Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
La Grădinița cu Program Prelungit Nr. 25 Baia Mare, Ștrumfilă și Pufuleț, ursuleții călători ai unui proiect transnațional
În cadrul Proiectului Transnațional „ Ursuleții călători”, preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 25 Baia Mare (director Șandor Cristina), coordonați de profesoarele Corina Cozma, Crinuța Costea și Laura Dorca se pregătesc să își ia rămas bun de la Ursulețul Pufuleț, musafirul lor de peste Prut, care se va întoarce la casa lui, o grădiniță din Republica Moldova.
Mai întâi, a avut loc prima întâlnire online, un salut virtual între Ștrumfilă (ursulețul „autohton”) și Pufuleț, ursulețul din Republica Moldova. Apoi, pentru trei săptămâni, Ștrumfilă a plecat în vizită în Republica Moldova, pregătit cu agenda lui albastră, ducându-le gazdelor o sumedenie de cadouri pregătite de preșcolarii băimăreni. În acest răstimp, Pufuleț a fost primit cu bucurie de Grădinița Nr. 25 din Baia Mare și, împreună cu cei de aici, a participat la toate activitățile și a învățat despre păsările călătoare, insectele și legumele timpurii de primăvară.
La fiecare activitate s-au făcut multe, multe poze, iar unul dintre copii „l-a ajutat” pe Pufuleț să-și noteze în agendă ce a studiat în ziua respectivă, ce a fost nou pentru el, ce impresii a avut, cum s-a distrat.
La final de vizită, instituțiile partenere au organizat cea de-a treia întâlnire online, în care Ștrumfilă și Pufuleț „și-au povestit” unul altuia ce au învățat și cum s-au distrat, acum pregătindu-se fiecare pentru întoarcerea acasă.
Copiii de la Grădinița Nr. 25 își așteaptă propriul ursuleț, pe Ștrumfilă (reprezentantul grupei Ștrumfilor), să le povestească ce a învățat de la moldovenii de peste Prut.
Când Ștrumfilă va ajunge acasă, se va organiza cea de-a patra întâlnire, unde ursuleții vor interacționa din nou, povestind despre cadourile primite. Copiii își vor ajuta ursulețul să prezinte fiecare pagină din agendă pentru a relata ce a studiat atunci când
s-a aflat peste hotare. Apoi vor mulțumi partenerilor lor pentru grija purtată ursulețului vizitator și pentru cadourile primite.
Proiectul Transnațional „Ursuleții călători” este coordonat și implementat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, în colaborare cu Academia de Inovare și Schimbare prin Educație. Acesta se desfășoară în șase etape și are o durată de 16 săptămâni, răstimp în care Ursuleții de pluș români vor călători în Republica Moldova, iar cei de peste Prut vor veni în vizită în instituțiile de învățământ din România.
Apoi, ursuleții călători se vor întoarce la „casele” lor, unde vor povesti copiilor ce au învățat, ce au văzut și cum s-au simțit în voiajul lor.
Scopul Proiectului a fost de a realiza schimbul de bune practici la nivel transnațional, a metodelor de lucru, a procedeelor aplicate pentru o educație de calitate.