• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 07 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Februarie , 2015

Jenant, mişeilor! / Formalism

N-am nimic cu cei care spun că omul se trage din maimuţă şi că nu e creat de Dumnezeu. Vorba lui Steinhardt, şi unii, şi alţii au dreptate, cei care cred asta, chiar provin din maimuţă. Şi nu cred în limitările libertăţii date de legi, dogme şi idei preconcepute. Ci doar în cele date de conştiinţă.

Respect toate convingerile religioase, etniile şi preferinţele celorlalţi, dar cred că libertate înseamnă şi dreptul de a le afirma, fără frică, pe ale mele. 

Problema religiei în şcoli demonstrează însă că excelăm şi noi la ceva: la formalism. Contabilitatea demonică, forma, birocraţia, acoperirea răului cu acte.

După asta judecăm tot şi toate, tremurând din toţi rărunchii să nu care cumva să supărăm pe cineva: UE, DNA, Curtea Constituţională, minorităţi de orice fel. Singura noastră libertate deplină e aceea de a citi şi respecta legile lor strâmbe.

O frică alimentată de nimic, care nu se va sparge până când cineva va striga că statul - împărat e gol. Că balonul constituţionalităţii nu apară statul, că DNA, DIICOT şi Ministerul Public nu apără dreptatea şi politicienii şi instituţiile statului nu ne apără pe noi.

Stupid, am ajuns ca performanţa profesorilor să fie calculată în fişe şi dosare, nu în cunoştinţele elevilor; a medicilor la fel, a procurorilor în numărul de mandate de arestare preventivă emise, nu în ilegalităţile dovedite şi îndreptate prin recuperarea prejudiciului, iar a instituţiilor statului nu în realizări concrete, ci legi, norme, decizii şi recomandări.

N-avem curajul nici să ne afirmăm propria identitate până în capăt, nici s-o copiem ad-literam pe a altora, pentru că cei care ne conduc n-au puterea să o facă. Goi, şantajabili, prea puşi pe căpătuială, sunt vulnerabili, slabi şi laşi.

Aşa că, am devenit ţara lui nicicum. Şi, vorba unei zicale neaoşe: dacă stai în acelaşi timp pe o cărămidă fierbinte şi pe un cub de gheaţă, per ansamblu eşti bine, dar e vai de fundul tău. 

Comentariile celorlalți

Pintea pe 03.02.2015 la 19:10
Felicitari! Ca de fiecare data, puneti degetul pe rana.Daca si ceilalti ziaristi (si din MM) ar fi ca dvs.,probabil ca ''mizeria''nu ar fi gata sa ne sufoce.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.