• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 12 Iunie , 2013

Jenant, mişeilor! / Şah. Mat.

Multă vreme, şahul mi se părea un joc abstract, ce ţine mai degrabă de matematică şi de calculul probabilităţilor. Apoi am aflat o poveste. Într-o închisoare comunistă, cu piese şlefuite pe ascuns şi păzite cu grijă, s-a organizat un “concurs de şah” între tineri.

Câştigătorul îl provoacă pe Virgil Maxim la o partidă. Aceasta îi spune că, dacă va răspunde corect la întrebarea “ce este şahul?”, se declară învins.

 

Copiii au încercat diferite definiţii, niciunul nu a găsit însă răspunsul. Jocul nu ţine de fapt de matematică, ci de taina şi lupta vieţii, iar piesele reprezintă caractere umane. Ca în orice luptă, există două linii. În cea din faţă, pionii sunt identici. Numărul nu contează. Ei sunt “cei mulţi şi sacrificaţi”. Cu ei se deschide bătălia. Mişcarea lor e limitată. Nu pot privi deoparte. N-au viziune. Nu atacă, se apară. Ei sunt mulţimea pe care o manevrează şi o sacrifică cei din spate. Inconştientă de puterea ei, “loveşte” numai atunci când e ameninţată. Când e musai.

 

Calul reprezintă omul politic. El se mişcă imprevizibil, pe o linie frântă. Are posibilitatea să ameninţe şase puncte. Şase păcate: iubirea de argint, lăcomia, invidia, mânia, lenea şi mândria. E secondat întotdeauna de un prieten asemeni lui. De obicei cade răpus tot de unul asemeni lui.

 

Alături stă nebunul. Oamenii care fac jocul sistemului, oameni “într-o dungă”, “şi albi, şi negri”, oameni care nu au capacitate de discernământ, de aceea aplică strict ordinele. Ei sunt oamenii legii, mânjiţi, vânduţi, servili. Şi ei au dublură. Întotdeauna se găseşte un alt nebun care să servească sistemul.

 

Urmează Regina. E simbolul vicleniei, urii, lăcomiei. Loveşte pe oricine, oricum, oricând. Nu are reguli.

 

În contrast, Regele înseamnă raţiunea. Dacă toate piesele cad, dar raţiunea trăieşte, bătălia nu e pierdută. Pe el îl apără toţi, dar el nu atacă. Dispune de o singură armă: înţelepciunea. Când ea cade, tabla de şah nu mai are niciun sens. La fel şi viaţa.

 

Mai e o piesă: turnul sau tura. Eroul, omul de credinţă, care se mişcă numai în cruce şi pe linia ei. El moare ultimul pentru Rege. 

 

În concluzie, şahul ne învaţă să cunoaştem slăbiciunile şi tăria mulţimii, necinstea politicianului, obedienţa şi suficienţa funcţionarilor şi mai ales, să rămânem devotaţi Raţiunii Supreme: Regele.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.