• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 02 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Februarie , 2022

Jenant mișeilor! Prea conspiraționist, prea greu de crezut

Trezită din „somnul adânc” al pandemiei de focurile de arme din Ucraina, omenirea a realizat brusc că „a început războiul”, conflict care trenează de fapt din 2014 și care, tot de atunci, nu s-a încheiat niciodată. Diferența o face acum recunoașterea agresiunii de către Rusia, atenția sporită a mass-media și marketingul politic. Obișnuiți să ne informăm de pe facebook și tik-tok, mereu ne iau evenimentele prin surprindere pentru că, nu-i așa, lucrurile sunt prea evidente pentru a fi catalogate drept reale.
Peste o vreme, cred că ne va surprinde și noua agendă a Forumului de la Davos privind identitatea digitală, pașaportul universal, creditele sociale și Internetul corpurilor, care, deși explicată negru pe alb în recentul raport, rămâne pentru noi tot un soi de „teoria conspirației”. Forumul Davos precizează în document că „Pașa­poartele de vaccinare au pus bazele pentru adoptarea pe scară largă a identității digitale. Sistemele de identitate digitală pun acum bazele unui sistem global de credit social. Aceasta este o parte a marii resetări în acțiune!”.
Potrivit raportului Forumului, sistemul de identitate digitală include un profil, care poate avea atribute de date inerente (cum ar fi datele biometrice) sau atribute de date atribuite (cum ar fi nume sau numere de identificare). De asemenea, un istoric de credit, medical și comportamental online. Include și concluziile, evaluările preluate din procesele de autentificare, de exemplu, pentru acordarea unui împrumut.
Practic, o altă „teorie a conspi­rației” care devine încet dar sigur realitate este adoptarea modelului creditului social, pe modelul chinezesc. Raportul arată că băncile vor putea lua în considerare comportamentul social al unei persoane, atât online, cât și offline, în procesul de creditare. Aceasta se numește „Scoring alternativ de creditare”, care utilizează megadata pentru a analiza nu numai istoricul financiar, ci și com­por­tamentul social.

„Internetul corpurilor” este o altă idee șocantă despre „omul viitorului”. Ideea este de a profita de ecosistemul „Internet of Bodies” (IoB) pentru a conecta fiin­țele umane cu tehnologia prin intermediul unor dispozitive care pot fi purtate, înghițite sau implantate. Internetul corpurilor „ar putea declanșa descoperiri în domeniul cunoașterii medicale [...] Sau ar putea permite o stare de supraveghere cu intruziuni și consecințe fără precedent” - se mai specifică în raport.

Eu cred că efectele vor fi cele din a doua variantă. Dar, evident, sunt simple teorii ale conspirației, nu?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.