• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Septembrie , 2012

Jenant: Fiscul premiază delaţiunea

Fiscul vrea să transforme din nou România într-o ţară de delatori. Românii care îşi vor turna vecinii şi vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane fizice sau juridice ar putea primi stimulente şi facilităţi financiare.

 
 

Fiscul devine a doua Securitate! Sub pretextul colectării de bani la bugetul local, ne întoarcem cu o jumătate de secol în urmă, în epoca delaţiunii, trădării şi minciunii extinse la scară naţională.

Deşi suntem în Uniunea Europeană de 5 ani, autorităţile Statului se poartă ca şi în comunism, asanând moral şubreda societate civilă din motive financiare. Pentru doi trei leuţi sau o mică scutire de impozit, românii vor deveni din nou turnători. Dar, de această dată, nu la Securitate, ci la Fisc. Autorităţile vor să ne încurajeze să ne spionăm vecinii şi apoi să-i pârâm dacă ni se pare că au venituri nejustificate şi dubioase. La final, atât Fiscul, cât şi turnătorii sunt fericiţi: încasează bani. Cât despre răsturnarea tuturor normelor de bună conduită şi distrugerea fărâmei de unitate a bietului popor, nu mai vorbeşte nimic. Pe model românesc aplicat şi în alte vremuri, pentru 2 leuţi, vom ajunge din nou să ne trădăm apropiaţii, iar statul ne va recompensa „faptele de glorie”. O idee şocantă, cu efecte devastatoare.

Secretarul de Stat al Ministerului Finanţelor, Liviu Voinea, vrea să „fure” acest sistem din Suedia, uitând însă că această ţară nu a trăit o jumătate de secol în bezna comunistă.

 

Oficialul MFP a arătat că în Suedia populaţia este stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau operaţiunile unor companii.

“Acolo, oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se transmite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa”, a explicat Voinea. Pe modelul comuniştilor care mergeau în “mama Rusie” să înveţe metodele draconice de smulgere a informaţiilor, oficialii români merg acum în Occident, cu acelaşi scop. Voinea a spus că merge în Suedia pentru a prelua normele de aplicare a plăţii TVA la încasare din această ţară şi pentru o analiză a modelului suedez de impozitare a proprietăţii: „Cred că reforma proprietăţii este foarte importantă. Noi colectăm 0,7% din PIB, pe când Polonia colectează 1,1% din PIB, iar media europeană este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptări în România”, a mai spus Voinea.

Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denunţători, prin care aceştia pot câştiga o recompensă de până la 30% din veniturile recuperate de stat, datorită informaţiilor astfel obţinute. De exemplu, un fost bancher de la divizia americană a băncii elveţiene UBS a primit o recompensă de 104 milioane de dolari pentru că a divulgat “ingineriile” prin care grupul financiar ajuta clienţi bogaţi din SUA să-şi mascheze veniturile pentru a plăti taxe cât mai mici.

Informaţiile oferite de Bradley C. Birkenfeld au ajutat Fiscul din Statele Unite să recupereze taxe neplătite de 5 miliarde de dolari, precum şi să ajungă la o înţelegere cu UBS, prin care banca a acceptat plata a 780 milioane de dolari şi cedarea informaţiilor privind conturile a 4.500 de clienţi americani pentru închiderea investigaţiei.

 

“Acolo oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se transmite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa” - Liviu Voinea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.