• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Aprilie , 2023

La începutul lunii mai, Baia Mare va fi capitala fizicii românești

 La începutul lunii mai, Baia Mare va fi gazda unui eveniment de excepție desfășurat la Colegiul Național „Vasile Lucaciu”, anume Simpozionul „Drumul spre cercetare în fizică”. În cadrul manifestării vor fi prezentate referate științifice ale unor elevi și studenți merituoși din Baia Mare și de la universități prestigioase. Invitatul special este academicianul Nicolae Victor Zamfir, vicepreședinte al Academiei Române.

Evenimentul este organizat de Nicolae Bud, membru asociat al Academiei de Științe Tehnice din România, Colegiul Național „Vasile Lucaciu” și Ronald Satmari, student la Facultatea de Fizică a Universității Viena. Printre invitații importanți sunt reprezentanți ai Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, Inspectoratului Școlar Maramureș și ai firmei Electro Sistem. Manifestarea se desfășoară pe parcursul a două zile, iar programul încărcat îi va duce pe invitați în mai multe locuri din Baia Mare și împrejurimi.

Fostul parlamentar și specialist în minerit, Nicolae Bud, a spus câteva cuvinte despre acest simpozion.

„Ideea participării la un simpozion derulat la un colegiu din Baia Mare s-a născut dintr-o întâmplare. În urmă cu circa un an, un grup de elevi băimăreni, un grup de studenți tot băimăreni, între care mulți studenți în străinătate, au organizat o expoziție foarte generoasă legată de fenomene de fizică. O expoziție la care nu am reușit să ajung.  Dar despre acea expoziție mi-a vorbit un student la o facultate din străinătate. El mi-a povestit ce se va întâmpla și mi-a stârnit interesul. Expoziția a fost organizată într-o zi de sâmbătă, o zi cam mohorâtă, iar prezența a fost destul de redusă pentru a vedea realizările acestor tineri merituoși. Atunci m-am gândit că ar trebui organizată o manifestare în care să fie prezentate aceste realizări. Vorbind cu studentul despre manifestare, mi-a încolțit ideea de a aduce la Baia Mare pe unul dintre cei mai importanți fizicieni actuali ai României. Academicianul Nicolae Victor Zamfir este un reputat fizician și este vicepreședinte al Academiei Române. De-a lungul timpului, domnul academician a lucrat ca și cercetător la universități de prestigiu din SUA, în principal. Iar peste un deceniu și jumătate a fost conducătorul Institutului de la Măgurele. I-am prezentat domnului  academician proiectul nostru și a fost de acord să vină în Baia Mare. Am căutat un loc potrivit pentru desfășurare și am avut bucuria ca, la Colegiul Național «Vasile Lucaciu», conducerea să fie de acord să ne primească. Astfel am început demersurile pentru a organiza această manifestare de prestigiu. Au trebuit puse la punct o mulțime de lucruri, dar la începutul lunii mai, simpozionul va primi invitații. Academicianul Nicolae Zamfir va prezenta un material inedit: «Cum am devenit cercetător științific în fizică»”.

 

 

 

GAZETA de Maramureș este partener media al evenimentului și vom prezenta materiale despre eveniment și despre participanți.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.