• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Martie , 2022

Jenant mișeilor! Dreptul de a întreba și de a te îndoi

Libertatea adevărată înseamnă printre altele dreptul absolut de a crede și, deopotrivă, de a te îndoi. De oricine și orice. Avem dreptul de a pune întrebări, iar într-o societate democratică și liberă asta nu trebuie să însem­ne nici că suntem antivacci­niști, nici proruși, nici negaționiști, nici conspiraționiști, ci doar cetățeni liberi. Din păcate, odată cu pandemia de covid, acest drept pare că a dispărut. Obsedantul mesaj „informați-vă din surse oficiale” este reluat acum, odată cu războiul din Ucraina.
Cenzurarea de site-uri, bloguri etc., sub masca combaterii fake-news-urilor, este în primul rând o insultă pentru cetățeni și, în al doilea rând, o lovitură impardonabilă dată libertății de exprimare.
De fiecare dată când țara noastră se află în fața unei ame­nințări sau probleme majore, cetățenii sunt tratați asemeni unor iresponsabili, lipsiți de discernământ. Așa s-a întâmplat și în pandemie, așa se întâmplă și în război.
Bravii noștri conducători arată, încă o dată, că au încredere în rațiunea noastră doar când ne cheamă la vot. În rest, nu știm, nu putem discerne singuri, nu putem decide singuri, nu ne putem proteja singuri și iată, nici nu avem voie să punem întrebări.
Mark Twain spune că atunci „Când te descoperi de partea majorității, este timpul să te oprești şi să cumpănești din nou”. Cei care se opresc, însă, și se gândesc de două ori, primesc însă imediat sintagma de conspiraționist. Poate politicienii români nu au învățat încă faptul că doar în dictatură cetă­țeanul nu are voie să pună la îndoială ceea ce îi comunică Partidul-Stat. În demo­crație nu numai că are voie, dar e și foarte sănătos și indicat pentru societate să o facă. Mesajele de genul „informați-vă din surse oficiale” par mai degrabă „nu vă obosiți să gândiți, o face statul pentru voi”. Iar acest lucru nu lămurește deloc lucrurile, ci le complică.
Poate dreptul de a te îndoi ar trebui să se numere printre drepturile fundamentale ale omului. Pentru că, altfel, devenim simpli roboței, care preiau informația furnizată și și-o asumă. Și asta e mai grav decât orice fake-news.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.