• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Noiembrie , 2012

„La noi nu ajunge nici Apocalipsa”

Conform calendarului mayaş şi teoriilor care au isterizat lumea, mai sunt exact 50 de zile până la sfârşitul lumii. În timp ce occidentalii îşi cumpără buncăre de sute de mii de Euro, maramureşenii de rând zâmbesc cu amar şi ironie, catalogând prezicerile drept nişte „prostii”.

 
 

2000. Acum 2012. Fiecare generaţie a avut orgoliul de a se considera ultima. Prezicerile, miturile şi convingerile despre „Sfârşitul lumii” au înfierbântat minţi şi au adus foarte mulţi bani în contul unor prezicători care s-au dovedit simpli şarlatani. De câteva luni, internetul şi mass-media „duduie” de preziceri alarmante. Conform acestor teorii, 21 decembrie 2012 este ultima zi a acestei ere. Americanii îşi cumpără buncăre, le umple cu hrană cu termene de valabilitate de peste un deceniu, învaţă să tragă cu arma, francezii se adună lângă localitatea Bugarach, unde se crede că există o navă spaţială extraterestră care se va transforma într-o a doua Arcă a lui Noe în „ziua Apocalipsei”. 

Nici românii bogaţi nu au rămas indiferenţi. Ofertele şi cererile de buncăre care costă peste 250.000 de Euro bucata bântuie internetul. În schimb, pe uliţele satelor maramureşene e linişte. Oamenii au auzit la televizor despre „21 Decembrie 2012” şi întreabă râzând dacă asta înseamnă că nu mai trebuie să-şi crape lemnele pentru iarnă, dar de crezut în ele, nu crede nimeni. Cu umorul specific ţăranilor, oamenii spun că suntem atât de izolaţi, încât nici Apocalipsa nu poate ajunge la noi.

 

În satul Văleni, din couma Călineşti, două bătrâne care vorbesc la poartă despre recoltă spun că au acelaşi nume: Faur: „Da io-s Irină, ea Năstapă. Mândrii mătuşii, da’ nu credeţi voi de aieste. Noi suntem bătrâne, de 73 de ani, da n-am auzât să poată şti cineva când vine sfârşitul lumii, că în Biblie aşa scrie, că nu ştie nici Fiul când a fi ceasul acela. Aieştea vorbesc la televizor, am auzât şi noi, da nu-i drept”. În Budeşti, Hotea Ioana şi Maria Boriuca alte ţărănci au aceeşi teorie: „nu umblă aici vorba de sfârşitul lumii, suntem tineri. Noi nu credem. Atunci nu mai trebe să crăpăm lemne?

 

Noi suntem într-o zonă ferită de necazuri. Suntem aşa izolaţi, că nu ne ajunge nici Apocalipsa”.

 

„Ca să simplificăm lucrurile putem spune că un lucru este foarte clar: cine este creştin adevărat nu se teme de momentul morţii, pentru că moartea provoacă această frică şi sentiment de incertitudine în om. Şi este conştient că el trebuie să plece din lumea aceasta. Dar nu pleacă oricum, ci pleacă în veşnicie pentru că sufletul trăieşte. Şi atunci, grija creştinului în lumea aceasta nu trebuie să fie construirea de buncăre sau alte provizii pe care să le adune pentru zile grele, în mod exagerat, ci principala grijă trebuie să fie mântuirea sufletului.

În al doilea rând, dacă sunt situaţii de acestea în care unii chiar vin şi dau o dată sigură a Sfârşitului Lumii sau a celei de-a Doua Veniri, atunci iar trebuie să ştie oamenii să nu se lase amăgiţi. Pentru că în Sfânta Scriptură ni se spune foarte clar de însuşi Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul Iisus Hristos, că nici el nu ştie când va fi acel moment, ci doar Tatăl cel Ceresc. Când hotărăşte El, atunci va fi.

Desigur, semne au fost care indică apropierea Sfârşitului Lumii, am putea spune că mai sunt şi altele în derulare, dar aceasta nu ne îndreptăţeşte să dăm o dată sigură a Sfârşitului Lumii. Şi în acest sens, putem spune că Tatăl cel Ceresc poate hotărî, poate fi mâine Sfârşitul Lumii sau poate să hotărască să fie peste 160 de ani de exemplu. Cel mai important este ca noi să fim pregătiţi în fiecare moment pentru trecerea noastră din lumea aceasta vremelnică, în lumea veşniciei” - Cristian Ştefan, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.

 

NASA desfiinţează scenariile apocaliptice

 

Specialiştii NASA s-au simţit obligaţi să desfiinţeze, din punct de vedere ştiinţific cele mai comune predicţii apocaliptice legate de anul care tocmai a început. Astfel:

Planeta Nibiru. Există teama că această planetă, numită şi „planeta X” – un astru descoperit, se spune, de sumerieni – ar putea intra în coliziune cu Terra, cu consecinţele de rigoare. „Este o idee ridicolă, Nibiru nu există decât în imaginaţia pseudo-savanţilor care nu aduc nici cea mai mică dovadă în sprijinul teoriilor lor”, spune astronomul Dan Yeomans, managerul programului NASA care monitorizează obiectele cosmice din proximitatea Pământului.

Alinierea cosmică. O altă cauză a Apocalipsei ar putea fi o anume aliniere a planetelor sistemului solar sau a unor stele. Mai ales o trecere a soarelui nostru cu planul galactic. Ceea ce, spune Dan Yeomans, se întâmplă de două ori pe an, fără nicio consecinţă asupra vieţei pe Pământ.

Furtuni solare. O emisie puternică de particule din soare ar putea afecta atât condiţiile naturale de pe Pământ cât şi comunicaţiile, cu consecinţe dramatice asupra civilizaţiei noastre supratehnologizate. La prima vedere, această idee pare susţinută de un studiu al unei agenţii americane (NCAR) care prevede o intensificare a activităţii solare în 2012. Se aminteşte, de asemenea, că o „super furtună solară” a lovit Terra în 1859 numai că savanţii nu au niciun indiciu despre vreun astfel de eveniment pentru anul în curs.

Inversarea polilor. … fie polii magnetici ai Pământului, fie cei geografici. Savanţii spun că nu trebuie să ne temem de aşa ceva: luna acţionează ca un stabilizator pentru mişcarea de rotaţie a planetei. Polii magnetici da, se inversează, dar nu la intervale de 500.000 de ani, şi nu peste noapte ci în mii de ani.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.