Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Jenant, mișeilor! / „Înapoi, băi!”
Certitudinea infatuată că eşti prea bun pentru Neamul tău, e, după trădare şi dezbinare, cred, păcatul de căpătâi al acestui popor.
În perioada interbelică, Mircea Eliade spunea că „nu cred că se află ţară europeană în care să existe atâţia intelectuali cărora să le fie ruşine de neamul lor, să-i caute cu atâta frenezie defectele şi să-şi bată joc de trecutul lui”. Iar lucrurile nu s-au schimbat deloc de atunci. Dimpotrivă.
Oameni care n-au făcut nimic pentru Ţara şi Neamul lor, nici măcar efortul de a-i cunoaşte istoria şi identitatea, o denigrează în fel şi chip. Ca şi când Neamul ar însemna nimicnicia, neputinţa ori prostia unor indivizi efemeri care nu vor lăsa nimic în urma lor, în afară de o pagină de facebook.
Oameni, al căror nume ar trebui pronunţat cu sfială şi admiraţie, au ajuns să fie ponegrite de te miri cine. Pentru unii, Eminescu a fost doar un sifilitic, Ştefan cel Mare doar un afemeiat, iar eroii rezistenţei anticomuniste nişte fascişti-extremişti. Dacă eşti liber să spui ce vrei despre oricine, nu înseamnă că ai şi calitatea să o faci.
Pe toţi cei care ponegresc poporul român, catalogându-l drept „de rahat”, i-aş întreba retoric dacă ei merită onoarea de a fi fraţi de sânge, de exemplu, cu Atanasie Todoran?
Şi dacă au un gram din curajul pe care l-a avut un bătrân de 104 ani, care a murit ca un martir, aici, aproape, la graniţa Maramureşului?
La un an după ce generalul Bukow a distrus mănăstirile ortodoxe, în localitatea „Salva”, pe un platou numit „Mocirlă”, generalul a venit să primească jurământul grănicerilor români. Prin faţa celor 3000 de tineri, a apărut călare Atanasie Todoran care le-a ţinut un discurs memorabil: „De doi ani, noi suntem cătane, dar carte
n-am căpătat de la înălţata împărăteasă, că suntem oameni liberi. Ne-au scris ca iobagi, dăm dare şi facem slujbe cătăneşti; copiii noştri vor merge până la marginile pământului să-şi verse sângele, dar pentru ce? Ca să fim robiţi, să n-avem nici un drept, copiii noştri să fie tot proşti, ori vor învăţa ceva, ori ba? Aşa nu vom purta armele, ca şi sfânta lege să ne-o ciufulească şi să batjocorească tisturile (ofiţerii imperiali). Jos armele!”. Cuvântarea bătrânului se încheia sublim: „nu da înapoi, băi!”.
Grănicerii l-au alungat pe Bukow şi au continuat revolta. Bătrânul a fost tras pe roată, a murit ca un martir strigându-le din nou tinerilor că nu regretă nimic. Astăzi, bătrânul Atanasie ar defila prin faţa celor care se ruşinează de Neamul lor şi ar striga altfel: „înapoi, băi!”.