Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
La 50 de ani şi-a „întâmpinat dublul” printr-o carte cu CD
„În întâmpinarea dublului” este a 28-a carte a lui Nicoară Mihali, şi a apărut împreună cu un CD. Spontan cum îl ştim, Mihali ne-a spus cu umor de ce a decis să se sărbătorească singur: „Conducătorul tezei de doctorat mereu mi-a spus că obţinerea unei teze de doctorat este apogeul în cariera unui om şi că de acolo nu mai poate să facă nimic. Și atunci a trebuit să mă desprind încet de această sintagmă că profesional am atins absolutul şi să pot să scriu alte cărţi. Și a apărut această carte în preajma vârstei de 50 de ani.
Pentru că mi-am zis aşa: dacă nu am îmbrăţişat niciodată o carieră politică şi nu am fost directorul unei instituţii, ca să mă sărbătorească instituţia respectivă, voi fi nevoit să mă sărbătoresc singur. Idolul meu în literatură, Liviu Rebreanu, a fost la vârsta de 50 de ani sărbătorit pe plan naţional. Și am zis, uite, şi eu cu paşi mărunţi urmăresc drumul idolului meu şi mă voi sărbători singur la vârsta de 50 de ani. Teza de doctorat este pe masa Academiei Române şi încearcă să obţină un premiu. Anul viitor se vor delibera premiile Academiei şi este posibil ca „Ţara Oaşului – lumea tradiţională şi vendeta” să ia un premiu. Și am pornit să descopăr o altă imagine a fiinţei mele. De asta cartea se numeşte „În întâmpinarea dublului”.
Am vrut să fiu mai liniştit şi să le spun oamenilor cum s-au născut cărţile mele, cum s-au născut filmele documentare, ce înseamnă pentru mine fenomenul Astra Film de la Sibiu şi cum am pornit pe drumul acesta de a salva ce se mai poate salva în lumea etnografică din partea de nord a ţării”.
Este o carte cu interviurile pe care le-a dat Nicoară Mihali, de-a lungul timpului jurnaliştilor din Maramureş şi din alte colţuri ale ţării.
„Este imaginea mea prin oglinda jurnaliştilor. Titlul „În întâmpinarea dublului” vine dintr-un interviu când i-am povestit unei fete cum se poate naşte o poveste fantastică. O întâmplare din adolescenţa mea, când eram îndrăgostit de o fată. Mă înţelesesem cu ea să rămână în Munţii Rodnei dar ea a plecat cu un grup de turişti şi am rămas singur în munţi. După un timp o pasăre mare albă a încercat să mă atace aşa că am pornit noaptea pe jos spre oraş. Undeva către orele 3 – 4, cerul era plin de stele şi parcă se făcea ziuă pe pământ. Și întorcându-mă, mi-am văzut umbra şi am zis „Doamne, ce fericit sunt că nu mai sunt singur!”. Iar această întâlnire cu umbra mea mi-a dat dreptul să scriu acest volum. Alături de carte a apărut şi un CD care cuprinde „crâmpeie din viaţa mea şi din discursurile mele de-a lungul timpului, de la debutul din 4 martie 1991 la doctorat”.
Atmosfera de sărbătoare a lansării volumului a fost întregită de un moment artistic susţinut de elevi de la Liceul de Artă: „Toată viaţa am încercat să promovez valori din generaţiile mai tinere. Iar la această lansare am invitat un grup de elevi de la Liceul de Artă: a cântat la flaut Ștefan Szekely, la vioară Mădălina Mihalache, Sergiu Gliga care a compus special o piesă pentru pian şi în această formulă a fost şi fiica mea Sara Mihali, solistă, care a luat anul acesta trofeul„Lira” la canto-clasic. Elevi îndrumaţi de Smaranda Grigorian. Și le-am arătat spectatorilor că am urmaşi, chiar dacă nu în domeniul literaturii, cel puţin în domeniul muzicii culte fiica mea poate să facă carieră”, a adăugat dr. Nicoară Mihali.