• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Aprilie , 2023

Jenant, mișeilor! / Idei puține și fixe

Părintele Nicolae Steinhardt spunea că, în general, cu cât oamenii sunt mai evoluați din punct de vedere intelectual și cultural, cu atât au idei mai largi, sunt mai toleranți cu punc­tele de vedere ale altor persoane și cu idei opuse opticii lor. În schimb, la comunitățile primitive, lipsa de viziune e înlocuită cu reguli stricte. Drept dovadă, triburile aveau zeci, sute de reguli clare și stricte pentru orice activitate simplă, libertatea de opinie sau de ac­țiune a individului fiind practic anulată.
Astăzi, deși teoretic ne bucurăm de cel mai mare grad de libertate din istorie, devenim tot mai intoleranți și mai limitați. Omul modern de astăzi are idei puține, dar extrem de rigide și fixe. Nimeni nu ar sacrifica nimic de dragul „crezurilor lui”, nici vorbă să se gândească cineva să-și dea viața la nevoie pentru o idee, în schimb, toți ar trimite la moarte, fără să clipească, pe oricine nu e de acord cu ei.
E oripilant și șocant cât de ușor a ajuns generația „social-me­dia” să pună verdictul că cineva nu merită să trăiască, pentru că a avut alte opinii privind pandemia, războiul, votul sau orice alt­ceva. Și, culmea, asta în nu­­mele libertății.
Nici măcar în perioada de aur a comunismului nu erau afișate cu atâta nonșalanță asemenea „verdicte publice”. Adică se chinuiau până și comuniștii să mascheze, să justifice, să argumenteze condamnarea unui om, la propriu sau la figurat.
Astăzi, nu mai are nimeni nevoie de argumente, ne sunt suficiente generalizările. Dacă un magistrat a dat o sentință discutabilă, „desființați justiția!”, dacă un preot a încălcat rân­duiala, „desființați BOR!”, dacă un politician are dosar la DNA, „desființați Parlamentul!”, iar lista poate continua cu medicii, profesorii și, în general, orice categorie profesională.
Mă mir că încă nu a cerut vreun zevzec desființarea României ca stat, oricum nu mai e mult până acolo.
Astfel de oameni nu merită nici argumente, nici discuții contradictorii, pentru simplul fapt că nu ascultă pe nimeni și nu consideră că cineva, în afară de ei, ar putea avea dreptate.
De aceea, în fața prostiei, a ideilor fixe și puține, singurul răspuns corect este tăcerea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.