Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Jenant, mișeilor! / Vorbe memorabile
*E de mirare că la greci înțelepții dau sfaturile, iar proștii hotărăsc – Vorbă legendară a unui personaj semilegendar, Anacharsis, filozof scit din secolul al VI-lea î.Hr., prieten al legislatorului Solon. Plutarh spune că Anacharsis ar fi rostit aceste vorbe după ce a asistat la o ședință a Adunării poporului din Atena. Unii autori îl includ pe Anacharsis printre cei „şapte înţelepţi“ ai Greciei.
*Poporul are un singur dușman primejdios: propria sa conducere.
Diatribă paradoxală a lui Louis de Saint Just (1767–1794). Ea face parte din faimosul Raport asupra necesității de a institui guvernământul revoluționar până la încheierea păcii, citit de el la 10 octombrie 1793.
* Să nu mi se vorbească de ceva lipsit de măreție!
Ne aflăm în iunie 1665, la începutul șederii în Franţa a napolitanului Bernini (1598–1680), maestru al barocului monumental şi decorativ, autorul porticului de la catedrala Sfântul Petru din Roma, al fântânii Tritonului şi al fântânii Celor patru fluvii, tot din Roma. Invitat prin mijlocirea lui Colbert, marele artist este primit în audiență, la Saint-Germain, de Ludovic al XIV-lea. Regele dorea de la el să întregească şi să înfrumusețeze partea de răsărit a Luvrului.
Adresându-se suveranului, cavalerul Bernini spuse cu elocvență: „Sire, am văzut palatele împăraților şi ale papilor, pe cele ale principilor suverani de pe drumul meu de la Roma la Paris, dar pentru regele Franței trebuie ceva mai măreţ.“
Curtenii n-au văzut în asta decât o emfază tipic italiană şi au zâmbit. Câtuși de puțin stingherit, Bernini (urbanist, arhitect, pictor şi sculptor) li s-a adresat, spunându-le: „Să nu mi se vorbească de ceva lipsit de măreţie!“
Din păcate, a conceput un proiect atât de nemăsurat, de costisitor şi de baroc, încât s-a rămas la „prima piatră“. În locul fațadei atât de încărcate a lui Bernini, a fost înălțată colonada lui Claude Perrault (fratele scriitorului Charles Perrault), o capodoperă în stil pur francez.
* După pâine, educația este prima nevoie a poporului
Vestită formulă a lui Danton, bine cunoscută parizienilor este gravată pe statuia lui de pe bulevardul Saint-Germain. În 13 august 1793, vorbind de la tribuna Convenției, Danton reclamă instituirea în Franța a învățământului public obligatoriu şi gratuit:
„Copilul din popor va fi crescut din prisosurile celor cu averi scandaloase… Când semeni pe întinsul ogor al Republicii nu trebuie să te uiți la cheltuială, oricât te-ar costa sămânța! După pâine, educația este prima nevoie a poporului!…”
sursa: Francois Bluche, De la Cezar la Churchill. Vorbe memorabile explicate în contextul lor istoric, Ed. Humanitas, București, 2000