• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 August , 2012

La trântă cu sistemul

Faptul că am mai detaliat cazurile unor bolnavi încadraţi incorect în grupele de handicap, îi încurajează pe cei în cauză să ne contacteze să ne spună cu ce probleme se confruntă. Zilele trecute ne-a sunat Nicolae Mihalca, un bărbat de 59 de ani, din Berinţa, care în prezent este internat la Sighet. Cazul său este zguduitor, în sensul că, deşi este paralizat de la brâu în jos, a fost încadrat în gradul I cu handicap, dar fără drept de însoţitor. „În noiembrie anul trecut m-am electrocutat şi am rămas paralizat de la brâu în jos. Pe nervul lombosciatic apasă exact aşa cum ar apăsa pe un furtun cu apă. Îmi simt picioarele, dar nu le pot mişca. Nu pot să mă pun singur din căruţ în pat, port pampers şi nu mă pot spăla singur. Toate acestea mi le face cineva. Din păcate sunt paralizat de la brâu în jos şi mi se pare anormal să fiu încadrat în grupă cu handicap fără drept de îngrijitor. Sunt în gradul I, dar fără drept de însoţitor. Au venit la mine două domnişoare de la ancheta socială şi mi-au zis să mă dau jos din pat, iar eu le-am spus că pot să încerc să fac asta dacă îmi garantează ele că mă prind în cădere. Au vrut să vadă de fapt dacă pot să mă mişc de la mijloc în jos. De la mijloc în sus mă pot mişca, deşi şi la mâna stângă am o semipareză. Acum sunt internat la Sighetu Marmaţiei”, spune Mihalca.

 

Bărbatul este cu atât mai îngrijorat cu cât se simte dependent de cei de la spital: „Vă daţi seama că eu nu pot să ies din spital. N-am cum să ies din spital. Sunt o legumă, cum s-ar spune. Acasă nu mă poate îngriji nimeni, pentru că tata are 90 de ani cu demenţă senilă, iar mama are 85 de ani şi e îndoită în două. Sunt la mila statului. Cred că toată viaţa voi sta în spital, iar banii pentru îngrijitor îi voi plăti spitalului pentru că aici mă spală şi mă schimbă”.

 

Pentru a găsi o soluţie în această problemă, i-am cerut părerea lui Nicolae Boitor, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului: „Domnul Mihalca trebuie să facă o solicitare de reevaluare a cazului către noi, şi i se trimite o nouă comisie de verificare. Vom face tot posibilul pentru soluţionarea cât mai rapidă a problemei. Însă, alături de cererea pe care ne-o trimite, trebuie să anexeze şi documentele privind starea sa de sănătate”. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.