Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Jenant, miseilor! / No, ce bine!
Zilele acestea, comentariul general valabil, indiferent de anunţul făcut sau de persoana care a făcut anunţul, a fost „Ruşineee!!!”. A scris un deputat că s-a adoptat bugetul. „Ruşine!”. A scris un preşedinte de Consiliu Judeţean că s-au dat bani pentru aeroport şi drumuri. „Ruşine!”. A citat cineva mesajul Academiei Române şi îndemnul la unitate. Iarăşi: „Ruşine!”.
Mi-am amintit de un bătrân din Maramureş care, indiferent de vestea aflată, răspundea molcom: „No, ce bine!”. Ticul lui verbal şi resemnarea ardelenească au devenit proverbiale. Lumea s-a obişnuit să audă „no, ce bine”, când cineva spunea că e sănătos, că merge la serviciu sau că a fost până la oraş. Numai că, într-o zi, auzind clopotele la biserică, bătrânul a întrebat ce s-a întâmplat şi un consătean i-a răspuns că a murit cineva. Fără să se gândească, bătrânul nostru a răspuns cum îi era vorba: „No, ce bine!”.
Zilele acestea, aproape toţi românii au devenit lideri de opinie. Indiferent de tabăra din care a făcut parte, aproape fiecare era convins că deţine adevărul şi ştie tot despre subiectele care au aruncat ţara în fierbere, deşi cei mai mulţi n-au citit nimic ci doar au auzit o opinie pe care, ulterior, au preluat-o.
Când cineva aducea vorba de argumente, i se răspundea invariabil cu: „Ruşine!”.
Nu ştiu dacă zilele acestea l-a întrebat cineva pe bătrân ce crede despre evenimentele din ţară, dar în mod sigur, ar fi răspuns la fel. De aceea, cred că trebuia să fie făcut lider de opinie. Când eram mică, străbunica mea îmi citea o povestea din care reţin că eroina era certată cu „dacă te-a învăţat cineva, prost te-a învăţat şi dacă ai făcut după capul tău, prost cap ai avut”.
Mai târziu am aflat că, decât să urmezi un sfat prost, mai bine greşeşti de capul tău. Măcar nu eşti manipulat. Şi poţi spune, detaşat şi simplu: „No, ce bine!”