Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Jenant, mişeilor! / Ce-şi doresc românii? Sau paradoxul ca şi brand naţional
- Românii îşi doresc, vorba cântecului, „o ţară ca afară”, în care însă să muncească la fel, să fure la fel şi să se comporte la fel.
- Îşi doresc, desigur, bani. Bogăţia a devenit ideal naţional în România. Toţi iubesc banii şi, în acelaşi timp, urăsc bogaţii, patronii şi băncile. În mod ciudat, o ţară în care toată lumea vrea bani e singura din UE unde 50% din familii declară că nu au niciun membru angajat, iar 25% din familii au doar un membru angajat.
- Românii îşi doresc diplome, recunoaşteri şi titluri. Ne place să ne credem deştepţi, mai deştepţi decât alţii. Totuşi, aproape jumătate dintre noi cred că Soarele se învârte în jurul Pământului.
Avem mai mulţi absolvenţi de studii universitare în ştiinţe sociale, drept şi business decât media europeană. Dar nu avem nicio universitate în top 500, iar diplomele din România nu sunt luate în considerare peste hotare. Tot statistic, 80% dintre absolvenţi au făcut facultatea degeaba, pentru că profesează în alte domenii.
- Da, românii îşi doresc să vorbească despre politică şi să facă politică, dar, culmea, România este ţara cu cel mai mare procent de insatisfacţie la adresa clasei politice.
- Românii îşi doresc să acceseze fonduri europene, dar România rămâne ţara cu cea mai mică absorbţie a banilor europeni şi ţara cu cel mai mare procent de bani europeni furaţi.
- Românii îşi doresc moralitate, totuşi, ţara noastră rămâne cel mai mare exportator de prostituţie din Europa.
- Îşi doresc să mănânce sănătos şi să-şi promoveze produsele tradiţionale, obiceiurile şi tradiţiile. Dar nimeni nu poate explica de ce nucile de cocos, de exemplu, sunt mai ieftine decât nucile româneşti.
- Îşi doresc să fie respectaţi şi apreciaţi, dar în general, ei nu respectă pe nimeni. Ne demolăm singuri miturile naţionale, trimitem la eşafod şi căutăm pricini pentru orice roman remarcat peste hotare şi ne place mult proverbul cu „capra vecinului”. Cât despre biata ţărişoară, numai ea ştie că a îndurat mai multe înjurături decât parlamentarii, fiscul şi DNA-ul la un loc.
- Şi, în mod constant, românii îşi doresc schimbare. Repede şi radical, pentru că sunt profund nemulţumiţi de tot şi de toate. Dar habar n-au cum vor să se schimbe şi în ce. Consecinţa? Nicio schimbare nu e suficientă, iar starea de nemulţumire tot creşte. Însă nu suficient încât să „explodeze mămăliga”.