Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Jenant, mișeilor! / Omenia are gust de brânză
Bătrânul era Moş Bâră din Făgăraş, făcea temniţă de peste 20 de ani şi era un monument de demnitate. La şedinţa cu pricina s-a urcat în prezidiu şi a spus: „domnilor, io am învăţat un lucru foarte mare: să iau bucata ai mai mică de pâine”. Generalul l-a înjurat, ceilalţi l-au aplaudat în gând. Moş Bâră ştia, ce ştie orice ţăran simplu, curat şi profund: să dăruiască.
Recent, Flossie Baker a câştigat locul cinci în competiţia Travel Writing 2015, organizată de National Geographic Traveller cu o poveste despre ţăranii maramureşeni, la fel de profunzi ca şi Moş Bâră.
Într-o zi în care se plimba pe un drum ce traversa terenuri de unde tocmai fusese cosit fânul, Flossie povesteşte că a fost abordată de un vârstnic într-o maşină galbenă, care a poftit-o în vehicul. După câteva minute a ajuns într-o casă de lemn decorată cu vechi unelte. Ghemuită pe o găleată întoarsă cu fundul în sus, Flossie a primit o farfurie de tablă, plină cu brânză, peste care s-a presărat zahăr. După ce a golit farfuria, aceasta s-a umplut ca prin minune la loc. După o vreme, în timp ce bărbatul descărca sacii cu brânză din maşină, a întâmpinat-o o bătrână. A luat-o de braţ, a dus-o într-o casă de lemn şi i-a pus din nou în faţă o farfurie cu brânză. Deja le pierduse şirul. „Mănâncă, mănâncă! Eşti străină. Te hrănesc”, i-a spus bătrâna.
A salvat-o bărbatul cu maşină galbenă care terminase de descărcat sacii şi care a dus-o exact în locul unde o găsise în urmă cu o oră.
Bătrânii nu ştiau engleză, nu ştiau ce vrea şi ce caută turista, dar ei judecau simplu: „e străină, n-are pe nimeni aici, să ne aibă pe noi”. Au luat-o şi i-au dat din belşug ce aveau ei: brânză.
Povestea e tipică pentru Maramureş şi maramureşeni. Mi-am amintit că, într-o delegaţie în Botiza, imediat după inundaţii, am intrat într-o casă plină de noroi. Oamenii se străduiau să-şi salveze lucrurile. Era frig şi începuse să plouă, toată munca lor era distrusă: mobilă, covoare, bunuri. Dar ei s-au oprit din lucru şi ne întrebau îngrijoraţi pe noi dacă venim de departe, dacă ne e frig sau foame.
În tăvălugul istoriei, maramureşenii au învăţat un lucru mare: să dea cea mai mare bucată de pâine sau de brânză.