Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Jurnal de tabără
În perioada 6-10 August, UACE a organizat o tabără de vară gratuită pentru copiii angajaţilor, cu vârste cuprinse între 7-14 ani. Programul a cuprins activităţi recreative, educative, sportive şi artistice.
În toiul vacanţei de vară şi în preajma Zilelor UACE, compania cu sediul în Dumbrăviţa le-a făcut o surpriză copiilor angajaţilor. Până la începutul lunii august, toţi angajaţii au putut să-şi înscrie copiii, cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, într-o tabără gratuită, unde educaţia şi relaxarea au fost cuvintele de ordine. Până la termenul stabilit s-au înscris 22 de copii din Dumbrăviţa, Baia Mare şi localităţile din jur.
Ziua de luni a însemnat debutul taberei. La ora 9, toţi elevii au ajuns cu microbuzele puse la dispoziţie de UACE la Căminul Cultural Dumbrăviţa. Pentru a „intra în atmosfera” taberei, toţi au primit tricouri inscripţionate şi ecusoane. Apoi, a urmat o scurtă prezentare a fiecăruia şi o scurtă prezentare a UACE, locul de muncă al părinţilor lor, susţinută de Kinga Rădulescu-Szabo, directorul de resurse umane al UACE. Apoi a început ora de engleză, predată de „teacher Andreea”, care le-a pregătit jocuri distractive, dar le-a şi îmbogăţit cunoştinţele de limba engleză. După pauza de masă, alături de psihologul şi logopedul şcolar Monica Puha, elevii au avut ocazia să se cunoască mai bine pe sine şi pe ceilalţi. Apoi, la ora 14.30, au pornit spre casă.
A doua zi a taberei a fost dedicată istoriei şi tradiţiilor locale. În prima parte a programului, lectorul universitar doctor Ilie Gherheş, autorul recentei monografii despre zona Fisculaş, le-a povestit copiilor ce înseamnă această denumire şi a spicuit pe scurt istoria ei şi a Maramureşului. A urmat apoi „lecţia de tradiţii”, oferită de specialistul în etnografie, scriitorul Nicoară Mihali, care le-a vorbit copiilor despre tradiţiile, obiceiurile şi portul zonei. Şi pentru ca lecţia să aibă şi o finalitate practică, reprezentanţii Ansamblului „Dumbrăviceana”, coordonat de Ionuc Cetăţean, le-au oferit copiilor un mini-spectacol de dans popular de Fisculaş şi le-au arătat câţiva paşi, în aşa fel încât ziua s-a încheiat cu cântec, joc şi voie bună.
Cea de-a treia zi a fost dedicată creativităţii. Evident, izvorul creativităţii sunt lectura şi cunoştinţele dobândite, aşa că ziua a debutat cu două ore de lectură, în care elevilor li s-a deschis apetitul pentru cărţi şi lectură. După pauza de masă, alături de profesorul Ovidiu Pante, au avut ocazia să creeze figurine de gips, astfel încât au plecat şi cu un suvenir din tabără.
Cea de-a patra zi a taberei a fost dedicată activităţilor sportive şi în aer liber. Ziua a debutat cu o „încălzire” – adică o lecţie de dans modern şi de societate, la care elevii s-au distrat de minune. Apoi a început „munca”: fiecare şi-a confencţionat un zmeu, care a fost lansat apoi în cadrul concursului de zmeie, de pe un deal din apropierea fabricii UACE.
Unei tabere nu-i stă bine fără picnic. Astfel că, în cea de-a cincea zi a taberei, şi ultima, copii au avut parte de o lecţie de fotografie oferită de fotograful de renume internaţional Silviu Gheţie şi fotograful de evenimente Lia Gheorghe, dar şi de o plimbare şi un picnic la păure, având ocazia să cunoască împrejurimile Dumbrăviţei, dar să şi rămână cu câteva amintiri şi fotografii frumoase.
La final, cu lacrimi şi îmbrăţişări, copiii s-au despărţit, promiţându-şi să constituie un grup pe Facebook şi să ţină legătura, aşteptând desigur viitoarea tabără UACE. Toţi au fost de părere că evenimentul a fost unul reuşit, care a reuşit să aducă un strop de bucurie şi toţi au plecat murmurând mesajul de pe tricou, fiind mândri de părinţi lor, angajaţi ai UACE şi mulţi dorindu-şi ca, atunci când vor fi mari să lucreze şi ei la „fabrica de avioane”.