Curs valutar
![Euro](/plugins/interface/gfx/eur.jpg)
![](/plugins/interface/gfx/exchange_down.jpg)
![Dolar american](/plugins/interface/gfx/usd.jpg)
![](/plugins/interface/gfx/exchange_down.jpg)
![Lira sterlină](/plugins/interface/gfx/gbp.jpg)
![](/plugins/interface/gfx/exchange_up.jpg)
![Forint unguresc](/plugins/interface/gfx/huf.jpg)
![](/plugins/interface/gfx/exchange_down.jpg)
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
![](/plugins/interface/gfx/2rightredarrows.jpg)
![](/plugins/interface/gfx/2rightredarrows.jpg)
![](/plugins/interface/gfx/2rightredarrows.jpg)
![](/images/news/medium/lansare-de-carte-la-moisei.jpg)
Lansare de carte la Moisei
Zilele acestea, a ieșit din tipar volumul „Maramureșul – Toscana Românilor”, semnat de Ioan Coman Șușca, cu prefața aparținând dr. Nicoară Mihali. Cartea a apărut la Editura Cetatea Romei.
„M-a atras ca un mister, de mic copil, originea noastră, a românilor, a maramureșenilor mei. Astfel, am încercat să găsesc o formulă cât mai apropiată gândurilor ce mă stăpâneau de mult timp, am cumpătat, am trecut prin filtrul rațiunii, am judecat și cu sufletul, și cu mintea și a ieșit această carte. Volumul aduce în lumină evenimente ce au marcat istoria noastră, a maramureșenilor, de la începuturi, coborând până la daci sau geto-daci. Continuă cu unele aspecte din viața maramureșeană, legate de primele mențiuni, descoperiri arheologice și ajunge în special în Epoca Medievală mai puțin cunoscută a nobililor maramureșeni, cei care au dovedit verticalitate, bărbăție și caracter față de coroana maghiară, vârful «de forță» în perioada când, la cârma maghiarilor, se găseau Ioan de Hunedoara și mai apoi Matei Corvin. Avem obligația să ne cunoaștem, să ne popularizăm istoria și strămoșii noștri. Puține popoare au o istorie zbuciumată, palpitantă. Uneori rodnică, alteori având neșansă, dar și noroc, de-a lungul veacurilor. Aduc aici cititorului câteva aspecte, particularități și evenimente, nume de conducători pe care i-au avut strămoșii noștri”, explică Ioan Coman Șușca.
În prefața volumului, dr. Nicoară Mihali spune: „Înainte de toate, această carte s-a născut dintr-o dragoste nețărmurită pentru aceste locuri, pentru acest spațiu, pentru această lume. Maramureșul, o Toscană a românilor, cum ar spune Iorga. Din clipa aceasta, ar trebui să priviți această lucrare cu alți ochi. Cine a trecut prin Toscana și a cunoscut-o chiar din mersul mașinii nu o poate uita niciodată. Toscana este imaginea unui rai pe pământ, cu imensele câmpii de floarea-soarelui, cu turmele de oi curate precum zăpezile de pe Kilimanjaro... Cartea lui Coman Șușca vorbește despre dragostea față de Maramureș, despre demnitatea neamului și despre nemurirea lui”.
Toți cei interesați sunt așteptați la lansarea de carte care va avea loc la Moisei, în 19 februarie, începând cu ora 14.00, la Casa de Cultură.