• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 August , 2023

Jenant, mișeilor! / Banalizarea răului

Achitarea torționarilor lui
Gheorghe Ursu și toate abera­țiile aferente unui sentințe revoltătoare nu reprezintă, din păcate, un caz izolat.
Reprezintă o practică. După ce Dosarul Revoluției sau cel al Mineriadelor este amânat și răsamânat, după ce foștii deținuți politici au fost umiliți de trei decenii, după ce marile perso­na­lități ale rezistenței anti­­co­muniste au fost mânjite în fel și chip cu calomnii de tip stalinist, după ce ni s-au dat jos statuile de pe soclu, la propriu, după ce eroii au fost transformați în vinovați, după ce, ani la rând, a fost condamnat comunismul, nu și comuniștii, după ce, după ce... nu trebuie să ne mire o astfel de nedreptate. Pentru că nu vorbim de o excepție, ci de o regulă.
Adevărul este că nici atunci, în comunism, nici acum, în de­mocrație, statul nu a avut nevoie de eroi, repere morale și adevăr. Culmea este că această mârșăvie s-a petrecut în Anul Centenar „Monica Lovinescu”, personalitate intelectuală și etică exemplară, la fel de ignorată în România ca și ceilalți eroi ai rezistenței anticomuniste. Și culmea este că, încă o dată, mortul a fost vinovat, iar familia lui a fost obligată să achite cheltuieli de judecată.
Cel mai grav în toată această nebunie este fenomenul banalizării răului. Ne-am obișnuit atât de mult cu nedreptățile, minciuna și dezinteresul, încât nu ni se mai par anormale. Și, drept urmare, nu mai reacționăm. Iar nereacționând nu vom putea schimba nimic.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.