Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
La Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare s-au realizat primele proceduri de inseminare artificială
Premieră la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare: s-au realizat primele proceduri de inseminare artificială (reproducere umană asistată).
Un succes al spitalului băimărean care oferă speranță pentru cuplurile de tineri ce nu pot avea copii. Zilele trecute, această realizare a fost prezentată presei din Baia Mare de managerul Alexandru Oros, directorul medical al Spitalului, dr. Bogdan Lucian și președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, alături de echipa ce a realizat această premieră medicală, dr. Timiș Gavrilă, șef al secției de Obstetrică - Ginecologie, dr. Damian Florentina, șef laborator SJUBM, Banyai Georgeta, medic de laborator și biolog.
Realizarea primelor proceduri de inseminare artificială în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare reprezintă un pas important în domeniul sănătății reproductive în Maramureș și este rezultatul unui efort comun între personalul medical, autoritățile locale și comunitate.
Prin buna colaborare dintre Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș, se are în vedere și operaționalizarea procedurii de fertilizare in vitro, extinzând gama de tratamente reproductive disponibile în regiune. De asemenea, pentru a veni în sprijinul familiilor tinere care își doresc copii, dar nu au posibilitatea de a susține cheltuielile legate de procedurile de inseminare artificială, se va iniția, la nivelul Consiliului Județean Maramureș, un sistem de subvenții pentru aceste servicii medicale.
„S-au efectuat cu succes primele proceduri de inseminare artificială și suntem încrezători că vom ajuta tot mai mulți maramureșeni să devină părinți. Mulțumim tuturor celor implicați în acest proiect, dr. Bogdan Lucian, dr. Timiș Gavrilă, dr. Damian Florentina, Banyai Georgeta și întregii echipe care a transformat în realitate acest proiect important pentru viitorul Maramureșului”, a spus Alexandru Oros.
„Azi este o nouă premieră. Au fost premiere și în ceea ce privește chirurgia cardiacă, precum și alte premiere care duc spitalul la un alt nivel. Peste 17% din cuplurile din România sunt infertile. Ne apropiem de 20% gradul de infertilitate a cuplurilor, e un semnal de alarmă. Acum a început programul de inseminare artificială în Spitalul Județului Maramureș. Toate cuplurile care doresc pot să participe în acest program. Acest pas este unul extrem de important. Următorul pas este fertilizarea in vitro care necesită câteva dotări suplimentare. Mai avem nevoie de resurse umane. Vom modifica din nou structura spitalului să putem înființa și suplimenta serviciile medicale și cu fertilizare in vitro până la sfârșitul acestui an. Maramureșul este pe un nivel de stagnare în acest moment în ceea ce privește natalitatea. Această procedură medicală este un serviciu la cerere. Nu se decontează de CAS. Noi putem deconta partea de analize medicale, în cadrul spitalizării de zi. Asta putem face. Am fixat o taxă sub nivelul pieței din România – 600 de lei. Vom gândi și un pachet pentru familiile tinere, un fel de subvenție, astfel încât să fie gratuit acest serviciu, însă trebuie să vedem și care este cererea. Proiectul pentru realizarea procedurilor de inseminare artificială a fost demarat în 2023, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, iar alături de personalul dedicat și performant al Spitalului Județean contribuim constant la îmbunătățirea calității vieții maramureșenilor” a spus președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan.
Doctorul Timiș a explicat ce presupune acest serviciu nou: „Venim cu acest serviciu nou de reproducere umană asistată, ajutăm cupluri să obțină o sarcină în cadrul unității noastre medicale, ceea ce nu era posibil până acum. Ne axăm pe inseminarea intrauterină, care este mai facilă. Infertilitatea este rezultatul mai multor boli care pot surveni la nivelul sistemului reproducător, ceea ce duce în final la imposibilitatea cuplului de a se reproduce. Vorbim aici de o proporție de aproximativ 15% de cazuri de sterilitate în Maramureș, din cauze atât masculine, cât și feminine, în procent egal de 50% – 50-% infertilitate”.
Concret, inseminarea intrauterină presupune introducerea materialului biologic direct în cavitatea intrauterină, cu rezultate mult mai bune în obținerea sarcinii. Această procedură duce la scăderea solicitărilor cuplurilor pentru fertilizarea in vitro și ar aduce economie în sistemul medical pentru tratarea cazurilor de sterilitate”, a spus șeful secției Obstetrică – Ginecologie.
Și directorul medical a subliniat importanța procedurii implementate în Spitalul băimărean. „Prin această metodă de reproducere umană asistată, continuă seria activităților medicale care se află pe un trend ascendent. Dovedim că se poate, că există dorință și bunăvoință nu doar din partea echipei de conducere, ci și a întregului personal din Spitalul Județean. Transmit pacientelor să vină cu încredere în spitalul nostru pentru toate serviciile medicale, inclusiv de reproducere asistată”, a spus dr. Bogdan Lucian.
Președintele Consiliului Județean a subliniat că investițiile continue în infrastructură și dotare vor contribui la consolidarea rolului acestui spital în îngrijirea sănătății și în sprijinirea familiilor tinere în Maramureș.
Date și informații despre programare și analize se pot vedea pe site-ul Spitalului Județean Baia Mare.