Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 23 Octombrie , 2006
Jurnal de epoca si Istoria unei pasiuni
* Savoarea vietii de zi cu zi, de acum un secol
Ministerul Culturii si Cultelor, Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura, in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei si Muzeul Judetean Maramures organizeaza evenimentul Jurnal de epoca. Printre colaboratori se numara Institutul Cultural Francez, Academia Romana, Centrul National al Cinematografiei – Arhiva Nationala de Film, American Corner Baia Mare, Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” si Centrul de Afaceri Millennium III.
Evenimentul Jurnal de epoca include o serie de activitati si prelegeri care dezbat tematica vietii cotidiene din perspectiva intimitatii, a sensurilor lucrurilor traite si realizate, a sentimentelor si trairilor proprii cetatenilor din primele patru decenii ale secolului al XX-lea. Toate acestea se pliaza in jurul expozitiei al carei vernisaj a avut loc la Centrul de Afaceri Millennium III, care trateaza tematica anilor respectivi cu accente pe „pasiunea”, intimitatea si cadrul vremurilor de la inceputul modernitatii.
Parfum de epoca
Expozitia, al carei curator este Mihaela Manarazan, cuprinde diferite obiecte din perioada inceputului de secol XX: sticlute de parfum, fotografii de epoca, reclame, o umbrela de soare, o redingota, un lighean cu savoniera, o canapea, o batista dantelata, o palarie, un tablou, o pagina dintr-un ziar, o fructiera, o rochie, un patefon si chiar o pagina dintr-un jurnal intim. Expozitia este deschisa in fiecare zi intre orele 9-17, iar sambata si duminica intre orele 10-14.
In cadrul aceluiasi eveniment a avut loc si prezentarea colectiei vestimentare realizata de designerul Anamaria Nagy, colectie ce poarta numele de Istoria unei pasiuni. Sursa de inspiratie a creatoarei de moda a fost reprezentata de costumele anilor ’20 - ’30 ai secolului trecut. Materialele folosite sunt si ele specifice epocii amintite: matasuri naturale, imprimeuri si dantele tipice perioadei interbelice, intr-o gama cromatica restransa, cu accesorii bogate, toate acestea constituindu-se intr-o colectie echilibrata, bine structurata, plina de rafinament si eleganta. Mai trebuie subliniat faptul ca, pastrand o linie proprie creatiilor vestimentare de acum aproape un secol, colectia prezentata de Anamaria Nagy este in conformitate cu cerintele anului 2007.
Evenimentul va fi completat cu doua conferinte sustinute de Mihaela Manarazan (luni, 23 octombrie) si un reprezentant al American Corner (luni, 6 noiembrie) si o dezbatere pe marginea materialelor video oferite de Institutul Cultural Francez (joi, 9 noiembrie).
Pasiune ce respira la tot pasul
„Pasiunea izvorata din trairile zilnice din primele patru decenii ale secolului al XX-lea respira la tot pasul. Viata cu nenumaratele ei greutati era traita cu participare si rost. Desi inceputul de secol XX oferea o atmosfera a vietii inca mereu innoita, mereu altfel, amestecata de la o zi la alta si de la un an la altul, da semenilor sai posibilitatea de traire a sentimentelor pentru realizarea lucrurilor trainice. Oamenii traiesc intr-o lume a concretului, a prieteniei; cuvintele, gesturile si adresele fiind pline de realitate. Savoarea vietii de zi cu zi era traita cu maretie si grandoare. Astazi, cuvintele politicoase de adresare te obliga la admiratie. Aveau orgoliul ideilor proprii, a efortului personal cu dorinta de a crea ceva comun cu semenii lor. Nici unul dintre ei nu si-a trait viata fara a lasa ceva in urma, fie ca erau copii, case, ziare, hanuri, jurnale, librarii, magazine, spitale, aziluri. Alteori, exista un nume lasat pe o carte, scrisori ce pot fi scoase la lumina tiparului, pentru orice cititor, insemnari si fapte cu prietenii. Fiecare gest al lor le-a determinat viata, s-au petrecut in concordanta cu nenumaratele variante posibile pe care viata le oferea. Purtau in ei mai multe vieti: au actualizat-o pe cea care sa dea sens viitorului, cladit prin si cu pasiune.” – Mihaela Manarazan, curatorul expozitiei Jurnal de epoca.
Ioan BOTIS
ibotis@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.