în toată țara prin rețeaua de chioșcuri de presă din incinta supermarketurilor și Mall-urilor, cu un conținut deosebit și o imagine unică, revista „Tactica și Strategia” și-a impus o prezență de lider pe piața de profil.
Lansarea s-a făcut în prezența unui numeros public și a prefectului județului Maramureș, dl. Vasile Moldovan, a subprefectului dl. Alexandru Cozma. Au fost prezenți președintele filialei Maramureș „Bogdan Vodă” a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Gl. Bg. (rtr.) Haramblie Cacina, lt. col. Dănuț Gabriel Dănilă, comandantul Batalionului 612 Artilerie Antitanc „Maramureș”, lt. col. Liviu Nistor, șeful de stat major al Centrului Militar Județean Maramureș, cadre active din Batalionul 612 Artilerie Antitanc „Maramureș” și Centrul Militar Județean, de la Inspectoratul Județean de Jandarmi „Pintea Viteazul” Maramureș, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” Maramureș, membri ai filialei județene a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” din M.Ap.N., ai filialei județene „Pintea Viteazul” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din M.A.I., membri Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Maramureș, dar și numeros public interesat de istorie și istorie militară.
În alocuțiunea sa, prefectul județului Maramureș, dl. Vasile Moldovan, a insistat pe importanța cunoașterii istoriei poporului român de către tânăra generație, fapt pentru care ar fi benefic ca revista să fie difuzată și în cadrul școlilor și liceelor maramureșene.
Au mai luat cuvântul col. (r.) Ioan Bota, președinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Maramureș, gl. bg. (r.) Grigore Marcel Pop, fost comandant al Brigăzii 230 Infanterie Moto „Pintea Viteazu” Baia Mare, col. (r.) dr. Mircea Fechete, fost comandant al Batalionului 612 Artilerie Antitanc „Maramureș”, col. (r.) Mihai Cozma, președintele Asociației Culturale „Boema OJT”, Cristian Mareș, redactor șef al revistei „Tactica și Strategia”.
Cu toții au apreciat conținutul și imaginea revistei, bogăția și importanța subiectelor abordate, multe mai puțin cunoscute publicului larg și au urat revistei viață lungă și la cât mai multe apariții.
„Revanșa Românilor după campania anului 1916 va veni rapid, în vara lui 1917. Au fost suficiente câteva luni de refacere, de instrucție și dotare cu armamentul modern oferit de Misiunea Militară Franceză ca armata română să se transforme radical. Bătăliile din vara lui 1917 sunt printre cele mai importante pagini de eroism înscrise de români în istoria lor milenară. Având dotări materiale comparabile cu ale adversarilor, având și instrucția de bază, românii au putut arăta lumii că se pot măsura de la egal la egal cu cei mai buni soldați din lume, și chiar să învingă. Astfel, singurele victorii clare ale Antantei în întregul an 1917 au fost cele de pe frontul românesc: Mărăști, Oituz și Mărășești.
Bătălia de la Mărăști a deschis seria confruntărilor de la porțile Moldovei, importanța și semnificația ei a pălit peste ani de amploarea celor de la Oituz și Mărășești, din păcate, în anul Centenarului, și în anul precedent, al împlinirii unui secol de la cumplitele încleștări, s-a vorbit doar despre Mărășești, Mărăștii fiind lăsați în uitare. Totuși, nu a uitat și a aniversat cum se cuvine o sută de ani de la debutul glorioasei campanii din 1917 chiar cine care a realizat-o, respectiv armata română, printr-un puternic tir de artilerie și rachete la exact o sută de ani de la momentul în care soldații români se ridicau din tranșee să pornească la atac.
Un lucru este cert, fără ofensiva de la Mărăști, fără hotărârea încăpățânată a generalului Averescu care a împins armatele înainte, deși i s-a cerut oprirea ofensivei din cauza eșecului rușilor în Bucovina, fără Mărăști, poate n-am fi avut Mărășeștii. O recunoaște indirect și generalul Erich Ludendorff, șeful Statului Major german, care spune că ofensiva română l-a făcut pe mareșalul Mackensen să atace mai devreme și pe o altă direcție, mai puțin pregătit, ceea ce a înlesnit succesul nostru de la Mărășești.
Generalul Alexandru Averescu poate are greșelile sale, atât ca și militar, cât și ca om politic. Dar la Mărăști, apogeul carierei sale militare, a fost omul potrivit la locul potrivit pentru viitorul României. A făcut ceea ce trebuia făcut într-un moment în care toți ezitau, și a reușit. Dacă greșea, era altă situație, dar a reușit, și astfel rămâne una dintre cele mai importante personalități ale istoriei noastre militare. Tocmai această clipă de cumpănă este tema centrală a acestui număr al revistei, Bătălia de la Mărăști, cum a fost câștigată, cum ar fi putut fi oprită cu consecințe nefaste pentru viitor, și care au fost consecințele ei ce au îndreptat România pe o anumită direcție, către împlinirea visului Reîntregirii. Tot cu generalul Averescu, viitor mareșal, luptele din Dobrogea, inclusiv cu îndrăzneața manevră de la Flămânda și cauzele eșuării uneia dintre cele mai interesante încercări de întoarcere a frontului în războiul mondial. Puțini știu, în Dobrogea a luptat o divizie de voluntari sârbi, duri și încercați, s-au bătut până la ultimul om alături de trupele române, despre ei, faptele de arme, eroi, pierderi, decorați, totul în acest număr al revistei. Amzacea și Topraisar, bătălii grele, cu acte de eroism de necrezut, tot în aceste pagini. Mareșalul Averescu a fost nu numai un comandant în teren și ulterior politician, ci și un important teoretician militar, cu multe lucrări publicate de mare interes. Tot în cadrul primului război mondial, despre românii care au luptat sub flamuri străine, acum un întreg regiment din armata austro-ungară, Regimentul 85 Sighet.
În acest număr al revistei nu am lăsat deoparte al doilea război mondial, la capitolul Martorul Istoriei veți putea citi cutremurătoarele amintiri ale unui veteran român, rănit la Cotul Donului și scăpat din încercuire, cu un stagiu de pregătire în Germania revine în țară direct în iadul de la Oarba de Mureș. Iar dacă a venit vorba de infernul de pe Mureș, o descriere completă a celei mai sângeroase bătălii din Transilvania, cu peste zece mii de români morți, și de ce a trebuit să fie așa.
Pentru amatorii de istorie medievală românească, povestea necunoscută a răscoalei vlahilor din Thesalia din Imperiul Bizantin la 1066, când vlahii au zgâlțâit imperiul ca un preludiu la ceea ce se va întâmpla o sută douăzeci de ani mai târziu, când își vor crea propriul imperiu sub conducerea fraților Asănești. Și ca să avem o imagine cuprinzătoare a Europei în acea perioadă, cucerirea Angliei de către normanzi, dar întreaga campanie, cu toți pretendenții și toate bătăliile, Hastings fiind doar ultima dintr-o serie ce a implicat conducători militari de excepție.
La confruntări moderne, un model al luptei în munți în Afghanistan, Operațiunea Anaconda ce a urmat bătăliei pentru Tora Bora. Așii aviației, Corespondenți de război, Cărți și filme, Reenactment, capitole cu care v-am obișnuit, toate acestea vă așteaptă să le descoperiți în noul număr al revistei Tactica și Strategia.
Există un mod sigur să vă asigurați că această revistă va apărea și pe viitor, să o cumpărați și să o recomandați”, arată Cristian Mareș, redactor șef al revistei „Tactica și Strategia”, în editorialul din revistă.
Biroul de presă al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”,
filiala Maramureș