Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Jenant, mișeilor! / Dor de Steinhardt
Pe lista oamenilor pe care mi-aş fi dorit să-i cunoscut, el, Nicolae Steinhardt, ocupă primul loc. Nu ştiu dacă din cauza faptului că m-am îndrăgostit iremediabil de „Jurnalul fericirii”, pe care o consider lectură obligatorie, sau pentru că mi-am imaginat de multe ori o conversaţie cu monahul plin de spirit şi spiritualitate de la Rohia, în faţa unei cafele şi a unui pahar de sirop cu apă.
Cred că nu întâmplător paradoxul era una dintre temele lui preferate, pentru că el însuşi era un paradox: om fiind, ştie că posibilităţile lui sunt limitate şi, totuşi, ştie că stă în puterea lui să le depăşească.
Evreu, şi mai degrabă agnostic, crezând şi rugându-se totodată celui în care ştie că nu crede îndeajuns
să-i ajute, asemeni tatălului copilului demonizat din Noul Testament, are curajul şi puterea să se arunce în prăpastia suferinţei pentru a nu-şi trăda prietenii. Acolo, într-o celulă mizeră de închisoare, descoperă ceea ce a căutat cu însetare în liberate: credinţa - ca singură şi sigură reţetă de fericire.
Povestea lui de viaţă cu care îşi demonstrează crezurile şi axiomele mi se pare impresionantă. Cred că în Franţa, Anglia sau Germania, Steinhardt ar avea cel puţin o statuie. În România, memoria monahului de la Rohia e promovată şi păzită doar de Biserică şi de călugării mănăstirii pe care o iubea atât de mult, Rohia. În 30 martie s-au împlinit 28 de ani de la trecerea lui la cele veşnice. Mi-l imaginez acolo sus, în Raiul pe care şi-l imagina cu căţeluşi, pisici şi dulceaţă servită în pahare colorate, zâmbind trist şi privindu-ne. Ne-ar spune, cu voce hotărâtă, că singura noastră soluţie e curajul şi că, fără el, nicio virtute nu e posibilă. Iar cel mai mare act de curaj este credinţa.
M-am gândit, de multe ori, ce l-aş întreba. Şi, cel mai des, îmi vine în minte întrebarea dacă crede în „vindecarea” Neamului românesc de nonvalorile, deznădejdea şi depersonalizarea în care a intrat. Nu ştiu de ce, cred că mi-ar răspunde, zâmbind şugubăţ: „Cred Doamne, ajută necredinţei mele”.