• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Iulie , 2012

La referendum, birjar, la referendum

Lehamite, neîncredere, disperare. Pe scurt, situaţia alegătorului român pentru care dreptul de a vota a devenit corvoadă. Sătui de circ, maramureşenii spun că războiul politic de la Bucureşti nu este războiul lor. Cei mai mulţi susţin că nu vor merge la referendum, pentru că nu mai au încredere în nimeni şi nu mai au nicio speranţă că lucrurile se pot schimba.

 
 

Femeia îşi aranjează baticul, face ochi mari, dă din cap şi, după o scurtă pauză, răspunde scurt: „Tulai, Doamne!”. Aşa caracterizează o femeie simplă situaţia politică din ţară. Ca şi ea sunt cei mai mulţi dintre maramureşenii cu drept de vot care urmăresc buimăciţi la televizor războiul de declaraţii de la capitală. Un război din care nu mai înţeleg nimic, dar, despre care spun cu certitudine că nu e al lor şi nu e dus în folosul celor mulţi.

 

Sătui, sictiriţi şi fără speranţă, maramureşenii nu mai cred în schimbare şi nu mai ştiu de unde s-o aştepte. S-au săturat şi de Băsescu, dar parcă le-a ajuns deja şi cu USL-ul. Soluţia? Să stea acasă, spun ei.

 

O zi toridă de vară. Piaţa maramureşeană e doldora de ţărani. Unii veniţi cu marfă „serioasă”, alţii cu două-trei flori şi câteva bucăţi de porumb. Oameni cu mâinile bătătorite de muncă şi faţa arsă de soare şi de trudă. Ei ştiu una şi bună: dacă muncesc, au, dacă nu, nu. Nu mai aşteaptă nimic de la clasa politică şi nu se mai tem de rău. Pentru că, spun ei, mai rău nu se poate. Au învăţat să se teamă doar de Dumnezeu şi de ziua în care puterile îi vor lăsa, pentru că Statul la care contribuie lunar nu-i va putea întreţine. Aşa cum nu-i poate întreţine nici acum. Bătrâni, bolnavi, sunt nevoiţi în continuare să muncească. De ici-colo mai răzbate câte un radio. După fiecare grupaj de ştiri, vocile vânzătorilor comentează frenetic. Toate rundele de comentarii se sfârşesc cu verdictul: „E vai de noi!”. Cum se vede vânzoleala politică şi circul de la Bucureşti de aici, din Maramureş? GAZETA de Maramureş vă prezintă un scurt barometru al opiniei publice. Mini-referendumul făcut de noi în piaţă arată că Băsescu nu va fi suspendat. Din cauza prezenţei slabe la vot.

 

Nelu Florea, din Baia Mare, spune că: „Nu ştiu dacă vor reuşi să-l suspende pe Băsescu. Cred că da, ar merita, pentru că a făcut multe prostii. Pe mine nu pot să spun că m-a afectat într-un mod anume cu ce a făcut, pentru că eu ştiu că dacă muncesc, am, dacă nu muncesc, nu am!”. Câţiva paşi mai încolo, Maria şi Ioan Chirilă cred acelaşi lucru, dar completează că: „Nu mai avem încredere în nimeni. Nu cred că o să se ajungă să-l suspende pe Băsescu. Şi chiar dacă merg la vot, o să votez să nu-l suspende. Pentru că mă gândesc că ce pot să facă ăştialalţi? Mă doare că nu-i ajută pe oameni,    nu-i ajută pe pensionari. Toţi au furat, dar parcă în ultima vreme ţi-au băgat mâna în buzunar! Cu toate astea nu sunt de acord să-l suspende pe Băsescu, pentru că nu cred că va fi mai bine cu copilul ăsta de Antonescu. Băsescu nu a făcut bine ce a făcut, însă din cauza atâtor scandaluri ne-au îngropat ţara şi mai tare. Toată lumea e datoare la bănci şi a crescut euro. Antonescu nu are dicţie, prestanţă şi nu se descurcă nici să vorbească în faţa românilor. Noi suntem realişti. Ne place, de exemplu, Aurel Tămaş cum cântă, dar când îl întreabă cineva, nu vorbeşte deloc bine. Noi am fost tot cu PD-L-ul, dar n-au făcut bine ce au făcut. Va fi ce va vrea Dumnezeu de ţara asta!”.

Iuliana Chira, din Lucăceşti, crede că suspendarea preşedintelui e legitimă, pentru că îl consideră vinovat de reducerea pensiilor: „O să se întâmple cu Băsecu după cum s-a purtat. O să aibă ce merită. Eu, una, nu îl mai votez. Cel mai mult m-a durut că au tăiat pensiile. Am 4 milioane pensie. Dar mi-au tăiat un milion şi acum mă pune să-l dau înapoi pe lunile cât cică am primit în plus. Îşi bat joc de noi! Au distrus România! Tinerii nu mai au ce face, nu-şi mai găsesc locuri de muncă, iar pe ei nu-i interesează decât certurile, în loc să se gândească să deschidă uzine. Până când o să meargă lucrurile aşa? Noi bătrânii lucrăm să-i ţinem în spate pe tineri, că altfel ne dau în cap. Am avut o ţară foarte bogată, dar toţi s-au preocupat numai să o fure şi să o distrugă”.

 

O altă pensionară, Maria Cristian, spune că, din acelaşi motiv, va vota pentru suspendarea lui Băsescu: „Precis îl dăm jos pe Băsescu! De oi ajunge până în ziua referendumului, merg la vot, că ăsta pe cine nu o supărat? Dacă vedea bine cu amândoi ochii, ar fi văzut că lucrurile nu merg bine în ţara asta şi n-ar fi făcut câte a făcut. Au mărit pensiile cu câţiva leuţi, de la trei milioane cât am eu, iar pe de altă parte, a crescut TVA-ul, s-au scumpit curentul, gazul, a crescut preţul la mâncare şi toate celelalte.

Dar mă gândesc în acelaşi timp şi că dacă îl dă jos pe Băsecu, parcă nu mai avem încredere în nimeni. Că ăştia toţi din politică te mint în faţă! O să mă duc la vot, să nu-l votez pe Băsescu, pentru că ne-am săturat de el. Ştiu că nu o să fie bine nici cu altul, dar măcar îl aducem pe altul”.

Alţii cred că, cu votul sau fără votul lor, oricum lucrurile sunt aranjate de cei care ţin cuţitul şi furculiţa puterii, în interesul lor, aşa că unii cred că nu mai are sens să-şi exercite dreptul constituţional de a vota. Eugenia Teodorescu, din Satulung, spune că: „după părerea mea, nu pică Băsecu. Eu nu cred că merg la vot, că oricum tot cum vor ei ies lucrurile. S-au făcut multe prostii şi furturi în ţara asta şi s-a ajuns să se golească sacul. Sunt conştientă că nu au de unde să dea să le fie mai bine la oameni, dar măcar să nu promită! Toţi au făcut prăpăd din ţara asta şi interesant este că tot ei îşi scot ochii unii altora. Un singur lucru este sigur pentru noi: sapa din mână n-au cum să ne-o ia, chiar dacă ei nu-şi respectă angajamentele”.

Femeia crede că soluţia pentru România ar fi Mihai Răzvan Ungureanu: „Mă gândesc şi că nu-i cineva capabil. Mie, personal, îmi place de Răzvan Ungureanu, dar nu-i bătut nimic în cuie în privinţa lui. Şi vedeţi cum merg lucrurile în ţara asta: dacă cineva se ridică cât de cât, sar toţi pe el şi-l înfundă. Din păcate oameni curaţi nu prea sunt”.

 

Pe principiul „e rău cu rău, da-i mai rău fără de rău”, alţii nu-l plac pe Băsescu, dar nici nu văd o soluţie în USL.

Vasile Petrean, din Vălenii Şomcutei, crede că: „o să cadă Băsescu, dar ăştia nu sunt capabili să conducă ţara mai bine. Eu o să merg la vot şi o să votez să nu-l suspende pe Băsescu. Cum adică, un profesor de sport să conducă ţara? Ungureanu e băiat deştept, am văzut că în tot liceul a avut o singură notă de 8. El ar fi bun să conducă, dar nu-i încă pe val. Ăştia, şi Băsescu şi Antonescu, tare au dezamăgit. Mie mi se pare că Antonescu ăsta e cam isteric. Dar ştiţi ce mă gândesc? Că se tot ceartă Băsescu şi Antonescu, USL-ul n-o să poată conduce şi lumea o să-şi dea seama repede de asta. Iar din scandalurile lor o să câştige teren Dan Diaconescu şi putem ajunge ca ţara să fie condusă de un puşcăriaş”.

 
Jumătate plus unu dintre cei înscrisi pe liste
 

În ziua de 10 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 71 de deputaţi, aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal, referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Comentariile celorlalți

vlad pe 20.07.2012 la 21:03
pe tema situatiei politice actuale, RECOMAND articolul: http://roncea.net/index.php/intelmedia/item/221-ridica-te-gheorghe-ridica-te-ioane
(w w w punct roncea punct net)

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.