• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Iulie , 2019

La Baia Mare s-a desfăşurat Întâlnirea mitropolitană a tinerilor ortodocşi, sub genericul „Iubesc satul românesc”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, la Baia Mare a avut loc vineri, 5 iulie 2019, în Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română, Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, sub genericul „Iubesc satul românesc”, la care au participat 1.200 de tineri din toate protopopiatele celor trei eparhii din Mitropolie. Locul întâlnirii a fost, cum era şi firesc, în Muzeul Satului din Baia Mare, în care se regăsesc uliţele satului românesc, biserica, casele şi celelalte părţi ale gospodăriei de altădată din toate „ţările” Maramureşului: Lăpuş, Codru, Chioar şi Maramureşul Istoric.

 

Baia Mare este oraşul de la care a pornit iniţiativa întâlnirilor tinerilor orto­docşi, în 2013, la ini­­ţia­tiva Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a Preasfinţitului Pă­rinte Episcop Iustin, „Episcopul Tinerilor”, şi a tânărului primar al Băii Mari, Cătălin Cherecheş, care au organizat prima întâlnire a tine­rilor din Mitropolia Clujului, Mara­mureşului şi Sălajului, urmată, în 2014, de Întâlnirea naţională a tine­rilor ortodocşi, cu participarea inter­naţională din 14 ţări.
 

Deschiderea oficială
 

Întâlnirea propriu-zisă a început cu binecuvântarea făcută de Prea­sfinţitul Părinte Episcop Iustin, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a unei troiţe ridicate recent în Muzeul Satului, la care au participat toţi tinerii de la întâlnire. Des­chiderea oficială a avut loc la mică distanţă de Satul Maramureşean, căruia, prin această întâlnire, i se aduce un omagiu, şi anume în amfiteatrul în aer liber al Muzeul Etnografic şi de Artă Populară, pe un timp splendid, călduros şi fără nori, chiar torid, semn că şi Dumnezeu iubeşte astfel de reuniuni. După intonarea Imnului Naţional, s-a desfăşurat conferinţa inaugurală, moderată de Pr. Milan Bălan, consilier eparhial al Sectorului teologic educaţional, sector care s-a ocupat în detaliu de buna reuşită a întregii manifestări religios-educaţionale, inspector eparhial Arhid. Vlad Verdeş. Conferinţa a fost începută de primarul Cătălin Cherecheş, care le-a vorbit tinerilor despre primele două ediţii ale Întâlnirii, cu ce scop au fost ele organizate, despre relaţia tinerilor cu Biserica Ortodoxă Română, cea mai importantă insti­tuţie din România, care este o Bise­rică a tinerilor, iar fără Biserica Ortodoxă nu există România. Tinerii au datoria de a salva „rădăcina noastră”, adică satul românesc.
 

Conferinţe despre satul românesc
 

Celor 1.200 de tineri le-au vorbit des­pre satul românesc Dr. Ilie Gher­heş, cercetător în cadrul Muzeului Etnografic şi de Artă Populară, cadru didactic universitar asociat la diferite universităţi băimărene, preşedintele Filialei Maramureş a Societăţii de Ştiinţe Istorice, pre­şedintele comisiei judeţene de heraldică, şi Peter Hurley, un irlandez iubitor al satului românesc, care locuieşte în România din 1994, căsătorit cu o româncă, cu care are un copil. Cei doi confe­renţiari au fost distinşi de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu Ordinul şi Crucea „Justinian Arhiepiscopul”, emisă de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului cu ocazia Anului omagial al satului românesc. Reuniunea a continuat cu activităţi în aer liber pe Câmpul Tineretului din faţa Muzeului de Etnografie şi Artă Populară.
La ora 16.00, de lângă Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, unde se află şi Muzeul Satului, s-a pornit spre Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare „Procesiunea bucuriei”, care, timp de o oră, a străbătut străzile băimărene, după care a avut loc festivitatea de în­cheiere, la care au fost aşteptaţi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei şi Preasfinţitul Părinte Petroniu al Sălajului.
 

Întâlnirea mitropolitană a tinerilor ortodocşi - „Procesiunea bucuriei” la Baia Mare
 

A doua parte a zilei de vineri, 5 iulie 2019, când, în Baia Mare, a avut loc Întâlnirea mitropolitană a tinerilor ortodocşi, organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi a Înaltprea­sfin­ţitului Părinte Mitropolit Andrei, a continuat cu o după amiază a bucuriei.
După un moment folcloric, intitulat „Cântec şi joc din satul meu”, rea­lizat împreună cu Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare, timp de două ore, în Parcul „Regina Maria”, tinerii ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramu­reşului şi Sălajului au pornit într-o procesiune a tinereţii, intitulată „Procesiunea bucuriei”, care a durat mai mult de o oră, străbătând străzile municipiului Baia Mare, cu punct final în faţa esplanadei Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”. În coloană cu tinerii au pornit în procesiune Înaltpreasfinţitul Părinte Arhie­piscop şi Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Săla­jului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Săt­marului, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmă­reanul, Arhiereu-Vicar, Pr. Milan Bălan, consilier eparhial al Sectorului Teologic Educaţional, Arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru catehizarea tineretului - organizatorii principali ai întâlnirii, membri ai Permanenţei Eparhiale, care au dat toţi o mână de ajutor la organizare, preoţii coordonatori ai asociaţiilor tinerilor ortodocşi din protopopiatele Mitropoliei. Cei 1.200 de tineri încolonaţi, cu ripide şi drapelele eparhiilor şi ale asociaţiilor tinerilor din protopopia­te, s-au deplasat pe jos, interpretând cântece religioase şi scandând „Iubesc satul românesc”, care este şi sloganul întâlnirii, într-o bucurie deosebită, în care cântecul a fost cel dominant.
 

Festivitatea de încheiere a întâlnirii
 

Pe esplanada Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” a avut loc festivitatea de încheiere a ediţiei mitropo­litane din acest an, care a început cu Vecernia, oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhie­reu-Vicar, în prezenţa celor doi Ie­rarhi. Aici, la întâlnire, a sosit în procesiune, alături de Ierarhi, Ga­briel Valer Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, unul din susţinătorii întâlnirii tinerilor.
 

Cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei
 

În cadrul festivităţii de deschidere s-a adresat tinerilor Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, cu cuvântul intitulat „Prietenie, camaraderie, dragoste”.

„Această întâlnire de la Baia Mare ne oferă posibilitatea de a-L mărturisi pe Domnul Hristos, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei. Cuvântul meu îl intitulez «Prietenie, camaraderie, dragoste», pentru că aşa intuiesc, aşa e normal, ca prietenia dintre tinerii Mitropoliei noastre să se întărească. Apoi, camaraderia, care este tot mai rară, s-a stabilit în sufletele oamenilor tineri pe care dumneavoastră îi influenţaţi. Trebuie să fiţi contaminaţi pentru ceva şi apoi vorbim şi de dragoste, pentru că e o virtute, cea mai mare şi în lumea în care trăim noi este atâta ură. E nevoie de dragoste. Sigur că şi dragostea este înţeleasă greşit, de multe ori, în vremurile în care trăim. În general, e vorba de dragostea creştină, dar apoi şi de dragostea curată dintre un băiat şi o fată, pe care a lăsat-o Dumnezeu. Sfântul Apostol Pavel ne învaţă pe noi că dragostea nu e o simplă declaraţie, ci dragostea se concretizează prin fapte. Noi aşa nădăjduim că veţi fi buni misionari ai Domnului Hristos într-o lume ce se secularizează, se îndepărtează de cele sfinte, dar să ştiţi că şi dacă sunt mulţi oameni care nu mai au preocupări religioase, dacă noi vorbim cu Domnul Hristos ieşim biruitori. Până la urmă, noi vom fi biruitori. Noi, adunându-ne sub Crucea Domnului Hristos. De data aceasta, în faţa falnicei Catedrale din Baia Mare, care rămâne ctitorie pentru veşnicie”.
 

Cuvântul Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin
 

„Ne-am reîntâlnit pentru a doua oară în incinta Catedralei Episcopale în adunarea noastră mitropolitană, de unde a început flacăra reuniunilor tineretului creştin ortodox din Ro­mânia, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. A fost şi prima reuniune naţională, cu participare internaţională, tot aici, la Baia Mare, în 2014, organizată atunci cu bine­cuvântarea Patriarhului României, Preafericitul Părinte Daniel şi a Sfântului Sinod.
A fost un început care a continuat şi care continuă, ajungând la cea de a şasea ediţie. Socotind că la fiecare ediţie au fost între 3.000 şi 6.000 de tineri, iată, suntem la cea de a şasea ediţie şi constatăm că au fost mai mult de 25-35.000 de tineri la aceste şase reuniuni de tineri frumoşi şi credincioşi. De data aceasta, ne-am reîntâlnit aici în Baia Mare, un oraş minunat, curat, frumos, ospitalier, într-un judeţ care are ca valoare supremă cre­dinţa şi care pro­movează tra­diţiile şi cultura noastră creştină şi tot ce ţine de sufletul românesc: graiul, portul, obiceiurile, în frunte cu jocul, doina, horile, tot ce înfrumuseţează sufletul nostru românesc. De aceea, Îi mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să organizăm reuniunea aceasta şi vă mulţumim dumneavoastră, tinerilor, că aţi sacrificat o zi din acest sfârşit de săptămână, ca să puteţi să veniţi la Baia Mare, să vă reîntâlniţi cu cei pe care i-aţi cunoscut cândva sau să vă întâlniţi pentru prima dată, conduşi de părinţii coordonatori de la protopopiate şi de sectoarele care lucrează cu tineretul în cadrul celor trei eparhii”.
 
În calitate de gazdă, Preasfinţitul Părinte Iustin a accentuat faptul că, găsindu-ne în Maramureş, unde cerul şi pământul şi spaţiul binecuvântat, oamenii, familiile, satele, comunităţile, instituţiile, toate sunt pătrunse de sentimentul şi de virtutea credinţei. Apoi a reiterat cuvintele Mântuitorului spuse la intrarea în Ierusalim: „«Dacă aceştia vor tăcea, pietrele vor vorbi!». Şi pro­feţia Mântuitorului s-a împlinit. Pietrele din Ţara Sfântă, chiar dacă nu s-a încreştinat tot poporul de acolo, vorbesc. Noi trăim o mare bucurie: nu trebuie să vorbească pietrele la noi. Vorbesc bisericile şi monumentele, toate vorbesc. Dar vorbeşte familia creştină, vorbeşte biserica plină, vorbesc şcolile noastre în care se învaţă religie, în care se învaţă despre Dumnezeu.
Vorbesc preoţii cu comunităţile lor, vorbesc preoţii cu tinerii lor pe care îi conduc pe această cale a ade­vărului, pe calea lui Hristos, pe care îi aduc la Hristos. Este o mare bucurie şi o mare speranţă că vom salva valorile creştinismului şi vom supravieţui acestui val ofensiv şi agresiv de ateizare şi înstrăinare.
N-avem altă cale decât credinţa şi voi sunteţi garanţia şi speranţa noastră. De aceea, cu multă bucurie, cu multă împlinire, cu multă binecuvântare vă primim, vă iubim, vă preţuim şi ne bucurăm că ne-a inspirat Dumnezeu pe noi, Ierarhii Bi­sericii Ortodoxe Române, să vă adunăm împreună în fiecare an, câteva mii, ca să arătăm că iubim România şi Ortodoxia, dar dacă o iubim o şi mărturisim, o apărăm şi o promovăm”.
 

Distincţii
 

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a înmânat Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia Jubiliară „Justinian Arhiepiscopul” emise cu ocazia Anului Omagial al satului românesc. Acelaşi Ordin „Justinian Arhiepiscopul” a fost înmânat şi preşedintelui Gabriel Valer Zetea al Consiliului Judeţean Mara­mureş, un mare iubitor al satului românesc.
 

Părintele Mitropolit Andrei - Cetăţean de onoare al judeţului Maramureş
 

Născut în localitatea Oarţa de Sus, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei este unul dintre cei mai reprezentativi cetăţeni ai judeţului Maramureş. De aceea, consilierii judeţeni au votat în unanimitate ca Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei să primească titlul de „Cetăţean de Onoare al judeţului Maramureş”, fapt îndeplinit de către Gabriel Valer Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, care i-a înmânat placheta care atestă acest titlu conferit.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.