• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 August , 2018

La Bistra - pe urmele făuritorilor Marii Uniri

Lector univ. Dr. Ilie GHERHEȘ

Într-o atmosferă destinsă și distinsă, cu adevărat festivă, după discursul de rigoare, dl. Ioan Doru Dăncuș - vicepreședintele CJ Maramureș a înmânat primarului localității Bistra, dl. Vasile Duciuc, bustul din bronz al lui Gheorghe Pop de Băsești, reprezentantul arhetipal al Marii Uniri, ca un semn de aleasă pre­țuire pentru edil și pentru întreaga co­munitate. Oficialitatea județeană a fost secondată cu succes de către Ni­colae Mișulec - consilier județean, localnic din Valea Vișeului, comuna Bistra.

Despre evenimentul aniversar de acum 100 de ani au susținut prelegeri: preot Dr. Ioan Iurcea - parohul local, lector univ. Dr. Ilie Gherheș, venerabilul preot Ioan Ardelean, profesor Maria Papariga și preot-paroh Gheorghe Sacaloș. O notă aparte a marcat-o invitatul din Ucraina, Igor Ivankiv, care ne-a prezentat evenimentele de acum 100 de ani din perspectiva istoriografiei naționale ucrainene, din zona de re­ferință și de interes a Zacarpatiei.

De remarcat faptul că sub bagheta inegalabilă a omului de cultură ucrai­neano-română, dl. profesor Dumitru Coreniuc, arhitectonica spectacolului a fost una impecabilă. Manifestările au început cu intonarea imnului de stat, cu întreaga asistență în picioare și cântând și s-au încheiat cu cântecul patriotic mobilizator „Treceți batalioane române Carpații”; iar între aceste două borne spirituale de suflet, definitive, s-a prezentat un spectacol de o aleasă ținută artistică.
Pe scena frumos decorată, pe care uneori au fost păstrate ca decor grupurile care au evoluat deja, au intrat în com­petiție armonioasă formațiile artistice din cele trei sate ale comunei: Crasna Vișeului, Valea Vișeului și Bistra, fiecare distingându-se în felul său. Făcând o notă aparte, dar de un mare efect scenic s-au dovedit a fi evoluțiile formațiilor Iurcuț din Bistra și a invita­tului special Vasyl Melnyko­vych din Ucraina - care a animat sala electrizând-o, i-a invitat pe tineri pe scenă, implicându-i în spectacol într-un mod foarte plăcut, antrenant, memorabil. Felicitări!

Închei aceste rânduri exprimându-mi admirația profesională față de condu­cătorii și realizatorii acestui spectacol grandios: Nicolae Maricec - director Cămin Cultural, Profesor Gheorghe Mocernac, profesor Dumitru Coreniuc și bibliotecar Iulian Moga.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.