• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Iunie , 2017

La Castelul Blomberg, în Gârdani

În comuna Gârdani, Maramureș a avut loc un eveniment important pentru localitate, dar și pentru Maramureș. În urmă cu doi ani, Castelul Blomberg din localitate a fost cumpărat de către Ioan Andrei Botiș, de-al locului, actualmente aflat în București.

La eveniment s-au prezentat realizările de pe Domeniul Blomberg, dar și proiecte de viitor imediat.

Castelul a fost construit între 1780-1824, o perioadă de timp îndelungată din motive necunoscute. El a ajuns la familia Blomberg, un grof ce a avut mai multe proprietăți. În perioada comu­nistă aici a fost casă de copii. După Revoluție, Castelul a fost revendicat de urmașii lui Blomberg, iar în 2015, proprietarul de atunci l-a scos la licitație.
El a fost cumpărat de Andrei Botiș, un profesionist al imobiliarelor.
„Am aflat de licitație, am venit să văd despre ce este vorba și am cumpărat castelul cu terenul de aici. Este o supra­față de peste cinci hectare. Castelul are peste 1000 de metri pătrați. Este un monument istoric de categoria B.
Doresc să aducem Castelul la forma ini­țială. Va fi o investiție costisitoare și de aceea am decis să apelez la autorități și la oamenii de afaceri din zona Codru, în special, pentru a putea să redăm unui circuit turistic, cultural acest imobil frumos.
Când am preluat nu am găsit nimic aici, doar un seif încuiat. Nu se știe ce este în el. Probabil nu a putut fi luat cu alte lucruri care au dispărut.
Am înființat Asociația Culturală Cas­telul Blomberg care are ca obiectiv cu­legerea, cercetarea, păstrarea, transmi­terea și promovarea culturii tradiționale locale prin organizarea de evenimente și activități culturale, tradiționale, educaționale și sociale. De asemenea, dorim să deschidem un muzeu cu rol de a evidenția cultura tradițională locală din Țara Codrului”, a spus Andrei Botiș.
La eveniment a fost prezent directorul Bibliotecii Județene, Teodor Ardelean, primarul din Mireșu Mare, Ioan Mătieș, consilieri locali, județeni, primarul din Gârdani, parlamentari maramureșeni, reprezentați ai unor firme, oameni de afaceri.
O apariție parfumată a venit de la Hal­meu, podgoria Dealurile Sătmarului.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.