• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 27 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 31 Octombrie , 2022

La Bruxelles, despre Schengen, cu premierul român

Zilele trecute, o delegație oficială din România condusă de premierul Nicolae Ciucă a fost la Bruxelles pentru discuții cu liderii instituțiilor europene, cu eurodeputați și oficiali ai unor state europene.
Nicolae Ciucă a apreciat sprijinul oferit de toți cei cu care s-a întâlnit la Bruxelles în cazul primirii României în Schengen, recunoscând că mai sunt unele aspecte de clarificat la nivel bilateral cu Olanda.

Premierul a dat câteva de­clarații oficiale în care a expus pe scurt rezultatele discuțiilor din Bruxelles. „În ceea ce priveşte Schengen, vreau să vă spun că toţi interlocutorii au subliniat susţinerea de care România se bucură pentru a finaliza procesul de aderare la Schengen. Au fost două activităţi de evaluare, iar rezultatele comisiei de evaluare sunt cât se poate de pozitive şi asigură continuarea cadrului de evaluare şi discuţii în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen, astfel încât, atunci când va fi luată decizia în Consiliul JAI să avem susţinerea în acest sens. E foarte bine cunoscut că sunt unele probleme care trebuie clarificate în relaţia bilaterală cu Olanda. Au fost întreprinse demersuri şi am arătat deschidere faţă de punerea la dispoziţie a tuturor elementelor necesare. A fost transmisă o scrisoare de invitare la adresa ministrului de Interne olandez, astfel încât o delegaţie să vină în România şi să poată să vadă tot ce s-a întreprins şi am convingerea că toate aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun”, a spus premierul Ciucă.
Referitor la MCV, prim-ministrul a spus că a avut discuţii legate de întreg procesul tehnic prin care au fost elaborate legile justiţiei. „Au fost discuţii între ministrul Predoiu şi comisari şi sunt perspective pozitive astfel încât României să îi fie ridicat acest capitol al MCV.

Premierul a menționat că su­biectele pe care le-a abordat la Bruxelles au fost Schengen, MCV, PNRR, Republica Moldova, Ucrai­­na, dar și asigurarea secu­rității regionale, dat fiind că s-a văzut și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
După întâlnirea cu eurodeputații români și comisarul european Adina Vălean, premierul român a mai  dat câteva declarații în care a atins și subiectul delicat al pensiilor.
„Am avut o discuție foarte aplicată cu europarlamentarii români, reconfirmare a faptului că, indiferent de opțiunea politică, avem în comun prioritățile României europene. Am subliniat că este nevoie de coordonare pentru promovarea obiectivelor țării noastre în context european și am apreciat deschiderea lor de a fi parte la acest efort comun.Așa cum am pledat în toate întâlnirile oficiale avute în aceste zile la Bruxelles, România este pregătită să adere la Spațiul Schengen. Rezultatele pozitive ale misiunii de evaluare din prima parte a lunii octombrie oferă o bază consistentă pentru obținerea garan­țiilor politice necesare adoptării rapide a deciziei de aderare, iar acesta este mesajul pe care i-am rugat pe europarlamentarii români să îl susțină.
Dosarul privind securitatea energetică rămâne de mare interes pentru noi toți. România sprijină pe deplin măsurile agreate la nivel european în ceea ce privește redu­cerea prețurilor la energie şi se­cu­­ritatea aprovizionării și va folosi banii europeni pentru a consolida măsurile de pro­tejarea a cetățenilor și a economiei. Accesarea resurselor disponibile prin PNRR și prin progra­mele opera­ționale necesită un efort permanent. Am subliniat angajamentul Guvernului pentru imple­mentarea angajamentelor asumate prin PNRR și am arătat că circumstanțe obiective ne determină să solicităm o ajustare a unor jaloane, precum cel referitor la alocarea procentului din PIB pentru pensii”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a explicat că a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von derLeyen, despre eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, un jalon din PNRR. Ciucă a precizat că acest plafon va fi modificat și se va ține cont de recomandările Băncii Mondiale în concordanță cu disciplina financiară.
„PNRR a fost discutat și am avut o abordare cât se poate de clară la întâlnirea cu doamna Ursula von der Leyen. Am afirmat angajamentul nostru pentru implementarea PNRR. Este șansa noastră să putem folosi banii care ni se cuvin și trebuie să reușim ca, până la finalul lui 2023, să atragem maxim din aceste fonduri. Ca atare, timpul rămas la dispoziție ne obligă la o prioritizare și la reforme pe care ni le-am asumat în PNRR. Această prioritizare trebuie făcută în așa fel încât banii de la Uniunea Europeană să aducă plus valoare în economia românească. Am discutat și aspectul ajustării a o serie de jaloane și ținte, astfel încât să fie realizabile până în 2027. Am discutat în special capitolul pensii și am convenit că este posibil[ înlocuirea indicatorului de 9,4% din PIB cu un altul care să fie convenit în funcție de cerințele Băncii Mondiale, respectând disciplina financiară”, a spus Nicolae Ciucă.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.