• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 August , 2024

Jenant, mișeilor! / Adevăruri interzise

 Nicolae Steinhardt spune că fiecare vreme are adevărurile ei interzise. Fiecare perioadă permite rostirea unor realități și recunoaște adevărul, mai puțin unul. Așa a fost în fiecare perioadă a istoriei și, mai ales, în cea recentă, a regimurilor totalitare care au transformat delictul de opinie în crimă împotriva regimului. Din păcate, deși trăim în democrație, același lucru e valabil și astăzi. Doar că azi delictul de opinie se numește discriminare. Atunci, în comunism, nu puteai vorbi despre Dumnezeu și Libertate. Astăzi, în numele Libertății, te poți „bate” cu Dumnezeu și poți spune orice despre orice țară, orice personalitate istorică, orice operă și enumerarea ar putea continua. Doar că nu poți spune adevăruri evidente: nu mai poți să-i spui unui gras că e gras sau unui slab că e slab, unui negru că e negru, unui chinez că e chinez, unui bărbat că e bărbat și unei femei că e femeie. Nu mai poți spune că nu e normal ca un bărbat, chiar dacă se consideră femeie, nu e corect să concureze cu femeile la Jocurile Olimpice la un sport care implică forță și în care avantajele constituției fizice ale unui bărbat sunt evidente. Nu poți spune că ești creștin și heterosexual, ca să nu jignești alte religii și alte persoane care se consideră altceva și care, în numele aceleiași libertăți, au dreptul să spună sus și tare ce sunt și în ce cred. Astăzi, adevărul interzis e normalitatea și evidența. Un adevăr pe care cu toții îl văd nu îl pot nega, doar că a ajuns să le fie frică să îl rostească.

 

Adevărații apărători ai libertății nu luptă doar pentru libertatea lor. Ci mai ales pentru a celor care nu sunt de acord cu ei. Doar că fugind de discriminare, am generalizat discriminarea pozitivă. Majoritatea e constant suspicionată de o posibilă discriminare, motiv pentru care e fie pedepsită preventiv, fie acuzată și jignită preventiv.

 

Partea bună a istoriei e că întotdeauna filtrează adevărul de minciună. Și, peste ani, se vede cine a mințit și cine a ținut cu adevărul. Până atunci, zic să nu discriminăm pe nimeni, dar nici să nu ne lăsăm discriminați.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.