• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Iulie , 2024

Jenant, mișeilor! / De ochii lumii

Nu știu dacă din cauza frustrărilor, a fricii de ce spune lumea despre noi, adânc impregnată în educația noastră, din snobism, prostie, frivolitate sau doar din dorința de a epata, românii sunt preocupați până la obsesie de modul în care par și apar pe rețele de socializare sau în fața celor care nu-i cunosc. Nu e o preocupare reală pentru imagine, ci una pentru aparențe. Nu degeaba se spune că mulți sărăcesc ca să pară bogați. Problema e că mulți se golesc de personalitate ca să pară interesanți. La evenimente, în concediu, sau oriunde au public, joacă un soi de rol, în care trebuie să convingă cât sunt de fericiți, familiști, prosperi, frumoși, educați etc.

 

E cazul cocalarilor cu lanț de aur și Rolex fake la mână, cu gagica mai ,,tunată” decât mașina, care scot boxa oriunde și oricând, și care își etalează ostentativ bunurile. Dar când ajung la bar să-și cumpere o apă, fac scandal că e prea scump și o refuză, ca să aibă motiv să apeleze la lada frigorifică cu care au venit de acasă și să mascheze faptul că, de fapt, sunt faliți.

 

E cazul super-mămicilor care vorbesc întruna cu copiii, pe avion, pe plajă, la restaurant, în germană, engleză și română și îi explică toate principiile filosofiei, fizicii cuantice și mecanicii, de parcă cel mic e geniu, doar ca să arate lumii cât sunt de preocupate de educația copilului. Dacă s-ar preocupa de educația plodului și când nu au public, poate copilul nu ar fi răzgâiat, obraznic și needucat...

 

E cazul grăsuților care își umple farfuria de all inclusive doar cu legume, și alea fierte sau crude, trec grăbiți pe lângă prăjituri și cer lămâie și în cafea, că au auzit că slăbește. De parcă lumea nu își dă seama că acasă mănâncă la greu shaorma. Că doar kilogramele alea nu s-au depus cu salată și rucola.

 

Desigur, lista ar putea continua și cu alte tipologii de nefericiți: familiștii și iubăreții de fațadă, adică cei care fac abuz de apelative drăguțe dar de fapt nu se suportă; intelectualii de vacanță, cei care țin o carte în mână doar ca să le țină de umbră etc.

 

Din păcate, noi românii suntem în general mai preocupați să părem fericiți, iubiți, prosperi, relaxați, educați, decât chiar să fim astfel.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.