• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 07 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Iunie , 2018

Jenant, mișeilor! / Exemplu

În vremuri nu foarte îndepărtate, într-un sat de oameni harnici și credincioși din Maramureș, s-a stabilit un venetic. Omul era uimit că țăranii nu-și închid porțile când pleacă de acasă, nu încheie contracte de mână în târg, ci doar verbale și, mai ales, că nimeni nu fură, nu minte și nu comite ilegalități. Cum nu-i plăcea munca, omul îi observa pe ceilalți de la bufetul satului. Numai că a început să simtă lipsa banilor. Și, într-o zi, s-a gândit că, dacă tot sunt plecați oameni la câmp și nu au ușile închise, să intre într-o casă și să fure ceva. A intrat, dar cum nu erau multe de furat, s-a ales doar cu câteva găini cu care a fugit la târg. Peste câteva zile, isprava s-a repetat. Oamenii și-au dat seama că cineva le fură găinile și au găsit ușor autorul. Erau toți revoltați și voiau să-l alunge din sat. Dar într-o seară, preotul satului i-a convocat pe toți la biserică și i-a învățat ce au de făcut. De-a doua zi, nimeni nu mai vorbea cu străinul și nimeni nu-l privea ca și când n-ar fi existat. El continua să fure găini, dar la târg nu i le cumpăra nimeni, indiferent ce preț oferea. Ba mai mult, nici la cârciumă, barmanul nu-l băga în seamă și nu-l servea cu nimic. Inițial, străinul râdea, gândindu-se că sătenii sunt proști. Dar în timp, începuse să se simtă frustrat că a devenit „invizibil” și-apoi nici nu mai merita să fure găini din moment ce nu le putea vinde. Într-o dimineață și-a luat lucrurile și a decis să plece din sat. Dar înainte a intrat pe la casa preotului: „Părinte, plec din sat, dar vreau să știu ce le-ai spus oamenilor de nu vorbește nimeni cu mine?”.
Preotul l-a privit zâmbind: „Fiule, știi că oamenii au fost la un pas să te linșeze după ce au aflat că îi furi. Le-am spus că niciodată, o mișelie nu justifică o altă mișelie. Și dacă te vor bate sau omorî, nu sunt cu nimic mai buni decât tine. Dimpotrivă, dacă ei sunt buni și uniți, fie vei deveni și tu bun și onest, fie vei pleca. Dacă ei ar fi încălcat conduita morală a satului, tu nu ne-ai fi furat doar găinile, ci și liniștea, pacea și omenia. E de ajuns un singur gest, și răul e făcut”. Bătrânii noștri știau ceea ce noi, generațiile de astăzi nu vrem să știm: că puterea exemplului poate schimba conduite, oameni, lumea...
Dacă noi, toți cetățenii am fi onești, implicați, curajoși, cei care ne fură, mint, trădează ar pleca singuri din fruntea țării, asemeni străinului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.