• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 14 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Octombrie , 2015

Jenant, mişeilor! / Inspecţie

Am citit amuzată povestea unui învăţător din Ocişor, care în perioada interbelică fusese vizitat de un inspector. Cum mai-marele învăţământului judeţean nu-şi anunţase vizita, tocmai în acea zi învăţătorul era plecat, fiind înlocuit de tatăl său, preot, care îi învăţa pe copii tabla înmulţirii sub forma unui cântecel. Raportul suna drastic: „în ziua x, am vizitat Şcoala din Ocişor, descoperind copiii fără supraveghere, cântând fără ştire «unu ori unu fac unu», iar praful pe dulapuri era de un deget”.

A doua zi, învăţătorul intră val-vârtej în biroul inspectorului. Acesta lipsea. Iar angajatele erau ocupate cu tricotatul, una vorbea la telefon şi îşi sorbea cafeaua. Învăţătorul a intrat în birou, a urcat pe scaun şi a controlat praful de pe dulap: „mda, e ca şi la mine”. Apoi a cerut o foaie de hârtie: „în ziua x am vizitat biroul inspectorului descoperind angajaţii fără supraveghere, unii vorbind la telefon în neştire, alţii croşetând, iar praful pe dulapuri era de un deget”.

Învăţătorul i-a întins hârtia secretarei care vorbea la telefon şi a plecat. De atunci, inspectorul nu a mai mers neanunţat în Ocişor. Şi nici angajatele nu mai pierdeau vremea în lipsa lui. Mă întreb, ce s-ar întâmpla astăzi dacă un contribuabil amendat că nu are hârtiile în ordine ar controla, de exemplu, un inspector zelos ANAF, dacă un dascăl care nu are „dosarul la zi” şi-ar verifica superiorul, dacă un justiţiabil căruia i se spune cu superioritate că „neştiinţa legii nu exonerează pe nimeni” ar verifica dacă judecătorul e la curent cu noutăţile legislative, dacă un cetăţean amendat de poliţie pentru încălcarea regulilor de circulaţie în trafic ar sta cu ochii pe poliţişti etc.?

 

Evident, întrebarea e retorică pentru că foarte puţini se mai gândesc azi că un funcţionar trebuie să fie un exemplu în ceea ce priveşte legalitatea, un profesor în ceea ce priveşte moralitatea sau un judecător în ceea ce priveşte corectitudinea. Azi, orice funcţionar luat la întrebări răspunde scurt: „cu ce drept mă întrebi tu?”. Uitând că, cel mai important drept dintre toate e bunul simţ.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.