• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 Ianuarie , 2014

Jaful de la Mineralogie

Într-una din nopţile trecute, un hoţ dibaci a spart Muzeul de Mineralogie, la propriu, şi a furat una dintre cele mai frumoase şi valoroase flori de mină din colecţia Muzeului băimărean.

 
 

După unii în zece secunde, după alţii în 30 de secunde, individul a intrat printr-o parte a muzeului, făcându-şi loc chiar la capăt de grilaj protector, după ce a spart un geam. În acel moment a pornit alarma, susţin păgubiţii. Fără probleme, hoţul a intrat relativ uşor în sala de expoziţie şi a spart vitrina în care se afla floarea de mină. Geamul vitrinei este de 10 milimetri. Nu a luat decât acest exponat. Era ora trei a nopţii. Dimineaţa, la ora schimbului între cei care păzesc (ora opt) a fost semnat procesul-verbal de predare şi primire. Schimbul de pe noapte a plecat, iar cel de dimineaţă şi-a început tura. A făcut un rond prin Muzeu. Ajuns în sala principală, a văzut dezastrul. A sunat la Poliţie şi aşa a început ancheta.

 

La acea oră a fost anunţat şi directorul Muzeului, Ioan Bob. Veniţi la faţa locului, poliţiştii au luat probe, au luat filmarea de pe camera de supraveghere.

A trecut o săptămână de la furt. În media a apărut şi un filmuleţ „preparat” de către anchetatori pentru a nu aduce deservicii anchetei, adică, filmuleţul prezintă ca într-un desen animat cum intră hoţul, cum ţopăie până la vitrină, ia exponatul şi se retrage. Din cauza preparaţiei nu îţi dai seama cât a durat. Nu se vede cum sparge vitrina. Privind din fotoliu, crezi că este o nişă fără protecţie. Anchetatorii afirmă că hoţul era mascat şi avea mănuşi.

Alte detalii nu se dau pentru a nu aduce prejudicii anchetei.

 

„Bilele gemene”, aşa se numeşte exponatul, are o valoare, după unii de câteva zeci de mii de lei, valoarea contabilă. Fostul director al Muzeului, Victor Gorduza, este de altă părere. „Are o valoare inestimabilă. Nu se poate spune cât valorează acest unicat. Valoarea contabilă… Nu cred că va mai fi găsit”, a spus presei băimărene, fostul director.

Furtul ridică unele semne de întrebare. Uşurinţa cu care s-a intrat. Grilajul ce a fost desprins din perete a cedat destul de uşor. Posibil ca el să fi fost slăbit, în timp sau de cel/cei care au pus la punct jaful. Din filmuleţ, hoţul nu pare a fi foarte forţos! Rezultă că toate au mers şnur şi cu atâtea sisteme de protecţie, cu pază în clădire s-a furat uşor o floare de mină care pe piaţa neagră a comerţului cu ele face multe sure de mii de euro, probabil. Există şi posibilitatea ca furtul să fie făcut la comanda cuiva, cineva care îşi dorea această piatră unică.

Ca o ironie, la câteva zile distanţă, la o casă de schimb valutar a fost furat seiful, cu tot cu o juma de miliard de lei vechi. Spargerea s-a dat prin decuparea peretelui dintr-un spaţiu comercial, lipit de casa de schimb valutar. Spaţiul comercial era în renovare. De fapt şi acesta a fost „spart”, respectiv avem două spargeri. În octombrie 2013 o altă casă de schimb valutar a fost spartă după acelaşi model.

 
 

Despre florile de mină maramureşene

 

„Lacrimile Pământului” au strâns toată durerea şi frumuseţea. Culorile curcubeului şi gemetele venite din străfunduri. Lacrimile Pământului, picurate din tristeţea norilor şi-a soarelui, s-au aşezat cuminţi în adâncuri, sperând că cineva, cândva, le va elibera de povara eternităţii. Aşa povestesc minerii despre florile de mină pe care le „culeg” din găurile în care caută bogăţiile nefericirilor noastre. Ei ştiu că Pământul suferă. Înainte de a intra în şut, îl mângâie şi îi şoptesc că sunt singurii care cunosc tragedia lui. Minerii şi Pământul sunt prieteni pe viaţă.

Cei care ajung să-i simtă durerea, să-l mângâie, să-l înţeleagă, sunt mineri adevăraţi. Lor, stăpânul-Pământ le lasă bucuria de a descoperi florile de mină-Lacrimile Pământului.

Ele aşteaptă în geode, un fel de nişe în pereţii galeriilor. Atunci când găsesc o floare de mină, ortacii o iau cu grija mamei care-şi veghează pruncul. Aduse la suprafaţă, florile de mină uimesc oamenii prin frumuseţea lor. În ele găseşti căldura şi răcoarea, amintirea. Unii spun că au puteri magice şi le folosesc pentru a lecui durerile oamenilor, fără să ştie că lacrimile Pământului s-au născut tot din durere.

Alţii le privesc ca pe nişte bucăţi de piatră cu forme ciudate. Ei nu ştiu că în miez de noapte, florile de mină scânteiază şi vorbesc în şoapte. Lacrimile Pământului din Maramureş sunt unice în lume. O mică parte a lor au fost strânse şi expuse la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare. Unul dintre cele mai mari din Europa. Peste 16.000 de exponate aşteaptă aici să bucure ochii şi sufletul vizitatorilor. Mulţi intră, dar puţini înţeleg. Marile muzee ale lumii se bat în permanenţă să expună florile de mină din Maramureş. Oameni de pe toate meridianele lumii privesc florile de mină băimărene, neştiind că ele au adunat durerea şi bucuria acestor locuri.

 

Bilele gemene este un calcit şi face parte din clasa carbonaţilor. A fost descoperit la mina Herja. Cele două bile îngemănate, o formă rar întâlnită, a reprezentat una din piesele de rezistenţă a Muzeului. Acest tip de mineral se regăseşte în peste 1.600 de forme de culori deosebite şi este caracteristic minei Herja.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.